Nenad Krstić (© Star Sport)
Nenad Krstić (© Star Sport)

Nenad Krstić preuzeo klub koji je nekada davao NBA igrače: Da sprečimo gomilanje dece u Beogradu

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.02.23. | 17:13

Proslavljeni reprezentativac Srbije Nenad Krstić vratio se u košarku, sada u novoj ulozi - predsednik kraljevačke Sloge. Za Mozzart Sport je pričao o ciljevima kluba koji je u izuzetno teškoj situaciji

Kraljevačka Sloga ove sezone dospela je u interesovanje košarkaške javnosti iz najlošijih mogućih razloga. Standardni član Košarkaške lige Srbije, prolazi kroz najteži period u istoriji. Zbog loše finansijske situacije igrači pomenutog kluba su u jednom momentu bili u strajku zbog neiplaćenih zarada, čak nisu ni otputovali na meč protiv Tamiša u Pančevu sredinom januara. Danas, nešto više od mesec dana kasnije, pomoć će pokušati da pruži Nenad Krstić. Nekadašnji kapiten Srbije, bivši igrač Partizana sa zavidnim NBA stažom je na iznenađenje mnogih posle skupštine izabran za predsednika. Cilj je jasan, izbaviti slavni klub sa ivice ponora.

Sloga iz Kraljeva, klub je bogate i svetle sportske tradicije.Osnovan je 1949 godine. U periodu od preko pola veka beležio je izuzetne sportske rezultate, i iz redova KK Sloga ponikla je čitava plejada vrhunskih košarkaša i trenera koji su svaki u svom vremenu, bili poznati i priznati u čitavom svetu.

Izabrane vesti

Ne treba smetnuti sa uma da su, kroz više od pola veka dugu istoriju kluba, beli dres nosili Sreta Dragojlović, Ljubodrag Duci Simonović, Dragan Todorić, Miloš Babić, Vlade Divac, Gordan Marković, Tomislav Andrić. U Slogi su ponikli treneri Miki Vuković, Milovan Kimi Bogojević, Dragan Kostić. Kraljevačka Sloga je bila među prvim evrpskim klubovima koji je dao NBA igrače: Vlada Divaca i Miloša Babića. Sada će nove stranice istorije pokušati da ispiše Nenad Krstić, doduše sada ne na parketu, već sa funkcionerske pozicije.

"Posle završetka angažovanja u Košarkaškom savezu, nisam razmišlja u smeru da nešto radim u košarci. Čak sam se totalno bio isključio. Nekoliko meseci sam tako provodio, gledao sam utakmice, ali nisam razmišljao da idem negde ili radim nešto oko košarke. Međutim, dogodio se taj problem Slogom koji je kulminirao neodlaskom na utakmicu. Posle toga je usledio poziv gradonačelnika Kraljeva sa kojim se inače dobro poznajem. Počeli smo stidljivo da pričamo da je sa priključim, kako i u kojoj meri, na kraju se došlo do toga da budem predsednik kluba", počeo je Nenad Krstić razgovor za Mozzart Sport i u istom tonu nastavio:

"Vrlo brzo sam uvideo pozitivnu energiju sa nekoliko strana, prvo od grada koji stvarno pomaže izuzetno. Od finansija pa do logistike, zaista u svakom pogledu su podrška. Moram da naglasim da je situacija u klubu alarmantna, što finansijski što organizaciono, ali kažem video sam energiju, video sam i svoj motiv da pomognem klubu koji ima istoriju, igra u ABA2 ligu. Sa jedne strane imamo tu tešku situaciju, ali rezultati su jako dobru u odnosu na sve ostalo. Zato sam i uvideo potencijal da tu može da se napravi jedna vrlo lepa priča priča uz podršku ljudi. Sloga je uvek bila prend Kraljeva.

Spreman je Krstić da se odmah baci na posao.

"Prvobitni fokus će mi biti na mlađim kategorijama. One praktično ne postoje. Juniori igraju na pozajmici u drugom klubu u Kraljev. Kadetska ekipa postoji, ali škola košarke ne postoji. To je nešto što ću prvo uraditi. Ja sam i na skupštini rekao, najviše bih voleo kada bih mogao da se samo bavim košarkaškim pitanjima, ali nažalost biće mnogo više posla oko finansija i organizacije. Možda je i to cilj broj jedan, ali ako pričamo o košarci, to su onda mlađe kategorije.Shvatam ja da je Beograd broj jedan i da najtalentovanija deca odlaze u Beograd, ali isto tako ne mogu da shvatim da klub nema juniorsku ekipu, da nema školu košarke koja je uvek bila prepoznatljiva u ovom delu Srbije".

Zadatak nije nimalo lako kada su u pitanju mlađe kategorije. Potrebno je zadržati talentovanog klinca u manjoj sredini pre nego što u pravom momntu odluču da ode u klubove u Beogradu.

"To je jako teško. Mi decu ne možemo da zadržimo, a i ne treba da zadržimo ako je talentovano, normalno je da želi u Beograd, ali isto tako moramo da budemo realni, mislim da postoji dosta gomilanje dece u Beogradu i dosta njih se izgube. Dosta je tu i do roditelja, ne želim da optužujem, i sam sam roditelj i pitanje je kako bih se ja ponašao. Roditelji uvek gledaju šta je najbolje za dete i uvek se pitaju šta Sloga može da ponudi njihovom detetu, e tu mi moramo da smislimo plan i strategiju da zadržimo to dete da napravi korake ovde, dobije pravu šansu da se takmiči. Danas deca sa 14 godina odlazeu Megu, Partizan ili Zvezdu, ne kažem da je to greška, ali čini mi se opet da vidim gomilanje. Jednostavno ne mogu svi da dobiju minutažu i da se razviju."

Tu su i drugi ciljevi.

"Ja sam potekao u Mašincu, tu je i Sloga. Dva kluba iz Kraljeva koja imaju veliku tradiciju i koja su donela mnoge prave asove košarke.To je nešto što bi bilo idealno kada bi uspeli da uradimo, isto tako, možda neki momci nemaju minutažu i priliku da se pokažu, onda bi Sloba mogla da im pomogne da ožive karijeru, naravno tu uvek pre svega mislim na mlade igrače. To su sve neki ciljevi koji bi mogli da pomognu klubu, a samim tim bi i klub pomogao igračima".

Krstić je samo poslednji u nizu nekadašnjih reprezentativac koji se odlučio da preuzme funkciju, pre njega na takav korak se odlučio Željko Rebrača koji je sada prvi čovek novosadske Vojvodine.

"Dobra stvar za košarku, da ne pričam sada o sebi, ali pravi je primer Rebrače. To može da bude odlična stvar posebno u sredinama van Beograda. Naravno nema ništa bez igrača na terenu, ali kada se uključe bivši igrači na tim fukcionerskim mestima možda će to nekoga privući, pre svega da vidi da je klub ozbiljan, da ide u dobrom smeru", završava Krstić.


tagovi

KK Sloga KraljevoNenad Krstić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara