Domantas Sabonis (©AFP)
Domantas Sabonis (©AFP)

Nepravda po Domantasu Sabonisu

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.02.21. | 09:44

Praktično svake godine vode se debate na ovu temu, ali kada ste deo mašinerije kakva je najjača košarkaška liga sveta, jednostavno uvek će biti više onih koji zaslužuju da se nađu na događaju zvanom Ol star utakmica, nego što ima mesta

Nedugo pošto je NBA liga zvanično objavila listu rezervi za predstojeću Ol star utakmicu počela je javna rasprava o neprijatnim iznenađenjima iliti onima koji nisu uspeli da pronađu svoje mesto u ovogodišnjem sudaru najvećih zvezda.

Ove godine, između ostalih, na delu nećemo videti igrače poput udarne igle Atlante Treja Janga, zatim odličnog Tobajasa Herisa, Jokićevog najpouzdanijeg saborca Džamala Marija, te sveprisutnog Paskala Sjakama... Franšizni igrač Finiksa Devin Buker naknadno je upao jer se Entoni Dejvis povukao. Verovatno najveći šok izazvala je vest da se Domantas Sabonis nije probio, iako beleži najbolju statistiku dosadašnje karijere. I to 21,5 poena na iznad 50 odsto šuta iz igre, 11,6 skokova i 5,7 asistencija. Pored sina legendarnog Arvidasa samo još dvojica u celoj NBA ligi imaju prosek sa preko 20 poena, 10 uhvaćenih lopti i pet završnih dodavanja, uz više od 50 odsto pogodaka. To su Nikola Jokić i Janis Adetokunbo.

Izabrane vesti

NBA LIGA: (1,40) Denver (14,0) Vašington (3,35)

Nepravda kakva je učinjena Domantasu Sabonisu može da se podvede kao posledica preskakanja malih NBA tržišta. Ako igraš u sredini koja ne privlači veliku pažnju javnosti iz ovih ili onih razloga, a nisi“crème de la crème“, ostaješ neprimećen. Ili nedovoljno primećen da bi ispunio kriterijume onih koji odlučuju o stvarima poput nastupa na Ol star utakmici – svaki glas navijača vredeo je 0,5 bodova, a novinara i igrača po 0,25 bodova – što je i te kako frustrirajuće. Sabonis je po broju glasova završio na osmoj poziciji u "Frontcourt" konkurenciji sa ukupno 555.788 izbora navijača. Ispred njega bili su Džulijus Rendl (652.417 glasova), Bem Adebajo (753.846), Džimi Batler (938.855), Džejson Tejtum (2.295.299), Džoel Embid (4.171.690), Janis Adetokunbo (4.459.276) i Kevin Durant (5.567.106). Zanimljivo, mediji su Sabonisa svrstali na četvto mesto. Rezerve su kasnije birali treneri.

Praktično svake godine vode se debate na ovu temu, ali kada ste deo mašinerije kakva je najjača košarkaška liga sveta, jednostavno uvek će biti više onih koji zaslužuju da se nađu na događaju zvanom Ol star utakmica, nego što ima mesta. Domantas Sabonis je samo jedan od mnogih koji su se poslednjih godina našli na drugoj strani ograde, ali njegov izostanak podigao je veliku prašinu jer se ipak radi o igraču sa statistikom dostojnom najboljeg centra planete i dvostrukog uzastopnog MVP NBA lige.

Domantas Sabonis (©AFP)Domantas Sabonis (©AFP)

Primera radi, Džulijus Rendl takođe beleži 20/10/5, s tim da mu je procenat šuta iz igre ispod 50 odsto. Njujork Niksi su trenutno deseti na tabeli Istočne konferencije, Indijana Pejsersi su četvrti. Rendl je izabran za rezervu, Sabonis nije. Njujork Niksi su najvrednija franšiza u NBA ligi sa preko pet milijardi dolara, Indijana Pejsersi tek dvadeset treći sa oko milijardu i po dolara.

Kako su nacionalne televizije fokusirane da gledaocima serviraju samo top sadržaj iliti utakmice s najvećim zvezdama današnjice, timovi poput Indijane ostaju u zapećku pa mečevi Pejsersa jedino mogu da se prate na lokalnoj televizijskoj stanici Foks Sport Indijana. To je delimično razlog zašto je publika previdela Sabonisa. Svojevremeno se i Roj Hibert žalio na ovakav tretman javnosti i nacionalnih televizija prema Indijani, ali se od tada malo toga zaista promenilo...

Indijana se pokazala kao prilično talentovan sastav, a s odlaskom Vikora Oladipa u Hjuston, Sabonis je izrastao u prvu violinu Pejsera i njihov franšizni igrač. Litvanski as beleži dabl-dablove praktično svake večeri, što je još samo jedan detalj koji se nimalo ne podudara sa odlukom da ne zaigra Ol star utakmicu drugu godinu zaredom.

Ovakav rasplet teško je prihvatio i Sabonisov partner na terenu Majls Tarner. Nije držao velike govore, ali je po objavljivanju liste rezervi postavio kratku poruku s kontekstom: “Kako ovo ima smisla“.

 Ni za šefa stručnog štaba Pejsersa Nejta Bjorkgrena ovakav ishod glasanja nema preterano smisla.

“Njegova statistika dogovoljno govori za sebe. Domantas zaslužuje da bude Ol star. Lično ima moju podršku 1.000 odsto. Igra odličnu košarku, timski je igrač i verujem da će dobiti adekvatnu nagradu za to“, poručio je Bjorkgren.

Kritičari veruju da Sabonis nije izabran zbog Indijaninog odnosa u direktnim sudarima s najjačim timovima NBA lige. Pejsersi su se na kraju raspali protiv Filadelfije, pretrpeli su teške poraze od Klipersa (-33), od Bruklina su gubili i sa 36 poena, a od Milvokija i sa čak 40 razlike. Niko ne može direktno da krivi Sabonisa za tako nešto, pogotovo kada klupko ove sezone odmotava bez dvojice važnih igrača kakvi su Ti Džej Voren (operacija stopala) i Karis Levert (operacija bubrega). U njihovom izostanku procvetali su Dag Mekdermot i Džastin Holidej i igraju najbolju košarku karijere, ali kvalitetom nisu nivo Vorena i Leverta.

Zato se Sabonisova statistika na skali “za i protiv“ može uzeti kao podatak za obe strane, samo je potrebno jasno postaviti stvari. Kako je izbor za Ol star ipak više igra popularnosti nego izbor onih koji to mesto zaslužuju svojim igrama, tako je i Domantas Sabonis izostavljen sa liste. Ol star utakmica je šou za navijače.

Domantas Sabonis i Rudi Gober (©AFP)Domantas Sabonis i Rudi Gober (©AFP)

Mediji su dali nešto realniju sliku, dok su se treneri u izboru rezervi ostali verni nekim starim principima. Gledajući spisak rezervista sa Istoka, kvalitet Džejmsa Hardena nikada se nije dovodio u pitanje, čak i kada je sezonu počeo s nekoliko kilograma viška. Zek Levin jedan je od najatraktivnijih igrača današnjice i kao takav jednostavno je logičan izbor za ovakav događaj. Izbor Rendla pre Sabonisa verovatno je najveća dilema, ali kako ponajbolji igrač Njujorka konačno igra dobro posle mnogo promašenih sezona, dobio je prednost. Zasluženo ili ne, to je već dublja tema. Ben Simons jedini nastupa za tim čiji je skor bolji od Indijaninog, dok je Džimi Batler i dalje prva figura Majamija, ma koliko ga korona virus usporio. O uticaju Džejsona Tejtuma i Džejlena Brauna na igru Bostona izlišno je komentarisati, a Nikola Vučević kao verovatno najpotcenjeniji centar NBA lige ništa manje nije zaslužio nego da opet bude u društvu superzvezda, uz kompletnu statistiku, igre i kvalitet koji su na njegovoj strani.

Ako se do odigravanja Ol star utakmice 7. marta u Atlanti ne bude ništa promenilo, Domantas Sabonis postaće prvi igrač u istoriji NBA lige sa prosekom 20/10/5 koji nije odigrao susret najvećih košarkaških zvezda. A s takvim brojkama kroz istoriju Ol star nastupe su beležili Leri Bird (pet puta), Vilt Čembrlejn (četiri puta), Eldžin Bejlor, Kevin Garnet, Oskar Robertson i Rasel Vestbruk (svi po tri puta), Karim Abdul Džabar i Janis Adetokunbo (po dva puta), te Čarls Barkli, Demarkus Kazins, Bili Kaningem, Nikola Jokić, Kris Veber i Sidni Viks (po jednom).

ISTOČNA KONFERENCIJA

Startna petorka: Kevin Durant, Janis Adetokunbo, Kajri Irving, Bredli Bil, Džoel Embid

Rezerve: Džejms Harden, Džulijus Rendl, Zek Levin, Ben Simons, Džejson Tejtum, Džejlen Braun, Nikola Vučević.

ZAPADNA KONFERENCIJA

Startna petorka: Lebron Džejms, Luka Dončić, Stef Kari, Nikola Jokić, Kavaj Lenard

Rezerve: Demijan Lilard, Donovan Mičel, Zajon Vilijamson, Rudi Gober, Devin Buker, Pol Džordž, Kris Pol.



tagovi

NBA ligaNBA Ol star utakmicaNBA Ol star vikendDomantas SabonisIndijana Pejsers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara