Dobrić, Petrušev i Nedović (©Star Sport)
Dobrić, Petrušev i Nedović (©Star Sport)

Niko ne oseća težinu dresa i važnost pehara kao domaći igrač

Vreme čitanja: 5min | ned. 19.02.23. | 11:24

To najbolje znaju u Crvenoj zvezdi

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Simpatije koje su Luka Vildoza i Fakundo Kampaco pobrali u Crvenoj zvezdi brzo su prerasle u odnos sa jakim emocijama. Niški Čair poklonio se svojim idolima posle odličnog izdanja u večitom derbiju, a video snimak na kojem se sa tribina čuje "Argentina, Argentina" postao je viralan širom planete i pogotovo u zemlji iz koje dolazi vrsni bekovski tandem.

Izabrane vesti

Ista slika viđena je i na dodeli Žućkove levice u subotu uveče i aktuelni vicešampioni sveta pokazali su posebnu zahvalnost. Vildoza i Kampaco su za kratko vreme pokazali klasu u praktičnoj izvedbi košarkaške verzije Tango Argentino, jednostavnu lakoću realizacije čak i najtežih situacija i razumevanje igre top klase kojoj nesumnjivo pripadaju.

Nekadašnji duo iz ACB lige sinoć nije u napadu imao toliki uticaj na igru kao u polufinalu ili praktično većini utakmica u kojima se našao na parketu, finalno veče u Čairu obeležili su domaći asovi, od MVP i najboljeg strelca Ognjena Dobrića, preko Fiilipa Petruševa i Luke Mitrovića, do Nemanje Nedovića koji je poslednje dve utakmice odigrao sa neverovatnom inspiracijom za njegov prvi trofej u crveno-belom.

Ognjen Dobrić je posle skromnog učinka u polufinalu ušao u prepoznatljivi "Kobra mod" i sa 24 poena (9/13 iz igre, 4/7 za tri), odnosno 18 u trećoj četvrtini isporučio pobedu Crvenoj zvezdi, a sebi individualna priznanja koja su mu nedostajala.

Dobrić se kroz sedmogodišnji boravak na Malom Kalemegdanu adaptirao na različite uloge i prolazio, kako to obično bude kada se menjaju sistemi i trenerske filozofije, kroz nekoliko faza u svojoj karijeri. Prvi vrhunac dostigao je kada je postao najkorisniji igrač i prvi strelac finala Superlige na kraju prvog ciklusa kod Dejana Radonjića, imao je različite role kod Dušana Alimpijevića, Milana Tomića gde je izrastao u jedan od važnijih pojedinaca finalne serije protiv Budućnosti kada je vraćena titula, da bi posle slabog perioda kod Saše Obradovića udahnuo novi život kod Dejana Radonjića i postao prva violina Crvene zvezde, odmenivši u toj ulozi Džordana Lojda.

Kompletan plej-of Jadranske lige odigrao je u vrhunskoj formi, nešto kasnije objedinio MVP i nagradu za najboljeg strelca finala Superlige. Ipak, momak iz Knina dotakao je nove zvezde dotakao kada je postao MVP plej-ofa Jadranske lige prošle sezone posle odličnih izdanja u polufinalu sa Cedevitom Olimpijom i kasnije finalu sa Partizan Mozzart Betom.

Filip Petrušev je u dve najvažnije utakmice Kupa Radivoja Koraća skupio 29 poena i devet skokova. Protiv večitog rivala je ubacio 14 poena i da nije bilo njegovih rešenja pitanje je da li bi Crvena zvezda okrenula i dobila polufinale. Dodatni iskorak napravio je u finalu sa Megom gde je skupio 15 poena i osam skokova, te pokazao svom nekadašnjem klubu u kakvu klasu izrasta. Svojim partijama u Kupu samo je potvrdio status koji uživa kod Duška Ivanovića čiji se trenerski potpis oseća sve više u njegovoj igri i prosto je neverovatno koliko ga je crnogorski stručnjak podigao u protekla četiri meseca. Od momka koji je u Efesu sedeo sa klupi ili čak civilu sa strane, postao je jedna od najvećih mladih zvezda Evrolige i neko ko je Crvenoj zvezdi pomogao da uzme prvi trofej u sezoni. Prvi otkako je u klubu.

Za razliku od njega Luka Mitrović je stigao do svog 13. pehara u Crvenoj zvezdi i nekadašnji kapiten ekipe odlično zna šta je potrebno da bi se došlo do uspeha. Rastao je sa Zvezdom tokom prvog boravka Dejana Radonjića u klubu, on ga je vratio u tim tokom svog drugog trenerskog mandata i maksimalno iskoristio njegovu transformaciju u "peticu" sa karakteristikama sekundarnog kreatora. Svojom inteligencijom i odličnim pregledom igre u zoni slobodnih bacanja učinio je da mu se statističke kolone popunjavaju u svim najvažnijim kategorijama.

Novosađanin je u polufinalu spakovao 11 poena, sedam uhvaćenih i tri podeljene lopte, dok je u sinoćnjem finalu imao 14 poena, četiri skoka, dve asistencije i jednu ukradenu loptu. Ne treba zaboraviti ni koliki je uticaj Mitrović imao na ishod obe serije regionalnog takmičenja prošle sezone, a pelcer je preneo i na ovogodišnji Kup.

Posebna priča je Nemanja Nedović. Postoje ti posebni momenti koji obeleže nečiju karijeru, a Nemanja Nedović ih od povratka u Crvenu zvezdu već ima dva. Prvi je trojka za pobedu u prvom evropskom večitom derbiju pred krcatom Beogradskom Arenom, drugi je strela kojom je verovatno prelomio polufinalni susret u Nišu. Posle iste dogodio se okret ka klupi i pokazivanjem prstom na sebe, kao da je želeo da pokaže ko je gazda na parketu, što je takođe postalo viralno na društvenim mrežama.

Kampaco, Bentil, Nedović i Vildoza (©MN Press)Kampaco, Bentil, Nedović i Vildoza (©MN Press)

Nedović je od povratka u Crvenu zvezdu prošao dug put. Povreda lista produžila je iščekivanje za njegov povratak u crveno-belom, a otkako je zaigrao i pogotovo pao u ruke Duška Ivanovića igra možda i najbolju košarku života. Da, bile su mu odlične i partije u Panatinaikosu, ali čini se da još i veći uticaj ima u Crvenoj zvezdi. Ne samo da je prebrodio dug oporavak od povrede, već se vratio još jači posle one krize u koju je zapao tokom gostovanja Virtusu i Olimpiji, te počeo da cepa mrežice u top formi! To je preneo na parket niškog Čaira gde je odigrao dve fantastične utakmice čime je ostavio jak pečat u osvajanju prvog trofeja. Posle 14 poena Partizanu, dodao je još 20 Megi, od čega 11 u prvom delu čime je podesio ton susreta i kasnije sa još dve trojke stavio tačku.

Reći će mnogi da ništa ne može da se meri sa osećajem kada ispratiš odličnu utakmicu ili seriju u kojoj dominira neko tvoj. Isti mentalitet, isti jezik. Teško da bilo ko može da razume težinu i oseti dres kao domaći igrač, niti da razume navijače uvek gladne novih pobeda, titula i uspeha. Oni izrastaju u idole, sa njima rastu nove generacije i rađaju se novi asovi.

To najbolje znaju u Crvenoj zvezdi.



tagovi

Nemanja NedovićOgnjen DobrićLuka MitrovićFilip PetruševKK Crvena zvezdaABA ligaJadranska liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara