Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Nova doza optimizma: Mitrović i Dobrić kakvi su potrebni Zvezdi, Ivanović zna da nije sve u poenima

Vreme čitanja: 6min | pet. 10.02.23. | 08:04

Nedović da zadrži šutersko samopouzdanje, Vildoza navikao da bude meč viner, Petruševu lakše kada još jedan centar proigra... Odbrana dugo diktirala tempo koji je odgovarao Crvenoj zvezdi, napadačka širina dala prevagu

Posebnu težinu među zvezdaškom publikom ima svaka pobeda nad Makabijem, pogotovo kada se ostvari u Tel Avivu. Još od one provokacije 2013. godine u tadašnjoj Nokija areni i poruke “We are Maccabi, who the fuck are you”, skalp Ponosa Izraela je nešto što uvek daje poseban elan svima u Crvenoj zvezdi, a taj skalp šestostrukog osvajača Evrolige sa godinama je postao redovna pojava.

Sinoć je Zvezda produžila niz trijumfa na pet utakmica, iako je Makabi okršaj dočekao sa samo jednim porazom na parketu dvorane Menora Mivtačim u ovoj evroligaškoj sezoni. Makabi je u ovoj i prošloj sezoni na svom terenu nadigran ukupno ukupno šest puta uključujući i plej-of, a kuriozitet je to što je klub sa Malog Kalemegdana jedini slavio u dva navrata! Iz Izraela su se kući vraćali sa celim plenom još Real Madrid, Barselona, Efes i Uniks.

Izabrane vesti

19.00: (1,90) Žalgiris (13,5) Baskonija (2,05)

Crvena zvezda je u četvrtak uveče napravila veliki podvig. Sprečen je dalji pad na tabeli posle četiri uzastopna poraza, lakše se diše jer je zona četvrtfinala i dalje nadohvat ruke, a zadržana je i prednost nad još jednim direktnim rivalom za osam najboljih u slučaju da na kraju ligaškog dela budu na istom skoru. Deset kola je do kraja prve faze takmičenja, Crvena zvezda ima relativno dobar raspored i četiri domaćinstva u poslednjih pet rundi, a sledeći rival je Alba koja je prethodna tri puta slavila u Beogradu i bilo bi dobro kada bi igrači Duška Ivanovića prekinuli ovu tradiciju. Pre duela sa Albatrosima Zvezda u Nišu brani prvi od tri pehara iz prošle godine.

ODBRANA NAČELA MAKABI, POENI IZ REKETA OPET U MODI

Filip Petrušev (©Star Sport)Filip Petrušev (©Star Sport)

Zaključak teškog gostovanja u Tel Avivu je da sve funkcioniše jednostavnije i kvalitetnije kada odbrana diriguje tempo utakmice. Posle strašne odbrane u prvom poluvremenu vratila se i napadačka sigurnost, ujedno i širina koju Crvena zvezda nije imala u prethodnih nekoliko utakmica. Bez obzira na to što je susret rešen u penal završnici, Ivanovićevi igrači su odbranom načeli Makabi. Od starta se osetila drugačija energija i Zvezda je držala intenzitet koji je u kombinaciji sa pravovremenim rotacijama naterao Makabi da se prilagodi na drugačije uslove košarke, sporije, pozicione napade koji gostima više odgovaraju. Tražio je Oded Kataš način da se reši te vrste pritiska i menjao ofanzivne sisteme, ali to nije sputalo crveno-bele. Naprotiv, konstantno su terali Makabi da traži ne toliko nerezonska, koliko rešenja koja nisu laka za realizaciju. Uglavnom na postavljenu odbranu, iz driblinga ili sa aktivnim učešćem direktnih čuvara, šutevi su išli preko ruke. Da Bonzi Kolson i Vejd Boldvin nisu bili toliko sigurni u sebe verovatno bi Zvezdina prednost bila i ubedljivija do velikog odmora, a Makabi ne bi imao ni deo od 34 poena s obzirom da su njih dvojica ubacili po 12!

Čim je odbrana radila svoj posao, veća je bila produktivnost na drugom kraju parketa. Nemanja Nedović je podsetio sve u Tel Avivu koliko ume da bude nezgodan kada nađe šutersko samopouzdanje, koje sada mora da zadrži ako želi da vodi Crvenu zvezdu dalje. Jer, svako ko je bar jednom gledao Zvezdu ove sezone zna da su Nedović i Vildoza žile kucavice ovog tima. Melem je za oči navijača kada pogledaju Nedovićevu statistiku i vide da je posle svih sedam promašenih trojki u Italiji i tri pogođena dalekometna hica iz 17 pokušaja u dojučerašnjem nizu poraza sinoć šest puta pogodio metu!

One dve strele u drugoj polovini treće četvrtine, okret oko ose i pogled kojim je kao mačem sasekao celu dvoranu bili su jasan znak da je srpski reprezentativac u svojoj zoni. Uostalom, kada je probio barijeru protiv Igokee na dva meča ubacio je čak 12 trojki!

Osim Nedovićeve simultanke, Crvena zvezda nije naročito blistala u šutu za tri poena, jer je ostatak ekipe pogodio samo još tri šuta – dva Ognjen Dobrić iz pet i jedan Nikola Ivanović iz četiri pokušaja. Naučila je Crvena zvezda iz grešaka i vratila dobro oprobanom receptu koji je u onom pobedničkom nizu donosio rezultat. Poeni iz reketa ponovo su u modi, a beogradski sastav ih je sinoć imao čak 48! Dobrim delom zasluge za to idu upravo odbrani iz koje je Zvezda napravila 22 poena – tri trojke – na izgubljene lopte Makabija, a na to dopisala i 13 poena iz sekundarnih napada gde su glavnu reč imali centri Luka Mitrović, Filip Petrušev i Ognjen Kuzmić.

ZNAČAJ MITROVIĆA I DOBRIĆA, IVANOVIĆ SE TRAŽI

Dobrić i Mitrović (©Star Sport) Dobrić i Mitrović (©Star Sport)

Razlozi najskorijih poraza u Evroligi nisu bili odraz slabijeg učinka u reketu i Nedovićevog pada forme, statistika je jasno pokazala da je ekipi nedostajala veća napadačka širina. Ben Bentil je ponudio dobru utakmicu u Milanu što je imalo potencijal da najavi preokret, ali ipak nije. Partije Luke Mitrovića i Ognjena Dobrića u Tel Avivu krunski su dokaz da sa njima u pravom raspoloženju ostali dobijaju veći manevarski prostor, pre svih Filip Petrušev i Nemanja Nedović. Luka Vildoza se odavno već stopio sa ulogom meč vinera, ma kako odigrao pre toga i to je samo jedan od razloga što je top klasa.

Gotovo svaki put kada je Dobrić ove sezone bio na dvocifrenom učinku Crvena zvezda je pobeđivala ili je imala dobru poziciju da to uradi. Od Bajerna, preko Virtusa i Olimpijakosa, do Monaka i sada Makabija. Dobrić je bio u dobrom raspoloženju i u tesnim porazima od Barselone ili Partizan Mozzart Beta. I on je, poput Nedovića, uspeo protiv Igokee da se revitalizuje i povrati šutersko samopouzdanje, a pošto je otvorio utakmicu sa pet uzastopnih poena uz trojku odmah je najavio dobru partiju. Na kraju je rešio jedan od ključnih napada u poslednjem minutu utakmice, a prethodno je dobro proigrao Mitrovića koji je juče bio magičan... Svih 14 poena dao je u drugom poluvremenu, bio inicijator serije koja je Zvezdu odvela na +16, a sa pet ofanzivnih skokova činio da Makabi mora dodatno da se troši na čuvanju svog koša...

Njegov košarkaški IQ nešto je o čemu se dugo govori, anticipacija u napadu i čitanje situacija dovode ga u situaciju da priloži lake poene i pohvata lopte čak i kada je reket pun, dok je svoje plejmejkerske sposobnosti dokazao kao sekundarni kreator na visini penala tako što je pronalazio saigrače u dobrim pozicijama. Imao je ove sezone efikasnijih utakmica, ali je poput mečeva protiv Olimpijakosa i Monaka ponovo dao optimalni učinak u pobedi. I to Zvezda mora da koristi više i češće. Pogotovo jer je i Petruševu lakše da drži nivo kojim je zadivio košarkašku Evropu u poslednje vreme. Kada su odbrane fokusirane samo na njega, a alternative nema i njemu je teško da bude onaj pravi... Dokaz toga je i to kako se za njega razvijala utakmica sa Makabijem.

Nikola Ivanović (©Star Sport) Nikola Ivanović (©Star Sport)

Zanimljiva je bila i uloga Nikole Ivanovića u Tel Avivu. Crnogorski plej definitivno nema sreće kada su povrede u pitanju, a često variranje forme mu nikako nije išlo u prilog. Po dolasku Duška Ivanovića počeo je da hvata ritam, bio jedan od najzaslužnijih za pobedu nad Asvelom, a onda ga je prelom rebara ponovo ostavio van stroja. Sada pati jer nema previše vremena da kroz trening hvata šutersku formu nego to mora da čini kroz utakmice. Ipak, sinoć je pronašao način kako da bude izuzetno koristan za ekipu i nadoknadi manjak poena u rukama. Tokom prvog dela utakmice u kojem je Zvezda najavila dobru utakmicu podelio je pet, do kraja utakmice sedam asistencija. Dopisao je četiri ukradene lopte iliti bezmalo trećinu ukupnog učinka u ovom parametru, a trojkom je začinio Nedovićevu seriju koja je dovela do prvog dvocifrenog vođstva.

Svestan je verovatno i Ivanović da ovo nije idealna rola, ali i da mora da se prilagođava kako bi doprinosio igri i pobedama. Sinoć je to učinio kroz veliko zalaganje u odbrani i pametnu distribuciju lopte, a kada mu već ne ide kao egzekutoru, ima dovoljno toga što može da uradi kroz druge elemente košarkaške igre. Uostalom, ne kaže se tek tako da nije sve samo u poenima ili statistici ugrubo.

Crvena zvezda je dobila novi elan sa kojim ide na noge Zadru, posle čega sledi Kup Radivoja Koraća. Ako je trijumf nad Makabijem najava uspona forme, onda je ekipa napravila pravu stvar.



tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićNemanja NedovićLuka VildozaLuka MitrovićOgnjen DobrićFilip PetruševEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara