Nikola Ivanović protiv Cedevite Olimpije (©Cedevita Olimpija/Filip Barbalic/alesfevzer.com)
Nikola Ivanović protiv Cedevite Olimpije (©Cedevita Olimpija/Filip Barbalic/alesfevzer.com)

Nikola Ivanović maestralno odmenio Fakunda Kampaca, izluđivao Cedevitu Olimpiju i uhvatio zalet za plej-of

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.04.23. | 19:52

Uspešna generalna proba Crvene zvezde i nova opcija za Duška Ivanovića pred početak ključnih borbi za regionalni tron posle rekordne partije crnogorskog reprezentativca

Pokazao je više puta Nikola Ivanović tokom karijere da uživa u završnicama sezona i najbolje partije pruža na kraju. Da je posebno inspirisan tokom plej-of mečeva i kada su trofeji na talonu. Kako stoje stvari, Crvena zvezda bi najbolje od njega ove sezone mogla da dobije kada je najbitnije. Posle meseci lutanja i problema, dobio je prostor u Ljubljani na poslednjem meču ligaškog dela u ABA i iskoristio ga na pravi način, vodio ekipu Duška Ivanovića do pobede nad Cedevitom Olimpijom - 84:70.

Crnogorski reprezentativac je susret okončao sa sa rekordnom karijere od 29 poena i indeksom 37! Posle osam vezanih pogodaka za dva, jedini promašaj upisao je u poslednjem minutu utakmice (8/9). Pogodio je tri trojke iz šest pokušaja, sa linije penala gađao 4/6. Ubeležio je i pet asistencija i tri ukradene lopte, iznudio sedam faulova.

Izabrane vesti

Nije iskusni stručnjak na raspolaganju imao Fakunda Kampaca i Luku Vildozu u glavnom gradu Slovenije, s ozbirom da je u dvorani Stožice odigran odloženi susret trećeg kola ABA lige, kada argentinski tandem nije bio registrovan na Malom Kalemegdanu. Prema propozicijama takmičenja, nisu mogli da pomognu ekipi, to je otvorilo prostora za određene igrače, a maestralno ga je iskoristio Ivanović.

Još pre četiri dana u Baru je sa 10 poena i pet asistencija pokazao da se budi, a sada je to definitivno i potvrdio. Od novembra ga gotovo nije bilo u ekipi Crvene zvezde. Dvomesečna povreda ostavila je danak, teško je dolazio do minuta crnogorski plejmejker uz Kampaca u ekipi, ali je nastavio da radi i strpljivo čekao priliku. Dočekao ju je i pokazao da bi mogao da bude adut crveno-belih i u plej-ofu regionalnog prvenstva koji sledi.

Večeras je krenuo silovito - 10 poena bez promašaja iz igre u prvoj četvrtini. Pogurao je Zvezdu ka impozantnom startu i boi najzaslužniji za seriju 17:0 u prvih šest i po minuta utakmice. Ipak, ekipa Mirsada Alilovića se vratila i serijom 10:2 privela kvartal kraju, da bi u drugom stigla i na prag preokreta, a onda je Džoni priskočio u spas. Polaganje, 1/2 sa linije penala, dve asistencije za pet poena i onda kao šlag na torti - trojka u poslednjim sekundama prvog poluvremena za 43:30.

Vrtelo se u Ljubljani sve oko njega i u drugih 20 minuta. Majstorski je iznudio tri penala početkom treće deonice (2/3), a onda sredinom kvartala podelio par asistencija i kada je rival ponovo počeo da se budi, vezao sedam poena za 62:48 u korist Zvezde na minut i po do poslednjeg odmora. Iako je Zvezda bez većih problema čuvala prednost, Ivanović je nastavio da zatrpava protivnički koš. Zračio je samopouzdanje, sve mu je polazilo za rukom, pa je u finišu susreta, uz Mitrovićevu pomoć, uvećavao prednost srpskog i regionalnog šampiona.

Sve je večeras bilo u Nikolinom znaku, a solidan posao odradili su i Filip Petrušev sa 12 poena i četiri skoka, Ognjen Dobrić sa 12 poena i tri uhvaćeen lopte, kao i Luka Mitrović sa 10 poena i pet skokova. Duško Ivanović je svim igračima iz protokola ukazao priliku i tako dobio 11 strelaca (samo se Ognjen Kuzmić nije upisao).

Kod Cedevite Olimpije, za koju na kraju ipak nije nastupio Jogi Ferel, iako se vratio u stroj posle problema sa zadnjom ložom, do dvocifrenog učinka došli su Amar Alibegović (12), Karlo Matković (10) i Zoran Dragić (10).

CEDEVITA OLIMPIJA - CRVENA ZVEZDA 70:84

(10:19, 20:24, 22:23, 18:18)

Dvorana: Stožice (poseta 5.129)

Sudije: Damir Javor, Tomislav Hordov, Luka Kardum

Cedevita Olimpija: Rebec 9, Ferel, Radović, Jeremić 3, Alibegović 12, Murić 7, Adams 6, Kosi, Matković 10, Gnjidić 4, Omić 9, Dragić 10

Crvena zvezda: Holand 3, Lazarević 4, Mitrović 10, Lazić 6, Martin 2, Dobrić 12, Ivanović 29, Ilić 1, Nedović 3, Marković 3, Kuzmić, Petrušev 12

Crvena zvezda je tako okončala sezonu sa učinkom 23-3, kao druga na tabeli iza Partizan Mozzart Beta. Prvi put od sezone 2015/16 nije okončala ligaški deo kao lider, a tada je osvojila titulu bez poraza u plej-ofu (ne računajući sezonu 2019/20 koja nije okončana zbog pandemije virusa korona).

Branilac trona će se tako u plej-ofu sastati sa Zadrom, dok će Cedevita Olimpija kao četvrtoplasirana (17-9) deliti megdan sa FMP-om, uz prednost domaćeg terena. Naredni meč Zvezda i Ljubljančani bi mogli da odigraju samo u eventualnom finalu, pošto im se putevi ne ukrštaju ranije u doigravanju.

ABA LIGA - ODLOŽENI SUSRET TREĆEG KOLA

Ponedeljak

Cedevita Olimpija - Crvena zvezda 70:84

/Alibegović 12 - Ivanović 29/



tagovi

KK Crvena zvezdaCedevita OlimpijaDuško IvanovićNikola Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara