Pokuševski, Smailagić, Jokić, Jaramaz, Micić? (©MN Press)
Pokuševski, Smailagić, Jokić, Jaramaz, Micić? (©MN Press)

Ništa Bobi, teško i Nedović: Kako bi mogla da izgleda Srbija u Parizu?

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.09.23. | 12:58

Kandidata na sve strane

Nagledali ste se takvih „smatranja“ po društvenim mrežama uoči finala. Nalozi specijalizovanih košarkaških portala redom su hvalili uspeh srpske reprezentacije na Mundobasketu i sav taj rezultat dodatno začinjavali tvrdnjom da je sve ovo urađeno bez nekolicine standardnih prvotimaca...

Tu je već dolazilo do značajnog lutanja, jer u svakoj od tih rasprava pominjalo se, primera radi, i ime Bobana Marjanovića, iako je savim jasno da on sa već punih 35 godina iz objektivnih razloga nije u vidokrugu stručnog štaba Srbije.

Izabrane vesti

Tako smo se međutim zapitali: kako bi zaista mogla da izgleda reprezentacija Srbije na Olimpijskim igrama u Parizu? Posebno zato što su nas momci koji su igrali u Manili uverili da na njih može ozbiljno da se računa.

Bobi Marjanović dakle nije opcija, a nakon što je ovog leta napustio pripreme reprezentacije i iskreno priznao da je daleko od željene forme, te da se nije snašao u ulozi koju mu je namenio selektor Svetislav Pešić veliko je pitanje da li će i Nemanja Nedović biti tu i kada naredne sezone napadnemo olimpijsku medalju. Šansa naravno uvek postoji, bar trenutno ne izgleda tako velika...

Ko onda?

Nikola Jokić svakako, mada je sasvim jasno da je dobar deo košarkaških fanatika razočaran njegovom odlukom da preskoči ovogodišnje Svetsko prvenstvo, pa smo se naslušali i kafanskih priča da više ne bi trebalo da bude pozivan. Da se ne lažemo, nema selektora koji ne bi pokušao da ubedi najboljeg igrača NBA lige da se pridruži timu, jer Jokić daje sasvim novu dimenziju svakoj ekipi, a i sam Pešić uporno ponavlja da je Nikola deo ovog tima što znači da mu se i te kako nada.

Uostalom, u američkom shvatanju sveta Olimpijske igre su vrhunac i već je najavljeno da će i SAD u Pariz poslati najjači tim NBA zvezda što će sigurno uticati i na sve druge asove. Na kraju, odlučiće sam Jokić, verujemo pozitivno, mada bi bilo lepo da se izjasni nešto ranije, a ne da čekamo prvi dan priprema.

U konkurenciju se svakako vraća i Vasilije Micić, on je ovog puta odmorio kako bi se pripremio za prvu NBA sezonu u dresu Oklahome, što se da razumeti, ali svi se sećamo da je za Srbiju igrao i posle smrti majke, tako da ovde ne bi smelo da bude nedoumica.

Ko još?

Sigurno će se vrteti imena Alekseja Pokuševskog, Ognjena Jaramaza i Alena Smailagića, jer oni su svi i sada bili spremni da igraju, ali im povrede nisu dozvoljavale. Isto važi i za Vladimira Lučića, koji bi ovako laički savršeno legao Karijevom sistemu, ali ni njega povrede nisu mazile, a sledećeg leta imaće već 35 godina, pa će sve zavisiti od toga kako će osećati.

Nikola Kalinić definitivno pred sobom ima još koju sezonu vrhunske košarke, ali i on je baš nedavno govorio o tome kako mu svaka godina sve teže pada i da sve više oseća posledice zamora i na kolenima i na Ahilovoj tetivi i na leđima. S njim smo bar znali na čemu smo, jer je uredno i vrlo brzo javio selektoru da zbog zamora i povreda neće da putuje na Filipine.

Aleksa Radanov, Uroš Trifunović, Dušan Beslać i Nikola Topić jesu bili tu na pripremama i ovog leta, ali ni u ovako oslabljenoj konkurenciji nisu mogli do najboljih 12, mada i dalje imaju čemu da se nadaju ako odigraju sezonu života. Veliko je pitanje šta će biti sa Borišom Simanićem nakon što je na Svetskom prvenstvu izgubio bubreg.

Od mlađih igrača? Zasad niko ne iskače toliko da bismo mogli da ga zamislimo u reprezentaciji već sledećeg leta, posebno ako svi budu konkurisali. Jer ono što su srpski košarkaši uradili u Manili pokazatelj je da u pravom timu svako može da iskoči i prebaci i sopstvene limite. Recimo, Aleksu Avramovića i Nikolu Jovića sada više niko ne može da mrdne iz ekipe, to je sasvim jasno.

Kičma tima je tu. E sad, na selektoru Pešiću je da odredi koji su to igrači idealni da tim dopune. Jer hemija se teško stvara i lako gubi. Jokića i Micića bi verovatno svaki selektor na svetu poveo.

Već za ostale? Neko bi bitan morao da otpadne, a u ovako žestokoj konkurenciji, ako nas zdravlje posluži, imaće stručni štab o čemu da razmišlja.

KANDIDATI ZA TIM SRBIJE U PARIZU

Plejmejkeri: Vasilije Micić, Aleksa Avramović, Stefan Jović, Ognjen Jaramaz, Nikola Topić

Bekovi: Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Aleksa Radanov, Uroš Trifunović,

Krila: Nikola Jović, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Boriša Simanić, Aleksej Pokuševski, Vladimir Lučić, Nikola Kalinić, Dušan Beslać

Krilni centri i centri: Nikola Jokić, Nikola Milutinov, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Alen Smailagić

Pa vi proberite 12.


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara