Foto: AFP
Foto: AFP

Ništa od metle Voriorsa: Jokić ponovo monstruozan, ali imao i podršku saigrača, Denver je još živ!

Vreme čitanja: 5min | pon. 25.04.22. | 00:34

Nagetsi produžili seriju

Ništa od “metle” Golden Stejta, Denver je još živ! Ekipa Majkla Melouna nije rekla svoju poslednju reč, igraće se i peta utakmica u osmini finala! U dramatičnom četvrtom meču koji većim delom nije delovao da će takav biti, Nagetsi su na krilima Nikole Jokića (još jednom) uspeli da savladaju Voriorse i smanje zaostatak u seriji – 126:121 (1:3 u seriji).

Po prvi put u seriji srpski centar nije ostvario ni dabl-dabl učinak, ali je i ovog puta izneo najveći teret na svojim plećima. Baš kao i pre tri noći ubacio je 37 poena i bio najefikasniji pojedinac meča, s tim da je razliku u odnosu na prethodna tri meča napravilo to što je konačno dobio i podršku saigrača. Četvorica njih (ne računajući Jokića) bili su dvocifreni, Monte Moris i Aron Gordon čak prebacili marginu od 20 poena, što je na kraju bilo dovoljno tek za tesnu pobedu. Ali, ipak - pobedu!

Izabrane vesti

S druge strane, iako zvuči nestvarno s obzirom na to da je meč završio sa 33 poena i poneo epitet najefikasnijeg igrača poraženog tima, Stef Kari je odigrao ispod svog nivoa. Neretko je delovao odsutno, dekoncentrisano, traćio napade onako kako od njega nismo navikli, a ni nišanske sprave nisu mu bile podešene, na šta ukazuju samo tri pogođene trojke iz 11 pokušaja i četiri promašena slobodna bacanja, što mu se nikada ranije u karijeri nije dogodilo! Opet, i bez Karija u njegovom najboljem izdanju, Golden Stejt je bio tu, u igri, na samo posed ili dva od toga da počisti Denver iz plej-ofa.

Delovalo je međutim tokom većeg dela meča da će i ovaj duel proći bez drame, samo ovog puta na sreću Denvera, imala je ekipa Majkla Melouna vođstvo od sredine prve četvrtine i držala je bez prekida skoro 38 minuta, imala višestrukog NBA šampiona na bezbednoj distanci, ali je serijom grešaka zagorčala sebi život u završnici.

Krenuli su na krv i nož od samog starta i jedni i drugi. Žustru borbu započeo je Drejmond Grin već u prvom minutu time što je Jokiću nabio prste u oko. Sudija je udarac centra Voriorsa okarakterisao kao nenameran, mada Grinova istorija “prljavih” poteza tokom čitave karijere ne dozvoljava nam da sa sigurnošću tvrdimo isto. Kako bilo, Aron Gordon je istog trenutka ušao u raspravu sa Drejmondom, nastala je gužva pod košem, ali se srećom, bez većeg incidenta, brzo i raščistila.

Taj Grinov potez kao da je razljutio Jokića. Srpski centar bio je doslovno nezaustavljiv u uvodnoj četvrtini. Sve do poslednjeg minuta prve deonice, kada je seo na klupu da malo predahne i ustupio mesto Demarkusu Kazinsu, prošlogodišnji MVP lige ubacio je 18 poena, u tom trenutku više od čitave ekipe Goldent Stejta (17).

Ipak, u drugom kvartalu kao da je povukao ručnu (doduše, skoro polovinu je presedeo na klupi), odlučio je Nikola da manje preuzima odgovornost u završnici napada. Za divno čudo, to se nije negativno odrazilo na rezultat. Štaviše, vođstvo Denvera dostiglo je dvocifrenu razliku zahvaljujući Bounsu Hajlendu koji je vezao tri ubačene trojke početkom četvrtine i istu završio sa 11 poena, koliko je iznosila prednost Nagetsa na poluvremenu.

Voriorsu su se brzo vratili u život na početku drugog dela, serijom Kleja Tompsona ekipa Stiva Kera je za samo minut i po prepolovila zaostatak, međutim, ponovo je Denver imao spremnu kontraofanzivu. Ovog puta je ispred tima iskočio Monte Moris, preuzeo je štafetu od Hajlenda, i kao snajperom gađao obruč Golden Stejta. Pet od pet trojki pogodio je Moris u trećoj četvrtini, što je bilo sasvim dovoljno da Denver u poslednjih 12 minuta uđe sa pristojnom razlikom, mada se i Jokić u trećoj deonici prešaltao na MVP mod ubacivši 11 poena.

Veliki doprinos dali su i Kazins i Gordon, gurali su svojim poenima u poslednjem kvartalu onda kada bi se Voriorsi približili, te je Denver polako, ali sigurno išao ka prvoj pobedi u plej-ofu. A onda, na oko četiri i po minuta pre kraja Nagetsi su izgubili kontrolu nad utakmicom. Usledila je serija neiskorišćenih napada, Jokić je promašio šut za dva, Moris “prodao” pas, Gordon “popio” blokadu od Endrjua Viginsa, zatim i Moris poslao pas u prazno, i Golden Stejt je – poveo, prvi put posle skoro 38 minuta!

No, problem za Voriorse pojavio se onda kada je Drejmond Grin u svoj toj "ludnici" zaradio šestu ličnu. Gosti su izgubili nadmoć pod svojim košem, Jokić je ubrzo izjednačio, Tompsonovu promašenu trojku nije imao ko da pokupi na drugoj strani, da bi se Moris potom iskupio za prethodno napravljenu grešku i ponovo Denver u vođstvo. Ker je zatražio tajm-aut, ali on nije bio plodonosan, Oto Porter je poslao loš pas, Ostin Rivers mu je presekao dodavanje i omogućio svom timu poslednji napad na meču. Iz njega se izrodio završni udarac, a zadao ga je Vil Barton, čovek kojeg gotovo da nije tokom čitavog meča. Ostao je sam u ćošku, Jokić ga je uočio i poslao mu loptu u ruke, a Barton trojkom, svojom drugom na utakmici, overio trijumf Nagetsa.

Jokić je meč završio sa 37 poena, osam skokova i šest asistencija, a pratili su ga Moris i Gordon sa 24, odnosno 21 poenom. Na drugoj strani, Kari je ubacio 33, Tompson jedan manje, dok je Vigins postigao okruglo 20. Jedini sa dabl-dabl učinkom bio je Drejmond Grin sa 13 poena i 11 skokova. Srpski košarkaš u redovima Golden Stejta, Nemanja Bjelica, ostao je bez poena u nešto manje od pet minuta koliko je proveo na parketu.

NBA PLEJ-OF

Nedelja

Čikago - Milvoki 95:119 /1:3 u seriji/

/Lavin 24 - Adetokunbo 32/

Denver - Golden Stejt 126:121 /1:3 u seriji/

/Jokić 37 - Kari 33/

Ponedeljak

01.00: (2,25) Atlanta (12,5) Majami (1,80) /1:2 u seriji/

03.30: (2,30) Nju Orleans (12,5) Finiks (1,75)/1:2 u seriji/


tagovi

Nikola JokićGolden Stejt VoriorsDenver Nagets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara