Njena reč se sluša: Australijanka odvela Kenijce na Afrobasket posle 29 godina!

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.02.21. | 09:21

Milsova prva žena u istoriji koja će voditi jednu reprezentaciju na nekom od kontinentalnih šampionata

U moru iznenađenja tokom kvalifikacija za kontinentalne šampionate jedno se izdvaja. Kenija je posle 29 godina doplivala do "obale" Afrobasketa prvi put od 1993. godine, i to pod kormilom jedne dame - Liz Mils!

U meču u "balonu" u Kamerunu koji je bio "biti ili ne" Kenijci koji su do sada samo tri puta učestvovali na kontinentalnom šampionatu, naspram sebe imali su afričku supesilu - Angolu.

Izabrane vesti

Ipak, predviđeni s klupe australijskom trenerkom nisu se uplašili veličine ubedljivo najtrofejnije selekcije na kontinentu, niti početnog dvocifrenog minusa. Borili su se, ustajali i padali, a onda je pet sekundi pre poslednjeg zvuka sirene Tejlor Ongvae pogodio za veliku pobedu i eksploziju oduševljenja kompletnog tima Kenije.

"Sjajno je što ćemo ići u Ruandu (na Afrobasket 2022). Pobedili smo jednu od velikih kontinentalnih nacija. Osećaj je nevorovatan. Došli smo ovde da izborimo plasman na sledeće takmičenje. Loše smo počeli utakmicu, ali poznavajući zrelost mojih igrača, bila sam uverena da će se situacija u nekom trenutku okrenuti u našu korist. Jednom kada smo postavili odbranu, znala sam da će se napad popraviti, što se zaista i dogodilo", izjavila je Milsova čiji je tim u poslednjem kolu izgubio od Mozambika.

Ali to nije pokvarilo raspoloženje u reprezentaciji Kenije koja se upisala u bukvar svetske košarke kao prva žena koja je odvela mušku selekciju do kontinentalmnog šampionata. I to kakva žena.

Milsova se još kao 16-godišnja tinejdžerka u rodnom Sidneju latila trenerske table sa sestrom bliznakinjom Vik.

"Sestra i ja smo odrasle trenirajući mnoge sportove. S košarkom smo počeli u 15 godina, ali žensku košarku smo gledali od 11. Tada je bilo nekih izuzetnih ženskih trenera. Poželela sam da budem kao one, pa sam nastavila s napornim radom, maštajući da će mi se ukazati prilika."

Na afrički kontnent je prvi put stigla 2008. godine. Predvodila je Hirous Plej Junajted do titule seniorskog šampiona Zambije, zatim je bila selektor mlade muške i ženske reprezentacije (do 20 godina) pre nego što se vratila u rodnu Australiju da završi fakultet.

20.00: (1,85) Crna Gora (14,0) Nemačka (2,05)

Kada je diplomirala opet je spakovala kofere i nazad u Afriku. Put je vodio od Namibije, Južne Afrike, Ruande, ponovo Zambije i Kameruna gde je na poziciji pomoćnog trenera reprezentacije zatekao poziv Kenijaca.

"Muški timovi su me prigrlili, pa je jasno da ovde postoji želja da bude više ženskih trenera. Ali takođe je važno da savezi i klubovi veruju da žene mogu to da postignu. Kako da imate više ženskih trenera u muškim ekipama ako im se uopšte ne pruži prilika?"

A njoj je priliku pružila Kenija.

"Zahvalna sam Košarkaškoj federaciji Kenije koja je verovala u mene", kroz suze je rekla Milsova posle velikog uspeha koja će sledeće godine zvanično postati prva selekorka na nekom velikom muškom takmičenju.

Međutim nije prva selektorka muške reprezentacije. Brigita Afidehom Tonon je sa selekcijom Benina pokušala 2017. godine da se kroz kvalifikacije probije do Prvenstva Afrike.

"Imam ogromno poštovanje prema Brigiti. Bodrimo jedna drugu. Sećam se da sam bila sa Zambijom kada je ona preuzela Benin i mislila sam u sebi kako je to sjajno. Nadamo se da će u skorijoj budućnosti još neka selektorka biti na Afrobasketu ili Svetskom kupu košarkaša. Najvažnije je da utaban put sledećoj generaciji ženskih trenera, da pokažemo da je to moguće", objasnila je Milsova.



tagovi

Kenijareprezentacija Kenijeliz mils

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara