Serhio Ljulj (©Star Sport)
Serhio Ljulj (©Star Sport)

Nova Realova podvala i podsetnik da je Španac najjači kada ga potceniš

Vreme čitanja: 7min | sre. 27.04.22. | 11:58

Košarkaši Reala, baš kao Španija u Kini 2019. godine, podsetili zašto je u sportu i pogotovo košarci nezahvalno verovati da si bolji, jer takav stav može da te dovede do kolapsa...

Kažu ljudi da su u životu dve stvari sigurne - smrt i plaćanje poreza. U sportskom žargonu postoji ona Linekerova "fudbal je igra u kojoj na kraju uvek pobede Nemci", a ne bi bilo loše da se standardizuje i misao kako su Španci najjači kada ih potceniš.

Poslednjih sedmica svedoci smo fudbalskih događaja u kojima Real Madrid i Viljareal odbijaju da umru iako ih mnogi unapred otpisuju. Kako su se samo prevarili... Blankosi su preživeli PSŽ i Čelsi, Žuta podmornica Juventus, pa minhenski Bajern. Okrenimo priču na košarkašku vodenicu i dolazimo do slučaja košarkaške sekcije Reala koja je prva obezbedila kartu za Fajnal for u Beogradu. Verovatno bi u devet od deset slučaja to bilo potpuno normalna stvar i niko ne bi pravio famu. A sada? Sada razloga ima na pretek.

Izabrane vesti

Priča ide ovako... Real Madrid je uvodni deo Evrolige završio sa samo dve pobede u poslednjih deset utakmica. Doigravanje je dočekao sa nizom od četiri poraza, uključujući one od poslednjeplasiranog Panatinaikosa i minhenskog Bajerna pošto je prosuo vođstvo od 20 poena.

20.30: (3,05) Bajern (15,0) Barselona (1,45)

Da slika bude potpuno jasnija, desetostruki šampion Evrope preživeo je dva haotična meseca na svim meridijanima. Sa porazom od Barselone u finalu Kupa kralja Real Madrid upada u krizu koja je kao vrtlog gutala sve pred sobom. Ekipa se nalazila u potpunom rasulu. Priče o nedostatku discipline u svlačionici postale su sve glasnije i pogotovo su iskočile u centar pažnje pošto su Toma Ertel i Trej Tompkins uhvaćeni u provodu u Atini zbog čega su bili adekvatno kažnjeni. Istovremeno spekulacije o otkazu Pablu Lasu ponovo su punile novinske stupce. Malo ko je zaista verovao da Real može da se izvuče iz ovoga...

Nevolje unutar tima jasno su se preslikale na parket. Samo četiri pobede u šesnaest utakmica ostavile su Real bez trofeja, bez čelne pozicije na tabeli ACB lige i bez mogućnosti da se bori za vrh Evrolige. Samo zbog ranijih uspeha Madriđani su izbegli opasnost da izgube i prednost domaćeg terena u doigravanju. U četvrtfinale ušli su četvrti i danima su čekali ime sledećeg protivnika. Zbog brojnih odlaganja i pomeranja u proteklim mesecima, ispalo je da bukvalno poslednja utakmica određuje i kako će izgledati poslednja dva četvrtfinalna para.

Makabi iz Tel Aviva imao je praktično mogućnost da bira hoće li pobedom nad Fenerbahčeom da zakaže megdan sa Realom ili će porazom od istog protivnika na milansku Olimpiju. Ponos Izraela izabrao je put kojim bi išao svaki ponosni takmičar – bez kalkulacija, bez igranja sa karmom i trijumfom nad Fenerom otišao na Real. Čak i da su kroz svlačionicu prolazile drugačije misli, svako bi u datom momentu izabrao Real pre Olimpije. Jer, ko bi hteo da ide na noge prošlogodišnjem učesniku Fajnal fora i ozbiljnom kandidatu za novu ofanzivu na evropski trofej pored tima koji bukvalno puca po šavovima?

Pablo Laso i košarkaši Reala (©Star Sport)Pablo Laso i košarkaši Reala (©Star Sport)

Dok je u košarkaškim krugovima provejavalo verovanje da je Lasov kraj na Realovoj klupi blizu i da Makabi posle šest uzastopnih pobeda kojim je završio ligašku fazu ima momentum za prvi F4 turnir posle osam godina, u Madridu se kuvala nova podvala. Lekcija koju mnogi nikako da nauče... Potceni Španca i dobićeš po zubima!

“Lično sam jako srećan. Učešće na Fajnal foru uvek je velika stvar i to znači da je ekipa igrala na jako visokom nivou. Moram da odam priznanje svojim igračima koji su odigrali možda i najbolju utakmicu u celoj seriji“, izjavio je Pablo Laso sa prepoznatljivim osmehom na licu posle trijumfa u paklenoj atmosferi dvorane Menora Mivtahim.

Real je, poput reprezentacije Španije uoči Mundobasketa 2019. godine, pustila sve, od javnosti do direktne konkurencije, da se uljuljkaju u mislima i prognozama gde se prednost davala drugima. Furija je u Kini na mala vrata došla do svetske titule dok su svi gledali u Srbiju i SAD – ekipa Serđa Skariola u drugoj fazi očitala bukvicu Orlovima iz taktičkog pristupa utakmici od čega se nismo oporavili –, Real je preko Makabija napravio prvi korak ka jedanaestoj evropskoj kruni i četvrtfinale završio bez poraza!

Način na koji je Real odigrao treći meč sa Makabijem knjiški je primer kako verovanje u isti cilj, zajedno sa neizmernim iskustvom može da donese prevagu. Samo pet izgubljenih lopti u prvom poluvremenu, čak 25 asistencija za ceo meč i gotovo perfektna kontrola dešavanja uprkos dva brza faula Najdžela Vilijams Gosa... Real je od početka ubacio Makabi u ritam koji mu više odgovara i dozvolio mu da samo jednom za celu utakmicu ima vođstvo u svojim rukama. Bilo je to kod rezultata 14:13. Odmah su Blankosi uzvratili serijom 9:0 i tek na prste jedne ruke mogu da se pobroje situacije kada je razlika bila pet poena ili manja. Ne treba zaboraviti da se to sve dešavalo na jednom od najvrelijih parketa evropske košarke, pred 10.000 gledalaca koji su od prve do poslednje sekunde bili na nogama i napravili atmosferu koja bi mnoge verovatno ostavila, na primer, kratke ruke na šutu. Ne i ovaj Real. Rudi Fernandez je prvi put utišao publiku trojkom na polovini druge četvrtine kada je Makabi prvi put pokušao da okrene rezultat, da bi Serhio Ljulj još jači šamar raspalio na samom kraju treće deonice. Promašio je slobodno bacanje, ali se lopta odbila u ruke Geršona Jabuselea. Iz ofanzivnog skoka prosledio je dodavanje za Ljulja koji uz zvuk sirene ohladio dvoranu pogotkom o tablu. Slavila je samo Realova klupa, dok je Ljulj u ekstazi slavio i kao da je želeo da poruči svima u hali da je gotovo. I bilo je!

“Kada igrate pred ovakvim, fantastičnim navijačima, jedna od stvari koje želite je da iskoristite momentum. Nažalost, svaki put kada smo bili na korak od toga da napravimo nešto oni bi pogodili neki ludački šut ili bismo mi promašili“, slegao je ramenima trener Makabija Avi Even. “Tako je, kako je. Momentum je ključna stvar u ovakvim situacijama. Igrali smo protiv izuzetno iskusnog sastava. Pogodili su neke dobre šuteve, donosili su prave odluke, a onda je bilo i nekih momenata gde su pogađali sve što bi ispalili“.

Ljulj je odavno postao više od idola za sve navijače Reala i španske reprezentacije, a u ovoj seriji napravio je sve prave stvari kako bi se sve završilo u tri utakmice. Njegov trejdmark postalo je to da hvata protivničke odbrane van balansa i da ih obično maltretira trojkama koje prkose zakonima fizike. I ne samo to, znao je tačno kada treba da probije prvu liniju odbrane i zatim pogodi šut sa poludistance, prođe do kraja ili podeli asistenciju. Najviše je loptama hranio svog dugogodišnjeg saborca Rudija, mada su veliki profit ostvarili i centri koji su samo čekali svoje trenutke da poentiraju iz Ljuljovih minijatura ili odbitaka. Adam Hanga blistao je drugom poluvremenu, Geršon Jabusele ekspresno postao jedan od sinonima Realove moći, Alberto Abalde je bio sveprisutan, spreman da odradi svaki posao...

Tako je Real posle ulaska u plej-of sa najslabijom formom od svih učesnika prvi osigurao put za Beograd gde stiže sa posebnim emocijama. I prošli put, te 2018. godine u Beogradskoj areni svi su gledali u Fenerbahčea i Željka Obradovića, a na kraju je Real uzeo sve pred više od 10.000 navijača koji su napunili tribine i čekali krunisanje Žoca za svoju desetu i prvu klupsku evropsku titulu uz natpis: “Tata se vratio kući“. Beograd je tada video Luku Dončića kako stavlja tačku na evropsku bajku ovenčanu svim mogućim individualnim i timskim priznanjima, a Real je stigao do čuvene Desime iliti desete evropske krune.

Pablo Laso je pobio sve priče, spekulacije, saznanja i dojave o otkazu i stigao do svog sedmog učešća na Fajnal foru u deset godina. U toj deceniji Real je dva puta bio na vrhu, uz dva vicešampionska statusa. Za sve to vreme Real samo 2016. i 2021. nije bio među četiri najbolja na Starom kontinentu. Ne treba zaboraviti da je pre toga čak 14 sezona zaredom bio bez plasmana na završni turnir, od 1997. do 2010. godine.

“Mnogi su sumnjali u nas, mi nismo. Još jedan Fajnal for ovog fantastičnog tima“, napisao je na društvenim mrežama Fabijen Kozer, jedan od heroja pomenutog finala protiv Fenera iz maja 2018. godine. I ovog puta je među zaslužnijima za preporod koji je doživeo Real u proteklih desetak dana. Beleži prosečno 10 poena uz vrtoglavih 66,7 odsto za tri i četiri asistencije za indeks korisnosti 12. Već u prvoj utakmici sa Makabijem isplivalo je na površinu njegovo iskustvo sa 20 poena, uz 4/6 van linije 6,75 metara! Iznad čiste statistike je njegova košarkaška inteligencija kojom pleni gotovo svaki put kada Realu ili gori pod nogama ili kada mu zaista treba da neko iskoči.

Nijedan plasman na Fajnal for ne dolazi bez velike žrtve i ozbiljnih rezultata. Real Madrid je dominirao od prvog do poslednjeg minuta ove serije i generalno izgledao potpuno drugačije u odnosu na ono što smo gledali proteklih meseci.

Ono što je pre samo dve sedmice delovalo kao nedostižno, sada je na samo dve pobede. Prvu mora da ostvari protiv večitog rivala Barselone ili Bajerna koji ima šansu da u Minhenu napravi čudo.

Tako blizu, a tako daleko...



tagovi

KK Real MadridSerhio LjuljPablo LasoFajnal for EvroligeFajnal for Beograd 2022

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara