Novica Veličković podržao regionalni projekat saradnje mladih

Vreme čitanja: 2min | ned. 25.04.21. | 12:00

"Sport je na našim prostorima uvek bio neko ogledalo društva. Iz toga se često rađaju i prijateljstva, a ja verujem u to da je čovek u životu jako sličan onome što pokazuje na terenu", kaže kapiten Partizana

Кapiten košarkaša Partizana Novica Veličković bio je učesnik zanimljivog regionalnog projekta saradnje mladih koji je organizovan za srednjoškolce iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Severne Makedonije

Ovaj projekat imao je za cilj da učesnici poboljšaju svoje znanje o interkulturalnosti, predrasudama i stereotipima, ali i da osnaže upotrebu sporta za povezivanje i prevazilaženje barijera koje postoje u regionu i postanu lideri za izgradnju mira. Shodno tome Novica Veličković preneo je svoje dugogodišnje iskustvo iz igranja u regionalnoj ABA ligi, koja je značajno doprinela povezivanju zemalja iz regiona bivše Jugoslavije.

Izabrane vesti

"Sport je na našim prostorima uvek bio neko ogledalo društva. Iz toga se često rađaju i prijateljstva, a ja verujem u to da je čovek u životu jako sličan onome što pokazuje na terenu. Ponosan sam što mogu da kažem kako sam stekao prijatelje u svim zemljama gde se igra košarka. Sport mi je doneo i neka divna iskustva i drugarstva sa ljudima koji nisu odavde, ne pričaju naš jezik, čak imaju drugu boju kože i druge su vere. To je snaga sporta i to je jedna od važnih uloga koju sport u svakom društvu ima i to je glavna poruka koju sam podelio sa srednjoškolcima iz regiona", rekao je Veličković.

Кroz projekat koji je trajao nekoliko meseci organizovano je pet radionica, a čitav program je realizovan onlajn. Održano je i nekoliko zanimljivih predavanja eminentnih profesora o sportu kao alatu pomirenja na zapadnom Balkanu, a učesnici su bili u prilici da pogledaju i dokumentarni film „250 stepenika“ koji prikazuje put do uspeha jugoslovenske juniorske košarkaške reprezentacije na Svetskom prventsvu u Bormiju 1987. godine i veliko drugarstvo i sjajnu saradnju koji su pratili jednu od najtalentovanijih generacija u istoriji košarke.

 Nosilac projekta bio je Srednjoškolski obrazovni centar Smartanac, a ceo projekat bio je podržan od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih koja je do sada podržala preko 100 programa razmene u kojima je učestvovalo više od 5000 mladih sa Zapadnog Balkana.


tagovi

Novica Veličković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara