Dončić i Lenard (©AFP)
Dončić i Lenard (©AFP)

Novo poglavlje uzavrelog rivalstva: Jedan Dončić nedovoljan, Klipersi osvojili Dalas i vratili deo duga od onih -51 (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.03.21. | 04:55

Slovenačka superzvezda upisala 34. tripl-dabl u karijeri, devet u sezoni, treći sa bar 25/10/15

Skoro tri puna meseca čekalo se na to da Dalas i Klipersi ponovo ukrste koplja posle one sumanute božićne noći u Los Anđelesu kada su Luka Dončić i društvo sravnili Stejpls Centar sa zemljom i odneli pobedu od 51 poena razlike. Čekalo se jer su okršaji Mavsa i Klipersa postali više od običnog duela dva tima sa Zapada. Tokom poslednjih godinu dana njihovo rivalstvo poprimilo je nove okvire, ponajviše posle svega što se dešavalo u prošlogodišnjem plej-of sudaru. Od tada više ništa nije isto i svaki njihov duel budi novu emociju.

Ovog puta je pobedu odneo gost iz Los Anđelesa. Nisu Klipersi bili ni približno onako ubedljivi kao Dalas u prošlom susretu, ali momci Tajrona Lua počeli su da vraćaju nagomilani dug. Klipersi su kontrolisali utakmicu gotovo sve vreme, a samo je u tri kratka intervala i to u drugoj četvrtini Dalas uspevao da stigne do prednosti od jednog poena. Onda kada je to bilo najvažnije, Klipersi su izgledali kao dobro podmazana mašina, bar za toliko da dobiju ovaj derbi dvocifrenom razlikom čime je poništen onaj poraz od Pelikansa u Nju Orleansu noć ranije.

Izabrane vesti

Ponovo je prvo ime Klipersa bio Kavaj Lenard. Kad god je teško i napeto, vi pozovite šampiona NBA lige iz 2019. s Torontom! Ne samo što je ubacio sve važne poene u prelomnim trenucima, čime je poništio veliki broj promašaja (9/20 iz igre, 1/5 za tri), već je za 40 minuta upisao 22 poena, osam skokova i sedam asistencija. Pol Džordž i Ivica Zubac ispatili su ga sa po 15 poena, dok je Markus Moris imao poen manje.

Luka Dončić definitivno nije mogao sve sam večeras. Stigao je do svog 34. tripl-dabla u karijeri, devetog ove sezone i trećeg sa 25/10/15 - poređenja radi u celoj NBA ligi samo je još jednom viđen ovakav učinak - , ali je to za Dalas bilo nedovoljno. Za nešto više od 38 minuta na terenu Dončić je spakovao 25 poena (9/23 iz igre, 4/11 za tri), te 16 asistencija i 10 skokova. Kristaps Porzingis je dodao 22, a Tim Hardavej 21 poen, s tim da je na kraju sve pogrešno uradio i tako direktno odlučio pobednika. Boban Marjanović je ispratio utakmicu s klupe.

Kada je Vilijams pogodio trojku za 101:90 na šest minuta do kraja činilo se da Mavsi neće imati snage da ozbiljnije ugroze protivnika. To je suštinski bilo tačno, s tim što se domaćin nije predao unapred, već je dobro namučio Kliperse i naterao ih da zasluže trijumf.

Posle Luove tehničke greške zbog prigovora sudijama Porzingis je ubacio slobodno bacanje, da bi iz dodatnog poseda Dončić trojkom uterao vodu u uši protivničkih igrača. Posle Lenardove greške Porzingis je minus sveo na samo pet poena (101:96) uz nešto manje od četiri i po minuta do poslednjeg zvuka sirene. Ključan je bio sledeći posed u kome je Lenard sprečio Dalas da uđe u ozbiljniju seriju od 5:0, a iako je Hardavej trojkom doveo rezultat na samo četiri poena Klipersi su ostali smireniji do kraja i zasluženo slavili.

Pun minut nije bilo poena ni na jednoj strani, a post je prekinuo Lenard uz faul Hardaveja za “2+1“, a pobedu je overio Džordž na 26,3 sekunde pre kraja posle skok šuta za konačnih 109:99. Dalas je u međuvremenu pokazao znake nervoze, lopta jednostavno nije htela kroz obruč i utakmica je izgubiljena...

NBA LIGA

Vašington – Milvoki 122:133

/Bil 37 – Adetokunbo 31/

Šarlot - Sakramento 122:116

/Rozir 26 - Foks 29/

Bruklin – Njujork 117:112

/Irving 34 - Rendl 33/

Detroit – San Antonio 99:109

/Džekson 15 – Mari 19/

Dalas - LA Klipers 99:109

/Dončić 25 - Lenard 22/



tagovi

Dalas MaveriksLos Anđeles KlipersLuka DončićKristaps PorzingisKavaj LenardPol DžordžNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara