Željko Obradović (Foto: MN Press)
Željko Obradović (Foto: MN Press)

Obradović: Ako ćemo da se prozivamo i budemo neprijatelji, to nije moj Partizan - potrebno nam je jedinstvo

Vreme čitanja: 6min | čet. 29.12.22. | 23:34

Trener crno-belih Željko Obradović govorio na konferenciji za medije posle pobede nad Bajernom

Košarkaši Partizan Mozzart Beta su godinu zatvorili na najbolji mogući način - trećom vezanom pobedom u Evroligi. Posle Anadolu Efesa i Fenerbahčea, pred nešto manje od 18.000 navijača u Beogradskoj areni savladali su i minhenski Bajern (83:77).

Izabrane vesti

"Važna pobeda. Igrali smo protiv ekipe koja igra veoma čvrsto. Pričali smo pre utakmice o njihovim ofanzivnim skokovima, njihovom načinu da šutira za tri. Našli smo način da dobijemo utakmicu, odigrali dobro i čestitam mojim igračima. Idemo dalje", rekao je Željko Obradović.

Crno-beli su imali kontrolu u većem delu susreta, ali Bajern je na kraju uspeo da istopi minus na svega tri poena. Ipak, trgli su se Obradovićevi puleni u pravi čas i odbili nalet rivala.

"Nismo se opustili. To je košarka. Ne mogu ja da nacrtam da pobedimo sa 20 razlike. Igraju ljudi, vraćaju se. Vraćali su se neverovatnim šutevima za tri poena. Ofanzivnim skokom na kraju. Bilo je loših reakcija u odbrani na kraju, to se slažem. U završnici smo ipak odigrali pametno, sem jedne lopte malog Dantea koji je shvatio da je pogrešio i šta da se radi. Utisak apsolutno pozitivan, igramo odbranu neuporedivo bolje nego što smo igrali, sve ove tri utakmice koje smo dobili i to je put. Možemo da razmišljamo o nekim stvarima u napadu, ali je bitno da ekipa ima ideju. Za sve ostalo, košarka je nepredvidiva. Razlika od 15 poena treba da ti da mirnoću, da odigraš pametnije i bolje. Ali dešavaju se takve stvari, nije ni prvi ni poslednji put."

Analizirao je detaljnije čitav susreta i neke od ključnih detalja.

"Oni su bili na procentu 7/27 za tri poena. Prosečno šutiraju 29 puta. Mi smo takođe šutirali slabo sa distance. Dva ili tri šuta nisu baš bila normalna, ostali su bili otvoreni. Skok u napadu je bio problem. Čvrstina njihova, oni su atletski strašan tim tim. Bonga ima neverovatnu visinu za poziciju tri. On je na kraju bio na Madaru i Danteu. Pa su pravili svič sa peticom, pa smo tražili rešenja. Izuzetna atlteska ekipa kojoj fali vrlo bitan igrač Lučić. Među najboljim timovima u Evroligi prema atletici zahvaljujući kojoj idu na ofanzivni skok. Svi treba da se borimo i zagradimo. Na kraju je presudio upravo defanzivni skok, posle kojeg su napravili faul i sa penala smo stavili tačku".

Zadovoljan je kontrolom lopte, procentima šuta.

"Šest izgubljenih lopti je uslovno rečeno dobar broj. Kad bi tako bilo svaku utakmicu, ne bi bilo loše. I u Laktašima smo u prvom poluvremenu imali samo jednu izgubljenu loptu, pa smo igrali kako smo igrali. To je normalno u košarkaškoj utakmici, ali nisu normalne izgubljene lopte bez razloga i pritiska protivnika i to nam se dešavalo. To gledamo, analiziramo. Podsetili smo na to igrače i večeras, na izgubljene lopte u Laktašima. Sve su te stvari bitne, na kraju smo imali ukupno 65 šuteva za dva i tri, a oni 61, ali sedam penala više, što je otprilike isti broj poseda. Imali smo dobar procenat šuta, 54 odsto, oni 41. Sve je važno, svaki detalj. Možemo da analiziramo, ali valja malo i da se opustimo"

Raduje ga što će crno-beli naredna tri susreta igrati kod kuće, pa će biti više vremena i za treninge. Već od sutra.

"U trećoj smo imali 15 razlike, ušli sa 10 u poslednju četvrtinu, a kada je tako imaš utakmicu u svojim rukama i nastaviš da igraš na svoj način i to je ok. Videlo se da ima i umora kod nekih igrača. Srećni smo da je kalendar ispao kako je ispao, da budemo ovde za božićne praznike. Igramo tri utakmice kod kuće. Sve to treba da nam pomogne da treniramo malo bolje. Već u 12 sutra smo ovde na treningu. Da vidimo sa igračima koji su van tima da ih uključimo, da odmorimo igrače koji igraju dosta minuta. Videćemo koliko će to biti moguće"

Partizan je ubeležio sedmu pobedu u Evroligi ove sezone (7-9). Jednu je udaljen od plej-ofa, a prvu i 12. ekipu dele samo četiri pobede u ovom trenutku.

"Strašno izjednačena Evroliga. Nikada nije bilo tako, svako svakog može da pobedi. Kako smo mi izgubili od te Baskonije... Imaju izvanredan tim, igrače sa dosta samopouzdanja, šutere... Veoma dobro za Evroligu je da postoji izjednačen kvalitet i da svi mogu da uživaju u kvalitetnim utakmicama."

Zahvalio se navijačima.

"Za nas je neverovatno da smo imali 18.000 ljudi. To nema niko u Evropi. Zahvaljujem se svim ljudima što su došli da nas bodre, nadam se da će nastaviti i naredne godine. To nam mnogo znači".


A onda se uozbiljio i pozvao pristlice kluba da se ujedine.

"Ako ćemo mi između nas da se prozivamo i da budemo jedni drugima neprijatelji, to nije moj Partizan. Nisam došao zbog toga ovde da sedim i slušam da navijači Partizana imaju problem sa nekim ljudima. Ovde je arena u kojoj treba da se bodri tim. Mnogo mi je žao što dolazi do takvih stvari, velika većina navijača shvata protiv koga se borimo i ko su naši protivnici. Potrebno nam je jedinstvo. Sa svim manama i vrlinama koje imamo. Neka počnu od mene, imam i ja mana i svestan sam ih. Kada se sve završi, da sednemo sa svim ljudima koji su navijači kluba i da vidimo šta treba da promenimo. Ako treba ja da se menjam, spreman sam. Ali ovo nije moj Partizan i nešto zbog čega sam se vratio. Svi ovde koji smo unutra dajemo maksimum. Da li nekada nije dovoljno? Sigurno. Radimo, ne izlazimo iz sale, drugi se trude da nam obezbede uslove. Ako možemo da budemo jedinstveni, da shvatimo koga treba da pobedimo, šta treba da uradimo. Niko nije glup i siguran sam da svi razumeju o čemu pričam. Nemamo razloga da se gledamo i prčamo bajke, ovde se radi o ozbiljnim stvarima".

Pohvalio je Aleksu Avramovića, uprkos činjenici da večeras nije imao veći doprinos.

"I na treninzima ima neverovatnu energiju. Igra sa velikim entuzijazmom. Naravno da je problem da se vrati u formu. Fizički je spreman, ali utakmica je nešto drugo. Igranje pred navijačima i osećaj prostora, lopte... Za to je potrebno vreme. Maločas sam rekao da ću sledeće utakmice da iskoristim da nekim igračima dam veću minutažu, a među njima je i Aleksa. Nikada nije bilo sumnje u Aleksu, svi znamo šta je sposoban da da. Idemo utakmicu po utakmicu, sad ide Zadar za koji nam je dovoljno da znamo da je ove sezone srušio Crvenu zvezdu".

Danilo Anđušić i Tristan Vukčević su presedeli meč na klupi.

"Nisu povrede u pitanju, već odluka trenera koji sedi i kojem je neko dao pravo da odlučuje. U planu su, ne odustajemo, sve je u redu sa njima i igraće".

Koji su ciljevi za 2023. godinu?

"Ove godine smo se vratili u Evroligu i doživljavmo ovo što doživljavamo. Ovo što Partizan ima nema niko. Prvi i osnovni cilj nam je da igramo u Evroligi, budemo konkurentni u svim takmičenjima. Da imamo veliku ambiciju imamo. Strašno bih voleo, možda je to utopija, da zavlada mir u svetu, da svi budu srećni i zadovoljni, i kod nas i u svim delovima sveta. Svet je poludeo sa svime što se dešava, klasična šizofrenija".


tagovi

Željko ObradovićKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara