Željko Obradović (© Star Sport)
Željko Obradović (© Star Sport)

Obradović izmislio "smrtonosnu petorku" Partizan Mozzart Beta

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.10.23. | 10:28

Pobedu crno-belima u večitom derbiju donela petorka koja nikada do sada nije bila zajedno na parketu

Bio je Partizan Mozzart Bet na ivici ambisa u večitom derbiju. Crvena zvezda je blistala, činilo se da je novi trener crveno-belih Janis Sferopulos pronašao recept kako da utiša krcatu Arenu, ali onda je Željko Obradović izvukao zeca iz šešira. Ni iz čega izmislio petorku koja je napravila čudesan preokret i sa dna provalije uzdigla Partizan Mozzart Bet do vredne pobede u prvom ovosezonskom večitom derbiju.

Kako je i šta je video devetostruki osvajač Evrolige na manje od pet minuta do kraja, kada je sve išlo na ruku Zvezde, verovatno nikada nećemo saznati, ali sada kada se podvlači crta, baš je potez trenera Obradovića preokrenuo čitav susret.

Izabrane vesti

"Probali smo da promenimo odbranu i da u napadu radimo stvari koje su inače bile postavljene pred utakmicu. Sa jasnim planom gde i kako, igrali smo agresivnije i to nam je dalo rezultata. Ponosan sam na igrače što su se vratili, hvala navijačima, energija je bila kao i uvek na visokom nivou. Ovo je bilo veoma važno za nas", rekao je Željko Obradović, ali nije zalazio u detalje koji su se igrači našli na terenu kada je preokret krenuo.

Situacija je tekla ovako. Zvezda je izgledala kao podmazana mašina koja melje ka rutinskoj pobedi. Na semaforu je stajalo 4.50 do kraja utakmice, Arena je bila kao grobnica, posebno kada je Uroš Trifunović napravio faul na Dožoelu Bolomboju koji crveno-belima donosi 11 poena prednosti (75:64).

I baš u tom momentu Obradović povlači ključan potez, iz igre izvodi Zeka Ledeja, Kevina Pantera i Uroša Trifunovića. Na parket šalje Ognjena Jaramaza, Džejmsa Nanelija i Alena Smailagića koji se pridružuju Aleksi Avramoviću i Pi Džej Doužeru.

Sastav crno-belih izgleda ovako: Aleksa Avramović - Ognjen Jaramaz - Pi Džej Doužer - Džejms Naneli - Alen Smailagić.

Ovo je petorka koja do ponedeljka uveče nikada nije bila zajedno na parketu, niti jedne jedine sekunde. Niska postava sa Nanelijem kao krilnim centrom i Alenom Smailagićem kao centrom je izgledala... Pa, blago rečeno nekonvencionalno. Cilj je bio jasan, da brzinom u napadu pokušaju da naprave čudo, a u odbrani preuzimaju sve. Na kraju desilo se čudo.

Neki u dvorani su u šali rekli da je Obradović pronašao "petorku smrti", naziv koji se svojevremeno vezivao za nisku petorku Golden Stejt Voriorsa kada su gazili protivnike sa Stefom Karijem, Klejom Tompsonom, Andre Iguadalom, Harisonom Barnsom i Drejmondom Grinom. Trener Stiv Ker ih nije često zajedno slao na parket, ali kada jeste, uglavnom su slamali otpor protivnika.

U Partizanu Aleksa Avramović je bio udarna igla, ali sve je počelo ofanzivnim skokom i košem Alena Smailagića, potom je Pi Džej Doužer pokazao šta može da uradi kada se rastrči, uhvatio je loptu pod svojim košem i na drugoj strani lagano završio poenima, već tada je nešto krenulo da se krčka jer je Janis Sferopulos zatražio minut odmora na 4:09 do kraja meča.

Međutim, tada je počeo šou zvani Aleksa Avramović. Za 79 sekundi Avramović postiže devet poena, krade dve lopte koje mrtvu arenu pretvaraju u vulkan čiju je erupciju izavao Doužer trojkom za prednost na manje od dva minuta pre kraja. Bio je to i kraj za Zvezdu, crno-beli su bili u nezaustavljivom naletu koji je doneo veliku pobedu - drugu ovosezonsku u Evroligi posle pet odigranih kola.

"Podigli smo se, vaskrsli, ali ljudi ne možemo da se zanosimo. Ovo je ništa. Imamo još važniju utakmicu u ponedeljak", skromno će Avramović.

Na kraju, izmišljena petorka Željka Obradovića je sa minus 11 na 4.50 do kraja utakmice napravila seriju 20:6 i tako odlučila meč. Da li će ovaj sastav još nekada biti zajedno na parketu? Pokazaće naredne utakmice, ali definitivno se pokazalo da ekstra niska petorka crno-belih može da pomrsi račune protivniku kada sve izgleda izgubljeno.

Jesu igrači Partizana najzaslužniji za veliku pobedu, na čelu sa spektakularnim Avramovićem, ali ovaj trijumf ima vidljiv pečat Željka Obradovića koji malo koji trener osim njega može da udari.

Crno-beli imaju petak da se odmore pošto je Obradović odlučio da će ozbiljniji trening biti zakazan u subotu, jer nema dileme da će Crvena zvezda hteti da se revanšira u ponedeljak u ABA ligi. Do tada trofejni stručnjak ima vremena da smili još neki specijal koji niko ne očekuje.

EVROLIGA - 5. kolo

Četvrtak:

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 88:86

/Avramović 14 - Bolomboj 16/

Alba Berlin - Olimpija Milano 85:82

/Timan 22 - Mirotić 30/

Real Madrid - Barselona 65:64

/Dek 20 - Ernangomes 13/

Monako - Makabi Tel Aviv 107:79

/Džejms 24 – Braun 14/

Olimpijakos - Anadolu Efes 75:57

/Papanikolau 14 – Brajant 10/

Petak:

19.00: (1,45) Žalgiris (16,0) Valensija (3,20)

20.00: (2,25) Asvel (15,0) Virtus Bolonja (1,80)

20.15: (1,35) Panatinaikos (16,0) Baskonija (3,70)

20.30: (2,40) Bajern Minhen (15,0) Fenerbahče (1,70)






tagovi

KK PartizanAleksa AvramovićOgnjen JaramazPi Džej DoužerDžejms NaneliAlen Smailagić

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara