Stefan Miljenović (Foto: Mega/Ivica Veselinov)
Stefan Miljenović (Foto: Mega/Ivica Veselinov)

Od Lugenca Dorta do Džareda Kaningema: Put Meginog MVP-a koji je učinio da se lakše preboli Topić

Vreme čitanja: 6min | čet. 15.02.24. | 13:13

Stefan Miljenović ima sjajnu košarkašku priču iza sebe, a sve boljim partijama u dresu Mege pokazuje da ga tek čeka velika karijera

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Mega je postala poznata kao tim koji je uvek spreman da pruži šansu mladim igračima. Redovno ima najmlađi sastav u ABA ligi, ali čini se da je ove godine premašila granice s ozbirom na prosečnu starost u ekipi od 20,7 godina. Ipak, nije je to sprečilo da upiše neke velike pobede i Mozzart Kup Radivoja Koraća dočeka sa polovičnim 10-10 bilansom. Na putu je da izbori i plasman u plej-of, a jedan od najzaslužnijih za dobre rezultate tima, posebno u proteklih mesec-dva, bez dileme je i Stefan Miljenović.

Izabrane vesti

Ovaj 22-godišnji košarkaš igra prvu sezonu na Jadranu, nakon što je prošle pružao zapažene partije u Košarkaškoj ligi Srbije, kao član OKK Beograda. Bilo mu je potrebno određeno vreme da se adaptira, ali u poslednje vreme igra zaista sjajano, što potvrđuju i nagrade. Proglašavan je za MVP-a kola u ABA ligi dva puta (14. i 20.), a upravo sa tim zvanjem došao je i u Niš.

"Veoma sam zadovoljan. Dobro igramo, nema šta. Bili smo u veoma dobroj seriji, pobeđivali Borac, FMP, Cedevitu Olimpiju i Igokeu. Potom smo ušli u nešto teži raspored, ali smo se vratili na pravi put protiv Mornara u poslednjem kolu. Sve u svemu, dobro igramo i sezona ide u pravom smeru", istakao je Stefan Miljenović u razgovoru za Mozzart Sport.

Može se reći da mu je Mega baš „čučnula“. Stefanovim igračkim kvalitetima definitivno odgovara sistem igre koji je uspostavio trener Marko Barać i omogućava mu da se prikaže u dobrom svetlu.

"Igramo brzo, na veliki broj poseda. Imamo mnogo mogućnosti da damo veliki broj poena i to nama kao mladim igračima ide u korist. S druge strane, sve nam počinje odbranom i defanzivnim skokom. Kada kontrolišemo te dve stvari, možemo da trčimo pokažemo naš kvalitet".

Miljenovićev uspon poklopio se i sa odlaskom Nikole Topića. Mladi košarkaš Crvene zvezde je bio prva zvezda Mege na početku sezone, pa se stekao utisak da će Baraćev tim biti u problemu nakon njegovog povratka u matični klub. Tada je na scenu zakoračio Miljenović.

"Topić je veoma dobar igrač, morali smo svi da ulažemo više da bi pokrili njegov izostanak. S druge strane, njegovim odlaskom sam dobio veću ulogu i pokušavam na svakoj utakmici da dam što više ekipi, kako u napadu, tako i u odbrani - to je jedini način da se ne oseti njegov odlazak", nesebično priča Stefan pripisujući zasluge i saigračima, a posebne reči hvale imao je za kapitena Uroša Plavšića:

"Moramo da izdvojim kapitena. Najstariji je, negde mu je posao i da se stara za atmosferu. Sjajan je što se toga tiče, stalo mu je da pomogne svakom saigraču i to je najbitnije".

Plavšić, Popović, Jelavić i Miljenović (©ABA League/Dragana Stjepanović)Plavšić, Popović, Jelavić i Miljenović (©ABA League/Dragana Stjepanović)

Ističe da ima izvanrednu saradnju i sa šefom struke.

"Sjajan trener. Maksimalno nas pripremi za svaku utakmicu. Od prvog dana u nedelji nas već sprema za ono što nas očekuje. Ima izuzetnu komunikaciju sa igračima, ogromnu želju da nas nauči, da nas bodri".

Značajno je uticao Miljenović da se lakše preboli Topićev odlazak. Kako poenima, tako i asistencijama… Ali bio je odličan i u odbrani, pomogao na skoku… Trudio se da učestvuje u što više segmenata igre i da tako ostavi svoj pečat, ali najpre – da pomogne ekipi.

"Takva je moja igra. Igram najpre za tim. Šta god da se traži od mene na nekoj utakmici, poeni, asistencije, odbrana - tu sam. Uvek Malovec i ja branimo najboljeg igrača protivničke ekipe i to volim. Smatram da je to jedini način da se dokažeš kao profesionalni igrač i napraviš uspešnu karijeru"

Nije čest slučaj da tako mlad igrač bude u toj meri podređen timu. Da igra sa toliko rezona. Ističe da mu je od značaja bio svaki angažam koji je imao u profesionalnoj košarci. A počeo je iz Leotara, pa preko Slodesa stigao do OKK Beograda i na kraju završio u Megi.

"Gde god da sam bio, imao sam drugačiju ulogu i to me je sve spremilo za ovo. Prethodne sezone sam imao priliku da sarađujem sa Vuletom Avdalovićem, koji je tokom igračke karijere nastupao na mojoj poziciji, tako da mi je mnogo pomogao i spremio me za sledeći korak".

U ABA ligi ga je dočekalo nešto novo, ali bio je spreman za izazov.

"Osetila se velika razlika u agresivnosti, kontaktu i borbi. Bilo mi je potrebno nekoliko kola da se naviknem na to, ali svi smo mladi i znamo da moramo još više da tučemo i budemo još agresivniji, da nadomestimo to što smo mlađi", dodao je mladi košarkaš koji je košarkom krenuo da se bavi uz starijeg brata, u rodnoj Kanadi.

Miljenović u dresu OKK Beograda (Foto: MN Press)Miljenović u dresu OKK Beograda (Foto: MN Press)

Čudan je Stefanov put. Rođen je na Nijagarinim vodopadima. Sa 15 godina je otišao u SAD na košarkaško usvaršavanje i odvojio se od porodice. Kada je došlo vreme za koledž, pandemija virusa korona ga je sprečila da zaigra u Drugoj NCAA diviziji… Ipak, usavršavao se na raznim kampovima pre nego što je došao u Srbiju, a imao je priliku da se sretne i sa nekolicinom igrača koji su ostvarili uspešne NBA karijere poput Šaja Gildžus Aleksandera i Ar Džej Bereta.

"Vrhunski igrači. Svaku šansu koju sam imao da igram protiv njih, dao sam sve od sebe i iz svakog duela izašao kao bolji igrač. Tamo se gaji sličan stil igre kao u Megi, ta brža košarka".

Ipak, urezan mu je ostao duel sa još jednim kanadskim reprezentativcem, poznatim po defanzivnim kvalitetima.

"Pamtim duel sa Lugencom Dortom koji sada igra u Oklahomi. Na jednoj utakmici me baš dobro čuvao i to mi je ostalo u sećanju".

Nekoliko godina kasnije, kao košarkaš Mege i MVP poslednjeg odigranog kola ABA lige, staće na crtu jednom prekaljenom asu – Džaredu Kaningemu. Iskusni plejmejker Vojvodine, Meginog rivala u četvrtfinalu Kupa Koraća, igrao je u NBA i Evroligi, delio svlačionicu i teren sa Lebronom Džejsom. Sada će biti u duelu sa Miljenovićem na parketu dvorane Čair.

"Ima veliko iskustvo, veliko je ime. Ne sumnjam da će se tek pokazati u najboljem svetlu. Igrao je u NBA, u Evroligi. Biće zadovoljstvo nadigravati se sa njim".

Pored Kaningema, izdvojio je Stefan još dvojicu košarkaša novosadske ekipe, čija saradnju će Mega sa posebnom pažnjom pokušati da prekine.

"Igra Rakičevića i Nikolića, rešenja koja traže iz pik en rol igre. Mogu biti veoma nezgodni, ali imamo igrače koji će čuvati obojicu, pa verujem da ćemo uspeti da ih odbranimo i dođemo do pobede".

Jedan srpski predstavnik u ABA ligi već je završio učešće na turniru u Nišu, pošto je Čačak 94 eliminisao Borac Mozzart u četvrtfinalu. Da li to stavlja dodatni pritisak na košarkaše Mege, s ozbirom da nose ulogu favorita protiv jednog od lidera KLS?

"Mi samo na sebe stavljamo pritisak da igramo što bolje moguće, moramo da budemo 100 odsto fokusirani, jer Vojvodina je veoma nezgodna i iskusna ekipa, sa dobrim igračima i trenerima. Igraju čvrstu i agresivnu košarku i moraćemo da igramo maksimalno angažovano od prvog minuta, da nam se ne bi desilo to što se desilo Borcu".

Miljenović se odlično pokazao u Megi, a sada će imati prvu priliku da se bori i za trofej u ružičastom dresu.

"Mnogo mi to znači. Prošle sezone smo bili na utakmicu od Kupa sa OKK i nisam mogao da igram taj meč zbog povrede. Ove godine igramo i sada je najveći fokus na Vojvodini, ali ako to pobedimo, možemo sa svakom ekipom da igramo, pa tako i da doguramo daleko", zaključio je Stefan Miljenović u razgovoru za Mozzart Sport.

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, 17.00: Mega - Vojvodina

Č4, 20.00: Partizan Mozzart Bet - Hercegovac

POLUFINALA

Petak, 16. februar

17.00: Četvrtfinale 1 - Četvrtfinale 2

21.00: Četvrtfinale 3 - Četvrtfinale 4

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: Pobednik polufinala 1 - Pobednik polufinala 2


tagovi

KK MegaStefan MiljenovićNikola TopićLu DortDžared KaningemKK VojvodinaMozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara