Foto: FIBA
Foto: FIBA

Odličan žreb za srpske košarkašice: Put na Evrobasket potpuno otvoren, Ukrajina najozbiljniji rival

Vreme čitanja: 1min | uto. 19.09.23. | 17:42

Preostali rivali Severna Makedonija i Portugal nikada nisu učestvovali na kontinentalnom takmičenju

U iščekivanju kvalifikacija za Olimpijske igre u februaru 2024, srpske reprezentativke saznale su protivnike u borbi za plasman na Evrobasket 2025. Kako su žrebane iz prvog šešira bilo je jasno da bi u gotovo svakoj kombinaciji Srbija bila najjači tim u grupi, ali je ishod izvlačenja bio posebno povoljan imajući u vidu da čak dva od tri protivnika (Severna Makedonija i Portugal) nikada ranije nisu učestvovala na takmičenju najboljih selekcija Starog kontinenta, dok najopasniji protivnik Ukrajina poslednjih dvadesetak godina nikada nije bila iznad desetog mesta.

Izabrane vesti

Čitave kvalifikacije biće odigrane u tri prozora(novembar 2023, novembar 2024 i februar 2025), a plasman na Evrobasket obezbediće pobednik grupe, kao i četiri najbolje drugoplasirane selekcije (ukupno ima osam grupa). Šampionat Evrope 2025. biće prvi s čak četiri domaćina, a to će biti Češka, Nemačka, Grčka i Italija. Izabranice Marine Maljković su na prethodnom Evropskom prvenstvu u junu ove godine, stigle do četvrtfinala, gde ih je zaustavila Belgija, kasniji šampion.

Srbiju uskoro očekuje još jedan žreb. Petog oktobra u mađarskom Šopronu održaće se izvlačenje kvalifikacionih grupa za Olimpijske igre, a nakon bronze iz Rija 2016. i četvrtog mesta iz Tokija 2021. Srbija će probati da izbori i treći uzastopni plasman. Put u Pariz probaće da obezbede preko jednog od četiri turnira, koji se održavaju u Antverpenu, Ksijanu, Rio De Žaneiru i Šopronu.


tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Evrobasket 2025

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara