Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)
Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)

Odmorni Partizan godinu otvara protiv starog regionalnog rivala: Pobeda za nastavak tradicije

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.01.22. | 09:56

Crno-beli su u prethodnom periodu bili prilično uspešni početkom januara

Proslavila se Nova godina, došlo je vreme za nove izazove. Košarkaši Partizana u 14. kolu ABA lige za rivala imaju tim sa kojim su se susreli u prvom - Zadar (18.00). Imali su dovoljno vremena da se odmore i pripreme za predstojeći duel, kako su poslednji put na parket istrčali 22. decembra jer je utakmica sa Megom Mozzart u minuloj rundi regionalnog šampionata otkazana. Učiniće sve puleni Željka Obradovića da na pravi način startuju u 2022. i nastave tradiciju koja traje već pet godina.

Poslednji put su na otvaranju kalendarske godine crno-beli pretrpeli poraz još 4. januara 2016, kada je u dresu Sutjeske zablistao Nemanja Vranješ. Crnogorski šuter se usijao i ubacio šest trojki iz sedam pokušaja, pa je tako potpisao poraz Partizana (71:82).

Izabrane vesti

Od tog duela, redom su padali Karpoš Sokoli (76:72), Zadar (95:87), Mornar dva puta (75:73 i 88:75), kao i u nedavno okončanoj godini Split (86:74). Sada su ponovo na crti Zadrani, koji su pritom samo dva puta slavili kao gosti protiv Partizana. Dobili su prvi okršaj u Humskoj u Jadranskoj ligi, a u Beogradu su bili su bolji i u sezoni 2018/19. Na redu je 36. epizoda ovog regionalnog klasika, a crno-beli su slavili u 23 navrata (14:2 kod kuće i 7:10 na strani).

U prvom duelu ove sezone Partizan je upisao sedmu recku u dvorani Krešimir Ćosić. Slavili su Obradovićevi puleni nešto teže od očekivanog (78:73), ali ipak otpočeli seriju trijumfa, koja je potrajala čak do osmog kola i duela sa Crvenom zvezdom. Na takmičarskom debiju u crno-belom dresu Zek Ledej je upisao dabl-dabl (po 10 poena i skokova) i sa indeksom 19 bio igrač utakmice. Kevin Panter i Dalas Mur su podelili titulu prvog strelca pobedničke ekipe, sa po 14 ubačenih poena.

Promenilo se dosta stvari u obe ekipe u međuvremenu. Brojni igrači Partizana poput Balše Koprivice i Gregora Glasa su sazreli, a stiglo je i veliko pojačanje u vidu Matijasa Lesora, koji bi konačno mogao da debituje u novim bojama.

Što se tiče Zadra, Veljka Mršića je na klupi zamenio Vladimir Anzulović, a u poslednje vreme beleži i odlične rezultate. Dobili su Zadrani tri od poslednje četiri utakmice u regionalnom prvenstvu. Iznenadili Cedevita Olimpiju usred Ljubljanje (74:73), da bi posle poraza od Mornara (71:76) bili bolji i od Mege Mozzart (72:70) poenima Džastina Kartera u poslednjim sekundama, kao i od Splita (61:59) koji je tako ostao usamljen na dnu.

Partizanu će najveća pretnja biti američki tandem koji čine Karter i Trevor Tompson. Megin dželat je prvi strelac tima sa 14,9 poena po meču, dok je njegov sedam godina mlađi kolega na proseku od 14,5 poena po utakmici.

Obradović je istakao da su problemi sa izostancima uglavnom rešeni i da se nada dobroj partiji svojih pulena.

"Zadar je ekipa koja je drugačija u odnosu na onu prvu utakmicu kada smo počeli sezonu. Imaju novog trenera, par novih igrača, igraju na apsolutno drugom nivou u odnosu na meč kada smo se sastali sa njima. Kao i uvek, pripremamo se za prvu utakmicu u godini. Bila je odložena utakmica sa Megom, tako da smo iskoristili to vreme da radimo, iako smo imali dosta igrača koji nisu bili sposobni da prisustvuju treninzima. Srećom, sada je sve u redu tako da očekujem da probamo da odigramo dobru utakmicu", istakao je trofejni stručnjak.

Anzulović je pred duel u Štark Areni istakao da ga more određeni kadrovski problemi.

"Partizan je sigurno uz Budućnost i Zvezdu favorit za osvajanje ABA Lige. Posjeduje ogromnu kvalitetu, a mislim da je dosta toga rečeno i bespredmetno je da govorimo o kvalitetama najboljeg europskog trenera svih vremena. S druge strane mi smo opterećeni nekim ozljedama i virozicama i još ne znamo u kojem ćemo sastavu nastupiti. Cilj nam je dati sve od sebe kao u svakoj utakmici do sada i što duže parirati Partizanu u svakom segmentu igre", rekao je hrvatski stručnjak.

ABA LIGA - 14. KOLO

Nedelja

Borac Čačak - Igokea 61:88

/Lešić 13 - Voler 16/

Krka - Cedevita Olimpija 83:90

/Tomas 21 - Pulen 22, Ogust 22/

Split - Crvena zvezda 62:66

/Šorter 24 - Ivanović 11/

Ponedeljak

14.00: (2,15) Cibona (14,5) Mornar (1,80)

18.00: (1,85) Partizan (hendikep -18,5) Zadar (1,85)

Odloženo

FMP - Budućnost

Studentski centar - Mega Mozzart



tagovi

KK PartizanKK ZadarŽeljko ObradovićMatijas Lesoranzulovic

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara