Detalj sa utakmice (© FIBA)
Detalj sa utakmice (© FIBA)

Oglasila se FIBA: Suđenje nije bilo loše

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.09.22. | 17:05

"U interesu nam je da sve bude elitna klasa na šampionatima. Od igrača, trenera pa sve do sudija. Ipak ne zlažem se sa konstatacijom da su nečije rang liste relevantnije od naših. Imamo sudije koje ne sude Evroligu, ali sude nacionalne šampionate svakog vikenda, sudili su Olimpijske igre, svetska prvenstva", rekao je Kamil Novak

Došlo je vreme da se sumira Evrobasket. Organizatori su imali opširnu konferenciju za medije pred meč za treće mesto i finale šampionata u Berlinu. Sa novinarima su pričali izvršni direktor FIBA Kamil Novak, kao i predsednik Košarkaškog saveza Nemačke, Ingo Vajs. Između ostalog, bilo je priče i o sudijama.

Svi koji su pratili šampionat, mogli su da vidi da veliki broj učesnika nije bio zadovoljan suđenjem i čini se da su skoro svi timovi složni da je to bio najlošiji deo sjajnog šampionata koji je imao ogroman broj izvanrednih košarkaša na čelu sa Nikolom Jokićem, Lukom Dončićem i Janisom Adetokunbom, upravo sudije.

Izabrane vesti

O najvećim greškama sudija se i dalje priča, a sa konstatacijom da je to uticalo na komplatan ugođan, donekle se složio i Kamil Novak.

"Postoje dva aspekta. Prvi je da se sudije ocenjuju pre i tokom turnira. Sigurno ne postoji sudija na turniru koji se slučajno zadesio ovde, svi su zaslužili da sude ove utakmice. Naravno, bilo je grešaka", počeo je Novak i odmah u istom tonu nastavio:

"Slažem se da greška koja je viđena na meču Litvanije i Nemačke ne sme da se događa. Bio je to sled događaja koji će se teško ponoviti. Kada su me obavestili šta se dogodilo, imao sam mnogo pitanja jer mi nije jasno kako je to moglo da se dogodi jer postoji i zapisnićki sto. Želim otvoreno da pričam. Istina je da je ta situacija negativno uticala na šampionat, ali dolazim do drugog dela. Vi mediji koji ste ovde, a većina vas je bila i na Evrobasketu 2015. Možete da proverite zapise oko sudija, mogu da kažem da je sada bio isti broj pritužbi kao i tada. Ovaj Evrobasket je doneo tenziju zbog velikog broja sjajnih igrača, superzvezda, sve to je deo Evrobasketa, ali ne bih se složio da je suđenje bilo loše. Nadam se da se svi slažete. U nokaut fazi nismo videli greške sudija niti je bilo velikih protesta."

Dotakao se velikih razlika u odnosu na prethodne godine.

"Ponavljam, bilo je dva loša momenta na koje smo reagovali. Međutim, sada društvene mreže igraju veliku ulogu. Danas svako može nešto da postuje ili kaže i odmah se stvori atmosfera da je nešto loše na šampionatu."

Ipak, čini se da je kvalitet sudija bio daleko niži u odnosu na kvalitet igrača na parketu.

"U interesu nam je da sve bude elitna klasa na šampionatima. Od igrača, trenera pa sve do sudija. Ipak ne zlažem se sa konstatacijom da su nečije rang liste relevantnije od naših. Imamo sudije koje ne sude Evroligu, ali sude nacionalne šampionate svakog vikenda, sudili su Olimpijske igre, svetska prvenstva.. Mi smo kritični prema sudijama, želimo najbolji mogući kvalitet, ali garantujem da ne postoji utakmica koja će proteći bez neke greške, to je jednostavno deo igre. Pokušavamo na sve moguće načina da smanjimo te greške".


tagovi

FIBAEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara