Saša Obradović (©AFP)
Saša Obradović (©AFP)

Olimpijakos čeka Obradovićeve Kneževe "s nožem u zubima"

Vreme čitanja: 5min | sre. 04.05.22. | 10:17

Još jedna majstorica će odrediti poslednjeg putnika za Beograd

Real je počistio Makabi, branilac trona Efes dozvolio Milanu samo jednu pobedu. Duel Barselone i Bajerna rešen je u uzbudljivom petom meču, a Kraljevima i Pivarima pridružili su se Nikola Mirotić i drugovi. Poslednji putnik za Beograd i Fajnal for Evrolige biće poznat večeras, kada se u Dvorani mira i prijateljstva budu sastali Olimpijakos i Monako (20.30), a pobednik će na megdan aktuelnom šampionu. Sudeći po najavama, biće svega osim "mira i prijateljstva" u Pireju.

Fantastičnu seriju igraju crveno-beli i Kneževi. Grčki tim je u prvom meču bio ubedljiv (71:54), a onda mu je francuski u revanšu uzeo brejk u dominantnom maniru (96:72). Uzvratila je četa Jorgosa Barcokasa istom merom odmah po dolasku u Monako (87:83), ali u biti ili ne biti utakmici ekipa Saše Obradovića je odbranila Gaston Medesin dvoranu i izborila majstoricu (78:77).

Izabrane vesti

Pokazali su se Olimpijakos i Monako u sjajnom svetlu evropskoj publici ove sezone, nisu razočarali ni u plej-ofu. Crveno-beli su se vratili na staze stare slave, ponovo su od Dvorane mira i prijateljstva napravili tvrđavu, dok su Kneževi u debitantskoj sezoni među najboljim timovima Starog kontinenta stigli na prag finalnog turnira. Neće se ipak ni jedni ni drugi zadovoljiti time što su ostavili dobar utisak, napravili iskorak... Žele da se bore za titulu.

Koliko je Olimpijakos gladan uspeha posle nekoliko godina lutanja najbolje se oslikava kroz reči iskusnog Kostasa Papanikolaua.

"Idemo u meč sa 100 odsto i nožem među zubima. Možda zvuči kao kliše, ali ipak pričamo o plasmanu na Fajnal for. Velika prilika za nas. Teška je serija, visokog intenziteta, vodi se čvrsta borba, ali sada je sve to nebitno. Pred nama je biti ili ne biti utakmica. Verujem da je ovo bila uspešna evroligaška sezona za nas, ali imamo jedinstvenu priliku pred nama i moramo da je iskoristimo, jer ne možemo da znamo kada će nam se ponovo ukazati".

Navijači Olimpijakosa (©AFP)Navijači Olimpijakosa (©AFP)

Grčki mediji su preneli da će dvorana biti ispunjena do poslednjeg mesta. S ozbirom da u nju staje nešto manje od 12.000 posetilaca (11.847) - košarkaše Monaka čeka pakao. Karte su rasprodate za malo više od sat vremena, a pod reflektorima će biti legenda kluba iz Pireja Jorgos Printezis.

Duel sa Monakom imaće daleko veći značaj za iskusnog grčkog košarkaša, jer je javna tajna da će se na kraju sezone povući. Tako će po poslednji put u Evroligi stati pred navijače koji su ga bodril tokom čitave karijere. Printezis je profesionalac postao u Pireju pre 21 godine, a samo tri nije proveo u crveno-belom dresu (dve u Malagi i jedna na pozajmici u Larisi). Dva puta je sa Olimpijakosom osvojio Evroligu (2012, 2013) pre deceniju na 0,7 sekundi do kraja srušio CSKA u finalu. Iako je proveo 18 godina u crveno-belom, interesantno je da je "samo" tri puta bio šampion Grčke (2012, 2015, 2016), a osvojio je u dva navrata i Kup Grčke (2011, 2022).

Tako će uz Papanikolaua i Kostasa Slukasa poneti veliki teret večeras, iako je tokom čitave sezone uglavnom bio u drugom planu. Ipak, njegovo iskustvo će u majstorici biti dragoceno. Četvrti je strelac u istoriji plej-ofa sa 381 poenom, peti skakač sa 150 uhvaćenih lopti. Pored toga što je jedan od najistaknutijih igrača u istoriji Olimpijakosa, Printezis je i među velikanima elitnog evropskog takmičenja. Niko nije ubacio više šuteva od njega u Evroligi (1.427), četvrti je strelac u društvu najboljih (3.597), a u 237 navrata bio je starter na evroligaškim mečevima, što je treći najbolji rezultat svih vremena.

Saša Vezenkov i Jorgos Printezis (©AFP)Saša Vezenkov i Jorgos Printezis (©AFP)

Uz iskusni trio jasno je da će Barcokasu biti neophodan i Saša Vezenkov na visokom nivou. Bugarski košarkaš igra sjajnu sezonu, peti je na listi najkorisnijih igrača Evrolige sa prosečnim indeksom 18 (dvocifren indeks na 26 vezanih utakmica). Postigao je makar jednu trojku na 29 od poslednjih 30 nastupa i mnogo će zavisiti od toga kako bude bio raspoložen. Mustafa Fal je takođe veoma značajan za igru crveno-belih. Snažni centar je imao dvocifren indeks korisnosti na 14 od poslednjih 15 utakmica, šesti je najprecizniji igrač lige u šutu za dva (70,2 odsto), četvrti bloker takmičenja sa prosekom od 1,1 po meču (imao po blokadu na 14 od poslednjih 15 utakmica).

Jorgos Barcokas, koji je već sa Olimpijakosom osvojio Evroligu 2013. godine, veruje u pobedu.

"Veoma smo zadovoljni sezonom. Zasluge za to što igramo treću plej-ofu utakmicu kod kuće, što imamo ovakvu podršku navijača i sjajnu atmosferu idu igračima. Da nam je neko na početku sezone rekao da ćemo se kod kuće boriti za Fajnal for bili bi veoma srećni i tako ćemo pristupiti susretu. Teška utakmica je pred nama, ali igramo pred našim navijačima, imamo potencijal i verujemo da ćemo slaviti ako odigramo dobro".

S druge strane i Saša Obradović ima više nego dovoljno razloga da bude zadovoljan učinjenim, ali i da se nada da njegova ekipa može do novog brejka i senzacionalnog plasmana među četiri najbolja tima na kontinentu. Monako i Crvena zvezda su jedini timovi koji su slavili u Pireju ove sezone (u Evroligi).

Jasno je da će reflektori biti uprti u Majka Džejmsa, ali ima srpski stručnjak još dovoljno oružja da ugrozi Olimpijakos, što se kroz seriju i pokazalo. Tako je Vil Tomas bio sjajan u četvrtoj utakmici sa 16 poena, uz šut 7/8 iz igre i četiri uhvaćene lopte. Umeli su da iskoče i Dvejn Bejkon, Donatas Motiejunas, Alfa Dijalo... Danilo Anđušić je davao vredan doprinos na oba kraja terena. Drugi meč okončao sa 19 poena i indeksom 23, a predstojeći dočekuje kao 11. snajperista Evrolige (41,8 odsto za tri).

Obradović je i kao trener, a posebno kao igrač, prošao kroz veliki broj važnih utakmica. Dobro je upoznat sa atmosferom koja čeka njegove izabranike u Grčkoj.

"Ključ je da ostanemo fokusirani i ne dozvolimo da nam išta skreće pažnju tokom susreta. Nije neophodno da se bunimo na odluke sudija ili odreagujemo ako nas protivnik provocira. Imamo iskustvo igranja u takvoj sredini i moramo biti spremni da se sa tim suočimo. Moramo da gradimo utakimcu posed po posed. Prvi meč koji smo odigrali u Pireju nije bio dobar", rekao je srpski stručnjak.

Dobro je upoznat sa kvalitetima Fala kojeg je trenirao u Lokomotivi Kubanj (2018/19), ali drugog igrača Olimpijakosa stavlja u prvi plan pred večerašnji meč.

"Kostas Slukas je pravio razliku uprkos velikom pritisku koji smo vršili na njega".

Jasno, nada se povratku u Beograd sredinom maja.

"Plasman u plej-of je istorijski podvig, bilo bi neverovatno da se domognemo Fajnal fora. Želimo ga svim silama, ali ne smemo da budemo razočarani ako ne uspemo", zaključio je Saša Obradović.

EVROLIGA - MAJSTORICE

Utorak

Barselona - Bajern Minhen 81:72

/Laprovitola 26 - Hanter 18/

Sreda

20.30: (1,35) Olimpijakos (16,0) Monako (3,50)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK MonakoKK OlimpijakosSaša ObradovićJorgos BarcokasJorgos PrintezisKostas PapanikolauKostas SlukasMajk DžejmsVil TomasDanilo AnđušićDvejn BejkonSaša Vezenkov

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara