Mustafa Fal (©Starsport)
Mustafa Fal (©Starsport)

Olimpijakos lakše preboleo poraz u polufinalu, skrhanoj Barsi treće mesto slaba uteha

Vreme čitanja: 3min | sub. 21.05.22. | 10:19

Posle velikog emotivnog pražnjena grčki i španski velikan moraju da skupe snagu i odigraju pošteno u borbi za treće mesto

Nema sumnje da je košarkašima Olimpijakosa i Barselone teško da zaborave na epilog polufinalnih utakmica Fajnal fora Evrolige u Beogradu. Nade crveno-belih je pred Grcima preplavljenim tribinama Beogradske arene ugasio Vasilije Micić trojkom u poslednjim sekundama, dok je Blaugrana ispustila 11 poena prednosti protiv Reala i kao prvi favorit stala na korak do plasmana u još jedno finale. Sada će čete Jorgosa Barcokasa i Šarunasa Jasikevičijusa pokušati da pronađu utehu u meču za treće mesto (16.00).

Olimpijakos može da bude zadovoljan ostvarenim u tekućoj sezoni. Vratio se na Fajnal for posle višegodišnjeg posta, bio vrlo blizu pobede i u duelu sa braniocem trona Anadolu Efesom u polufinalu. Jasno je da poraz boli, posebno jer je na tribinama bilo više od 11.000 navijača iz Grčke, ali Kostas Slukasa i drugovi su dali sve od sebe. Ovoga puta nije bilo dovoljno za finale.

Izabrane vesti

Možda je i jedna od ključnih stvari u porazu bila loša partija Saše Vezenkova. Bivši košarkaš Barselone je bio najbolji strelac ekipe u ligaškom delu, odlično odigrao i plej-of susret protiv Monaka. Protiv Efesa je u Beogradu ubacio pet poena, uz 1/8 van linije za tri poena. Verovao mu je Barcokas do kraja, a utisak je da je Ergin Atman prepoznao da se muči, pa je rizikovao njegov šut sa distance u nekoliko navrata. Bio je u pravu.

Bugarin će sigurno biti veoma motivisan da se iskupi za lošu polufinalnu partiju, a čini se da bi dodatan motiv za Vezenkova to što će stati pred bivši klub.

Jedan od igrača koji sigurno neće dozvoliti da ga poraz u polufinalu baci na kolena je Šekil Mekisik. Potencijalno i iks faktor današnje utakmice. U polufinalu je bio najefikasniji igrač poraženog tima sa 12 poena.

"Na prvu mi je slomilo srce, ali onda sam preboleo. Trenutno razmišljam samo kako da se vratim naredne godine. Želim ovo opet da iskusnim. Sjajno iskustvo. Mislim da je to najvažnije i savršena motivacija. Želim da držim trofej. Da dokažemo svima kakav smo tim, kakve smo igrači. Tokom leta će biti gas, nema kočenja", rekao je Amerikanac.

Opšti utisak je da je poraz mnogo teže pao igračima Barselone. Katalonski tim skrojen je da se domogne najsjajnijeg evropskog trofeja. Minule sezone je stao u finalu, a kada se očekivalo da će napraviti iskorak, zaustavljen je korak ranije.

Nije pomogla ekipi Šarunasa Jasikevičijusa ni sjajna partija Nikole Mirotića. MVP Evrolige je ubacio 26 poena, uhvatio 12 skokova i podelio pet asistencija za nešto preko 32 minuta provedena na terenu. Imao je indeks 39 što je za mečeve od ovakve važnosti gotovo nezamislivo. Ipak, Barsa je ispustila veliku prednost koju je stekla u prvom poluvremenu, popustila u odbrani i na kraju nije imala snage za završni udarac. Nudio se Real, mašio slobodna bacanja u poslednjem minutu, pravio greške... Nije to Blaugrana uspela da iskoristi.

"Madrid je igrao isto ovako protiv nas u Blaugrani. Jabusele je čuvao Kalatesa, Dek Mirotića i stalno su preuzimali. Morate da se branite i to je tako. Šta da pričamo kada smo primili 52 poena za poluvreme? Izgubili smo dosta odlučujućih utakmica. Nismo ubice. Pričam to već godinu i po dana i teško mi je da se sa tim pomirim", pričao je o razlozima poraza Šarunas Jasikevičijus posle utakmice.

U ligaškom delu sezone oba tima imaju po trijumf u međusobnim okršajima, ali teško izvojevan. Prvi meč pripao je Barseloni u Blaugrani posle produžetka (79:78), dok je Olimpijakos slavio pred svojim navijačima početkom aprila 73:66. S ozbirom da će crveno-beli najverovatnije ponovo imati domaćinsku atmosferu i da ga je poraz u polufinalu nešto manje pogodio, čini se da bi kao emotivno stabilniji protivnik uz podršku sa tribina mogao do utešne nagrade.

FAJNAL FOR EVROLIGE

Subota

Treće mesto

16.00: (1,55) Barselona (14,5) Olimpijakos (2,70)

Finale

19.00: (1,90) Real Madrid (13,5) Anadolu Efes (2,05)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK OlimpijakosKK BarselonaFajnal for Beograd 2022

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara