Jorgos Barcokas, Saša Vezenkov, Marko Gudurić i Dimitris Itudis (©Starsport)
Jorgos Barcokas, Saša Vezenkov, Marko Gudurić i Dimitris Itudis (©Starsport)

Olimpijakos "pliva" u majstoricama, Fenerbahče i Itudis bez sličnog iskustva ulaze u crveno-belo grotlo

Vreme čitanja: 5min | uto. 09.05.23. | 16:10

Peti sudar prvog i osmog sa tabele iz ligaškog dela Evrolige, spektakl je zagarantovan

Tim koji kao prvi na tabeli okonča ligaški deo sezone u Evroligi, za rivala u plej-ofu dobije najslabije rangiranog protivnika kao nagradu za sve učinjeno u prvoj fazi takmičenja. Olimpijakos ovoga puta nije imao sreće, pa mu je na crtu spletom okolnosti stao Fenerbahče.

Iako je sastav iz Istanbula pretrpeo velike promene tokom leta, imao probleme sa povredama u poslednje vreme i bio prilično neubedljiv u prethodnom periodu, pokazao je da poseduje ozbiljan kvalitet i dva puta dobio tim koji su mnogi još sredinom sezone već videli na Fajnal foru. A malo je nedostajalo i da ne dođe do pete utakmice, da Marko Gudurić i drugovi stave tačku u Istanbulu. Slukas je trojkom u poslednjim sekundama trećeg meča doneo brejk prednosti timu iz Pireja i spasao ga poraza, ali nisu iskusni plejmejker i saigrači iskoristili meč loptu u Ulker Sports Areni i sada će u majstorici pred svojim navijačima pokušati da pronađu put za Kaunas (utorak, 20.30). Pobednik se ukršta sa Monakom ili Makabijem (sreda, 20.00).

Izabrane vesti

Još jedna strašna četvrtfinalna serija biće okončana večeras. U spektaklu pred ispunjenom Dvoranom mira i prijateljstva koja je rasprodata za devet minuta (Olimpijakos mogao da proda 85.000 ulaznica). Sudar sjajnih timova koji je umnogome doprineo da tekući plej-of bude jedan od najzanimljivijih i najneizvesnijih u istoriji. Tek drugi put od 2009. se dogodilo da tri četvrtfinalna para dođu do pete utakmice (prethodni put 2021).

Videlo se i u prvoj utakmici da bi moglo da bude zanimljivo, ali je sastav Jorgosa Barcokasa u finišu slomio otpor Fenera. U drugoj je usledio jak odgovor turskog tima, a u trećoj - spektakl. Košarka za bogove tokom 40 minuta, da bi na kraju sve stalo u nekoliko sekundi. Gudurić je pogodio za prednost Fenerbahčea na manje od četiri sekunde do kraja, ali bilo je to dovoljno vremena da Slukas opali trojku sa devet metara preko Najdžela Hejsa Dejvis i pogodi za veliko slavlje tima iz Pireja. Četvrti meč je mahom protekao u znaku domaćina, koji je priteran uza zid, nošen podrškom sa tribina istanbulske dvorane, serijom trojki u završnici vratio seriju u najveću grčku luku.

Majstorice su uvek posebne. Nepredvidive. Prethodni sudari se brišu, ali ostaje veliki naboj između rivala, kao i činjenica da su se dobro upoznali tokom četiri dvoboja u devet dana (kao što je ovde slučaj). Presudiće detalji, a prevagu bi moglo da napravi iskustvo.

U ovom slučaju, na strani je Olimpijakosa. Nijedna tim nema više iskustva u petim utakmicama od crveno-belih iz Pireja. Četiri puta su igrali majstorice u proteklih 10 godina. Tri puta su igrali kod kuće i slavili. Bili bolji od Anadolu Efesa 2013. (82:72) i 2015. (87:78), kao i Monaka prethodne sezone u meču o kojem se i danas priča, a pričaće se i ubuduće (94:88). Osim ako ga možda večerašnji ne zaseni. Jedini poraz u biti ili ne biti situaciji Olimpijakos je doživeo 2014. od Reala u Madridu. Jorgos Barcokas je bio na klupi 2013. i prošle godine.

"Gledao sam petu utakmicu između Olimpijakosa i Monaka prošle sezone i odmah poželeo da budem deo nečeg tako posebnog. Sada kada imam šansu, želim samo da pobedim i nastavim put ka Fajnal foru. To mi je jedina briga. Sve i da bude jedna osoba tamo sutra, učiniću sve da dobijem utakmicu, ali radujemo se navijačima. Znamo da će nas podržati i spremni smo za njihovu energiju", kazao je Ajzea Kenana pred odlučujući meč.

S druge strane, Fenerbahče nijednom nije igrao majstorice, a u njima nije učestvovao ni Dimitris Itudis. Plej-of serije rešavali su ranije, bez drame koju sa sobom nosi finalni meč u seriji.

Kada su igrači u pitanju, Kostas Papanikolau je bio akter u tri pomenute pobede crveno-belih u odlučujućim utakmicama, dok je Jorgors Printezis bio tu na sve četiri.

Kod Fenera, Nik Kalates je bio u petorci Panatinaikosa tokom još jedne majstorice za pamćenje protiv Makabija. Takođe, igrao je majstorice sa Barselonom u prethodne dve sezone protiv Zenita i Bajerna, a Tajler Dorsi je minule takmičarske godine bio deo spektakla u Dvorani mira i prijateljstva protiv Monaka.

"Dosad smo se vrlo dobro nosili sa kvalitetnim protivnikom. Oni su lideri iz ligaškog dela, za koji smo svesni da smo morali bolje da ga okončamo od osmog mesta. Sada zaboravljamo prve četiri utakmice i okrećemo se finalnoj. Želimo da budemo čvrsti u odbrani i odigramo dobro u napadu. Podrška koju smo dobili na prethodne dve utakmice je bila neverovatna. Ovoga puta navijači neće biti uz nas, ali nastavićemo da osećamo njihovu podršku. Daćemo sve od sebe i pokušati da ostvarimo cilj", napomenuo je pred peti meč kapiten Fenera, Melih Mahmutoglu.

Kada se podvuče crta, Olimpijakos će teško do pobede bez doprinosa ključnog dvojca Saše Vezenkova i Kostasa Slukasa. To je jasno kao dan posle četvrte utakmice, kada su postigli svega pet poena. Jeste se Olimpijakos držao na krilima dobre igre Šekila Mekisika do poslednjih par minuta, ali bez Vezenkova i Slukasa, ako ne ranije, ponovo će pasti u završnici. Itudis se uzda u dva verna vojnika, Hejsa Dejvisa i Dajšona Pjera kojima nije strano da provedu i 40 minuta na terenu ako treba. Pokazali su da mogu da se nose sa MVP favoritom, ali i da daju vredan doprinos u napadu. Na kraju, razliku bi mogao da napravi Marko Gudurić. Malo šta mu polazi za rukom u ovoj seriji, pa čisto statistički gledano, dužan je Feneru jednu erupciju. Pritom, pokazao je u trećem susreta da uprkos lošoj partiji ima u sebi crtu heroja, pošto je prvi šut iz igre pogodio u poslednjim sekundama i malo je nedostajalo da donese svom timu pobedu.

U najavi susreta je Jorgos Barcokas poručio da će se manje-više voditi parolom da cilj opravdava sredstvo.

"Imamo šansu da se plasiramo na Fajnal for i učinićemo sve da je iskoristimo. Pun sam nade da ćemo uspeti, ali ne smoemo da zaboravimo da nismo sami. Fenerbahče je veoma kvalitetan i iskusan tim. Imaju iskusne trenere i igrače. Talenat i dubinu na klupi. Nema tu šta mnogo da se priča. Sutra je sudnji dan. Igraćemo čvrsto, sa visokim intenzitetom, truditi se da uživamo u utakmici, iako nema sumnje da ćemo biti pod pritiskom kao i svi u ovakvim utakmicama. Ipak, pun sam nade", rekao je grčki stručnjak.

Njegov kolega i zemljak s klupe Fenerbahčea ističe da je njegov tim odlučan u nameri da ostvari pozitivan rezultat i bukira kartu za završnicu u Kaunasu.

"Svesni smo da će biti teško. Olimpijakos ima prednost domaćeg terena i favorit je, ali dokazali smo da kao tim imamo plan, želju i da hoćemo da se borimo do kraja. Teško je pobediti tako dobar tim kao što je Olimpijakos na njegovom terenu. Ali, odlučni smo", zaključio je Dimitris Itudis.

EVROLIGA (PLEJ-OF) - MAJSTORICE

Utorak

20.30: (1,45) Olimpijakos (16,0) Fenerbahče (3,20)

Sreda

20.00: (1,90) Monako (15,0) Makabi Tel Aviv (2,10)

21.00: (1,50) Real Madrid (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,00)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK OlimpijakosKK FenerbahčeDimitris ItudisJorgos BarcokasSaša VezenkovKostas SlukasMarko GudurićAjzea KenanMelih Mahmutoglu

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara