Tomas Vokap (©Starsport)
Tomas Vokap (©Starsport)

Olimpijakos se oporavio od poraza u grotlu Arene, desetkovani Asvel razbijen pred obračun sa Zvezdom

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.03.23. | 21:57

Pirejski crveno-beli se vratili na pobednički kolosek i zadržali na liderskoj poziciji – 81:55

Moćni Olimpijakos nije bio moćan crno-belom grotlu Arene, poklekao je pred više od 20.000 Grobara minule sedmice. Ali, i uspeo da se oporavi i bude opet onaj stari. Pirejski crveno-beli su uoči velikog atinskog derbija sa Panatinaikosom bili silni, razneli su Asvel i iskoristili činjenicu da je francuski sastav u Grčkoj nastupio samo sa devetoricom igrača – 81:55.

Grčki velikan nije dopustio da mu se dogodi propust iz Liona kada je prokockao ogromnu prednost, pao je u dramatičnoj završnici i potom u dvorani “Mira i prijateljstva” izgubio i od Crvene zvezde. To mu je bio jedini put kada je vezao dva poraza u Evroligi, a ovoga puta Asvel neće u dobrom raspoloženju izaći na megdan beogradskim crveno-belima.

Izabrane vesti

Ovom pobedom Olimpijakos je i matematički potvrdio prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Na svega devetoricu igrača mogao je Ti Džej Parker da se odloni u Pireju i u skraćenoj rotaciji Asvel nije bogzna šta pokazao. Olimpijakos je od starta nametnuo ritam koji mu odgovara, agresivno je napadao koš rivala i gotovo sve vreme imao dvocifrenu prednost. Francuzi su u trećoj deonici pokazali zube, uspeli da “svuku” razliku na jednocifrenu i to je bilo sve.

Iako ekipu Jorgosa Barcokasa nije naročito služio šut za tri poena (ubacio samo šest trojki iz 25 pokušaja) pokupio je domaći sastav brdo lopti pod košem rivala, stizao do ofanzivnih skokova i iz drugih napada poentirao. Pritom, zaključao je svoj reket, nije dopuštao bekovima Asvela da se kroz isti šetaju. Zaobilazili su ga u širokom luku i sa distance imali pokušaja bezmalo koliko i unutar linije 6,75.

Kao brzi voz pored Asvelovih igrača u nekoliko navrata protutnjao je Šakil Mekisik. Svaki prodor i šut sa poludistance završavao se na identičan način – poenima. Pucao je pet od pet za dva poena, imao 11 poena i dve asistencije, kao i tri ukradene lopte, a dirigovao je zajedno sa Tomasom Vokapom. Amerikanac je debelo nadmašio svoj ovosezonski prosek, pogotovo što se tiče poenterskog učinka. Vokap je, kao i Mekisik, upisao 11 poena, a podelio je i sedam lopti koje su rezultirale koševima saigrača. Dvocifren je bio i Kostas Papanikolau (10 poena).

Kod Olimpijakosa niko naročito nije odskočio, timskom igrom je ekipa Jorgosa Barcokasa ostvarila 22. pobedu u ligaškom delu Evrolige i učvrstila se na liderskoj poziciji. Desetkovani Asvel je na jedvite jade prebacio 50 poena, a koliko-toliko rivalu su, makar povremeno, zube pokazali Retan Obason (12 poena) i Aleks Tajus (10 poena). Bili su jedini dvocifreni u timu Ti Džej Parkera.

Francuzi su ostali zakucani za dno tabele, nisu uspeli da se poravnaju sa berlinskom Albom i u duel sa Crvenom zvezdom u petak će ući sa deset vezanih poraza. Poslednji trijumf Asvel je u Evroligi upisao još krajem januara, kada je na domaćem terenu uzeo meru Fenerbahčeu.

EVROLIGA - 31. kolo

Utorak

Makabi Tel Aviv - Virtus Bolonja 111:80

/Hilijard 16 – Odželeje 16/

Anadolu Efes - Olimpija Milano 89:69

/Larkin 18 - Luvavu Kabaro 19/

Panatinaikos - Bajern Minhen 86:76

/Papajanis 24 - Vajler Beb, Obst 12/

Baskonia - Alba 93:87

/Kocar 23 – Vecel 13/

Partizan Mozzart Bet - Barselona 80:89

/Egzum 24 - Laprovitola 25/

Sreda

Žalgiris - Monako 79:70

/Brazdeikis 22 - Lojd, Motiejunas 13/

Crvena zvezda - Valensija 92:73

/Petrušev 20 - Radebo 14/

Olimpijakos - Asvel 81:55

/Vokap 11 - Obason 12/

Real Madrid - Fenerbahče (U TOKU)



tagovi

EvroligaKK AsvelKK OlimpijakosŠakil MekisikTomas VokapKostas PapanikolauJorgos BarcokasTi Džej Parker

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara