Jonas Valančijunas (©FIBA)
Jonas Valančijunas (©FIBA)

Ono kada Valančijunas dominira: Litvanija stotkom razmontirala Sloveniju i zakazala baltički derbi (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.09.23. | 16:30

Bila je to jedna od onih partija gorostasnog centra, kada izgleda kao da je najdominantnija petica u svetskoj košarci

Odigrala je Litvanija sedam utakmica u dosadašnjem toku Svetskog prvenstva. Pružio je tim Kazisa Maksvitisa šest izvanrednih partija, uključujući i trijumfalno pokazivanje nadmoći nad Amerikancima. Samo je jedan meč na sveopštu radost srpskih navijača baltički velikan odigrao ispod mogućnosti - onaj najvažniji. Nakon poraza od Orlova u četvrtfinalu, Litvanija je nastavila tamo gde je stala u nedeljnom susretu sa Jenkijima, pošto je savladala Sloveniju 100:84 (53:43). Ovom pobedom Litvanija je obezbedila svim košarkaškim ljubiteljima pravu poslaticu i vrlo verovatni revolveraški baltički obračun s Letonijom za peto mesto.

Odmah su Litvanci stavili do znanja da žele što bolji plasman, koliko god on suštinski ništa ne donosi, osim prestiža. Nije Slovenija odgovorila adekvatno na veliku borbenost i razigranost rivala, a to je prevashodno pogodovalo briljantnom Jonasu Valančijunasu. Limitirarala je srpska odbrana stamenog centra Nju Orlenas Pelikansa na samo 11 poena, a igra koju je pružio danas bila je potpuni kontrast u odnosu na onu od pre dva dana. Postigao je 24 poena, uz 29 indeksnih poena, ali je način na koji je razgrtao slovenačke centre bila košarkaška klinika s temom "Kako dominirati na visokom postu"? Ni Majk Tobi, ni Žiga Dimec nisu mogli da zaustave Jonasa, a kada se zahukta kao što je na ovoj utakmici, uvek se zamislite kakvu je karijeru tek mogao da ima, samo da je bio nešto konstantniji.

Izabrane vesti

Veliku podršku imao je i u vidu Ignasa Brazdeikisa. Krilo Žalgirisa postigao je 15 poena, dok su samo jedan manje dali Mindaugas Kuzminskas i Dejvidas Sirvidis. Luka Dončić ubacio je svojih standardnih 29 poena, ali je bio na svega 33 odsto šuta iz igre 7/21, pa njegovi koševi nisu značajnije uticali na ishod utakmice. Aleksej Nikolić pružio je solidnu partiju, pošto je pridodao 14 poena. Dvocifreni su bili i Majk Tobi sa 13 i Zoran Dragić sa 12. Ipak, utisak je da su Slovenci utakmicu više odigrali po principu "Svako za sebe" nego što su se zaista trudili da pobede timskom igrom. Razumljivo s jedne strane, s obzirom na jučerašnji poraz od Kanade i nervozu Luke Dončića, još uvek vidno razočaranog nakon što je podlegao provakacijama Dilona Bruksa i zbog toga bio isključen.

Evropski šampioni iz 2017. igraće protiv Italije u subotu (10.45) u utakmici za sedmo mesto, dok će istog dana od 14.30 za peto mesto igrati baltičke komšije Litvanija i Letonija.

MUNDOBASKET - BORBA ZA PETO MESTO

Letonija - Italija 87:82

/Gražulis 28, Škele 12, Žagars 10 - Datome 20, Meli 11, Tonut 11/

Litvanija - Slovenija 100:84

/Valančijunas 24, Brazdeikis 15, Kuzminskas 14, Sirvidis 14 - Dončić 29, Nikolić 14, Tobi 13, Dragić 12/

POLUFINALE

Petak, 10:45: (2,65) Srbija (16,0) Kanada (1,60)

14:40: (1,20) SAD (19,0) Nemačka (5,50)





tagovi

Mundobasket 2023LitvanijaSlovenijaLuka DončićJonas ValančijunasKazis Maksvitis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara