Zakari Peran i Filip Borovićanin (©FIBA Basketball)
Zakari Peran i Filip Borovićanin (©FIBA Basketball)

Orlići deklasirani sa 39 razlike u četvrtfinalu, Francuska preveliki zalogaj

Vreme čitanja: 2min | pet. 30.06.23. | 21:41

Težak poraz igrača Vladimira Đokića

Poput košarkašica Srbije na nedavno završenom Evropskom prvenstvu, težak poraz doživeli su i košarkaši Srbije u četvrtfinalu Svetskog kupa za igrače do 19 godina. Puleni Vladimira Đokića deklasirani su od strane Francuske sa 39 razlike i konačnih 98:59 (27:17, 29:10, 27:12, 15:20).

Posle odličnih igara u grupnoj fazi, naši momci naleteli su na finalistu prošlog Svetskog kupa i nisu se dobro proveli. Francuska je od prvog do poslednjeg minuta apsolutno kontrolisala svaki segment igre i nametnula ritam koji za Srbiju nije bio dostižan, što je uslovilo ovako teškim porazom. Trikolore su do pobede vodili Melvin Ažansa sa 23 poena (8/11 iz igre, 4/7 za tri), te četiri skoka, dok je Zakari Peran uz 18 poena bio na skok do dabl-dabla, uz još četiri asistencije.

Izabrane vesti

Srbija je od prvog minuta delovala nervozno, potpuno van ritma, a nije se ništa nabolje menjalo kako je vreme prolazilo. Naprotiv, Francuzi su uhvatili odličan ritam i potpuno se razigrali u nastavku, pa je posle jedne četvrtine u kojoj je bilo kakve-takve neizvesnosti usledio period koji je poslednji polufinalista završio sa 29:10 u svoju korist. Odnosno, na semaforu je pisalo 56:27. Očekivalo se da možda Đokićevi igrači krenu nešto rasterećenije u nastavku posle slabog poluvremena, ali se ništa značajnije nije videlo. Francuzi su i dalje držali sve konce u svojim rukama, pa je i treća četvrtina prošla u apsolutnoj dominaciji protivnika koji je sa još 27:12 stigao do 83:39 pred završnih deset minuta. U jednom trenutku distanca je iznosila i 49 poena...

Očekivalo se da ovo bude jedan od derbija četvrtfinala, ali se to na delu nije videlo. Na kraju je Srbija imala čak 27 izgubljenih lopti iz kojih je Francuska uspela da izvuče 37 poena! I u svim ostalim elementima razlika je bila prevelika – protivnik nas je pretrčao i ubacio 27 poena iz kontri, naspram 12 našeg tima. U reketu je Francuska izvuka 52 poena, odnosno 14 iz sekundarnih napada, dok je Srbija imala 22 poena u blizini obruča i 10 iz drugih napada.

Ovo je jedan od najtežih poraza za jedan tim u četvrtfinalima planetarnih takmičenja za igrače ovog uzrasta. U našem timu Filip Borovićanin je imao 13 poena i 11 skokova, ali i sedam izgubljenih lopti. Isti broj poena ubacio je Lazar Đoković uz sedam uhvaćenih i šest prodatih poseda. Dvocifren je bio još Ilija Milijašević sa 11 poena, pet skokova, četiri asistencije i pet izgubljenih lopti.

Francuska će u polufinalu imati reprizu finala prošlog Svetskog kupa sa SAD, dok će Srbija već u subotu od 15 časova igrati sa Japanom za plasman od petog mesta... Drugo polufinale igraće Turska i Španija.


tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija SrbijeVladimir Đokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara