Ema Mesesman i Tina Krajišnik (©FIBA Basketball)
Ema Mesesman i Tina Krajišnik (©FIBA Basketball)

Težak kraj za Srbiju: Poraz od 40 razlike u četvrtfinalu Evropskog prvenstva

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.06.23. | 16:44

Belgija se revanširala sa kamatom za poraz u polufinalu prošlog kontinentalnog takmičenja

Evropa dobija novog vladara, košarkašice Srbije pretrpele su težak poraz u četvrtfinalu od Belgije, jedan od najtežih u novijoj istorili.

Belgija se našim damama revanširala sa kamatom za poraz u polufinalu prošlog kontinentalnog takmičenja, kada su izabranice Marine Maljković u Valensiji završile na krovu Evrope! Danas je situacija potpuno drugačija, Belgija je slavila sa ubedljivih 93:53 (28:8, 21:23, 22:14, 22:8) i pokazala zašto je među, ako ne i prvi favorit turnira za osvajanje kontinentalnog zlata.

Izabrane vesti

Bez trunke dileme, najzaslužnija za ovako ubedljiv trijumf i pre svega igru kojom je Belgija pokazala klasu je – Ema Mesesman. Jedna od najboljih evropskih košarkašica utakmicu je završila sa tripl-dablom od 15 poena (7/13 iz igre), 13 skokova i 10 asistencija za nešto manje od 30 minuta na parketu. Uz nju odlične partije imale su Džuli Alemon i Kjara Linskens sa 15 poena i 11 dodavanja, odnosno 14 poena i osam uhvaćenih lopti.

Belgijanke su bile izuzetno raspoložene u šutu sa distance (13/25), a demonstracijom prave, timske košarke podelile su čak 35 asistencija, mada imale i 16 izgubljenih lopti. Doduše, naše su košarkašice bile još slabije u tom segmentu pošto su “prodale“ čak 21 posed, a zanimljivo je da je Srbija imala više ofanzivnih (18) nego defanzivnih (13) skokova. Osim toga, ogromna je razlika bila u napadačkoj realizaciji, pošto su Belgijanke imale 56 odsto iz igre uz 52 posto sa distance, dok je naša selekcija susret zavrpila sa jedva 31 odsto iz igre (19/61)!

Bile su Belgijanke izuzetno motivisane od prvog minuta da steknu ozbiljnu prednost što se ubrzo potvrdilo i na parketu. Srbija je jako loše otvorila susret, pa su protivnice već posle nekoliko minuta imale rezultat 14:0 u rukama, da bi nedugo zatim bilo i 23:4. Do kraja prve deonice rezultat je glasio 28:8. Da smo potpuno u kontraritmu videlo se po tome da je Srbija za 12 minuta imala 34 primljenih poena. Posle 31:8 naše igračice su se trgle i uspele za nijansu da spuste zaostatak, ne toliko da bi utakmica dobila na neizvesnosti. Belgija je do kraja maksimalno kontrolisala dešavanja na terenu, uvećavala razliku i došla do maksimalnih 43 razlike (93:50) pred sam kraj susreta...

Najefikasnija košarkašica cele utakmice bila je Ivon Anderson sa 20 poena (7/18 iz igre, 4/15 za dva). Sledeća je bila Saša Čađo sa devet, pa Mina Đorđević sa osam poena. Ipak, izostao je učinak naših glavnih karika u napadu. Tina Krajišnik ostala je bez poena, Aleksandra Crvendakić je imala samo dva , a Jovana Nogić šest poena.

Srbija je na novom početku posle odlazaka Sonje Vasić, Jelene Bruks i Ane Dabović. Nije dobro krenulo, ali sada bar imamo veliki prostor za napredak... Našoj reprezentaciji predstoji i razigravanje za kvalifikacioni olimpijski turnir, a igraće sa poraženim iz duela Francuska - Crna Gora. Taj se duel igra u subotu.



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeTina KrajišnikMarina Maljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara