Košarkaši Srbije (©Starsport)
Košarkaši Srbije (©Starsport)

Orlovi bez Bogdanovića i Milutinova savladali Brazil, presudila trojka Nikole Jovića

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.08.23. | 16:10

Selektor Svetislav Pešić odlučio da odmori kapitena i startnog centra, ali i bez njih Srbija pobedom okončala pripreme za Svetsko prvenstvo

Svetsko prvenstvo može da počne! Srbija je okončala pripreme pobedom protiv selekcije Brazila na Kupu solidarnosti u Kini. Selektor Svetislav Pešić je iznenađujuće odlučio da iz generalne probe izostavi dvojicu ključnih igrača, kapitena Bogdana Bogdanovića i startnog centra Nikolu Milutinova, ali su ostali iskoristili višak prostora i savladali veoma dobri Brazil, te tako dodatno podigli samopouzdanje pred planetarnu smotru - 89:85.

Podsetimo, Mundobasket počinje 25. avgusta, a Orlovi prvi meč igraju dan kasnije protiv Kine (14.00). U Grupi B, koja će se igrati u Manili, nalaze se i selekcije Južnog Sudana i Portorika.

Izabrane vesti

Tvrd meč u Šendženu. Gotovo takmičarski. Tesno je bilo tokom čitavih 40 minuta. Orlovi su samo sredinom treće deonice nakratko imali dvocifrenu prednost (do plus 12), ali Brazil je uspeo to da istopi, pa i da preokrene u poslednoj deonici. Vodila se velika borba na kraju, nekoliko igrača je dobilo i po pet ličnih grešaka, Srbija je bez klasičnog centra završila susret, pošto su Dušan Ristić i Filip Petrušev prerano završili meč zbog faulova (Milutinov nije bio u protokolu). Ipak, snašli su se naši reprezentativci, a ključnu trojku je na ulasku u poslednji minut ubacio najmlađi reprezentativac - Nikola Jović.

Odigrao je košarkaš Majamija potom dobru odbranu, Brazilci su se spetljali i izgubili su loptu, a u narednom napadu je Ognjen Dobrić bio polovičan sa linije penala na 20 sekundi do kraja. Nije bilo gotovo, pošto je novi plejmejker Crvene zvezda Jago dos Santos ubacio trojku na 11 sekundi do isteka vremena. Ipak, odlično su se Orlovi izvukli iz presinga Brazila, da bi Dobrić pogodio novu trojku sa zvukom sirene i postavio konačan rezultat.

Najefikasniji u našoj reprezentaciji je bio Petrušev sa 17 poena. Odlično se nosio sa centrima Brazila u prvom poluvremenu, pre svega pod njihovim košem i zabeležio 13 poena. Potom je ubrzo ušao u probleme sa faulovima (zaradio četvrti u trećoj četvrtini), pa je tek pred kraj susreta ponovo dobio šansu, kada je Ristić zaradio isključujući ličnu grešku (petu). Ipak, ubrzo je i on napravio peti faul, ali je sveukupno ostavio vrlo dobar utisak i pokazao da može da bude legitimna opcija u ofanzivi.

Košarkaša Filadelfija Seventisiksersa je ispratio bek Partizan Mozzart Beta, Aleksa Avramović. Posebno se istakao u trećoj četvrtini, kada je ulio novu energiju Orlovima i diktirao tempo. Bio je izuzetno agresivan u odbrani, što je rezultiralo sa tri ukradene lopte, a uspeo je da upiše i 14 poena.

Treći strelac Srbije bio je Nikola Jović. Odličan utisak je ostavio tokom čitavih priprema, a protiv Brazila nije forisrao. Dozirao mu je Pešić minutažu, dobro je iskoristio prostor i ubacio 11 poena, zaključno sa izuzetno bitno trojkom u završnici. Na kraju je do 11 brojao i Ognjen Dobrić, koji je većinu poena ubacio sa linije penala (6/8).

------------

SRBIJA - BRAZIL 89:85

(21:20, 24:18, 19:21, 25:26)

Dvorana u Šenženu

Srbija: Petrušev 17 (9/9 sa penala, 5sk, 3as), N. Jović 11 (3/5 za tri), Bogdanović, Marinković 5, Radanov, Dobrić 11 (1/4 za tri, 6/8 sa penala), Ristić 8, Gudurić 5, S. Jović 9 (4as), Davidovac 9, Simanić, Avramović 14 (4sk, 3as)

Brazil: Jago 10, Benite 17, Soares 10, Santos, Mejndel 2, Neto 11, Dos Anjos 6, Galvanini 8, Kaboklo 16, Dijas, De Paula 5

------------

Kod Brazilaca se istakao iskusni Vitor Benite sa 17 poena, dok je jedan manje postigao Bruno Kaboklo. Raul Neto je uz 11 poena ubeležio i sedam asistencija, dok su po 10 poena dodali Jago dos Santos i Tim Soares.

Kada se podvuče crta, Orlovi su ostvarili učinak 4-1 na pripremama. Savladali Grčku 71:64, izgubili od Italije 88:89, a potom zaredom dobili mečeve protiv Portorika (110:75), Kine (87:64) i sada precrtali i Brazil. U poslednjem meču je selektor Pešić očigledno odlučio da isprobava nove kombinacije, da vidi kako će se tim snaći bez nosioca, ali i da odmori Bogdanovića i Milutinova posle napornog leta za Kinu, meča protiv domaće selekcije. Sledi put za Filipine, imaće naši reprezentativci i malo vremena da se odmore, ali i da porade na određenim detaljima do početka planetarne smotre. Jasno je da ovo nije bila prava slika Srbije i da Orlovi imaju još imaju prostora za napredak, te da ih treba očekivati u pravom izdanju kada planetarna smotra počne.


tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija BrazilaMundobasket 2023Aleksa AvramovićFilip PetruševDejan DavidovacDušan RistićStefan JovićNikola JovićBogdan BogdanovićNikola MilutinovSvetislav PešićJago dos SantosRaul NetoBruno KabokloVitor Benite

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara