Košarkaši Partizana (©MN Press)
Košarkaši Partizana (©MN Press)

Osveta za prvi poraz u sezoni: Partizan protiv pobesnelog Miler-Mekintajera nema pravo na kiks

Vreme čitanja: 5min | sre. 09.02.22. | 09:34

Andora se pobediti mora kako bi se zadržale šanse za osvajanje prvog mesta u grupi

Prvi put u sezoni košarkaši Partizana vezali su dva poraza u Evrokupu. Posle neuspeha u okršaju sa Turk Telekomom (71:85) praznih šaka ostali su i u sudaru sa Huventudom (84:92) i ugrozili su šanse da grupni deo takmičenja okončaju na prvom mestu. Ali nisu ih i u potpunosti izgubili. Imaće imperativ pobede u svakom od preostalih šest duela kako bi ostali u borbi za prednost domaćeg terena do kraja eliminacione faze. Naredni protivnik je Morabank Andora (20.30) - prvi tim koji ih je savladao po povratku Željka Obradovića na klupu (60:61).

Crno-beli posle 12 rundi imaju učinak od osam pobeda i četiri poraza i zahvaljući boljoj koš razlici zauzimaju drugo mesto ispred Lokomotive Kubanj. Sastav iz Rusije će meč 13. kola odigrati u odloženom terminu, jer zbog virusa korona u svojim redovima nema dovoljan broj igrača da izađe na megdan Šlonsku. Prvoplasirani Huventud posle trijumfa nad Obradovićevom ekipom u Badaloni je dva koraka ispred (10-2), Andora je daleko od čelne pozicije (6-5), ali se bori za četvrto mesto i prednost domaćeg terena u prvoj rundi naredne faze (Metropolitan ima dve pobede i dve utakmice više).

Izabrane vesti

U prvom delu sezone sastav iz španska ACB lige slavio je pred svojim navijačima i Partizanu naneo prvi poraz u drugom Obradovićevom mandatu na klupi. Susret u Andori obeležila je velika borba do poslednjih sekundi. Oba tima ubacila su po samo četiri trojke, a domaći sastav je imao kontrolu skoka (42:34), 10 asistencija (16:6) i čak osam blokada više (9:1, prednjačio Viktor Arteaga sa četiri). U međuvremenu je doduše u Partizan stigao Matijas Lesor, koji bi trebalo bar donekle da reši probleme pod obručom.

Kevin Panter je i uz slabe procente šuta (2/8 za dva i 1/5 za tri) bio najefikasniji igrač Partizana sa 13 poena, dok je Zek Ledej upisao dabl-dabl (12 poena i 10 skokova). Izostala je adekvatna podrška ostatka ekipe, s ozbirom da je američki tandem koliko-toliko ispratio samo Aleksa Avramović sa osam poena i sedam uhvaćenih lopti. Arteaga je bio najbolji u redovima Andore sa 15 poena, dok je dabl-dabl upisao bivši igrač crno-belih Kodi Miler Mekintajer - 11 poena i 10 skokova.

Crno-beli su u seriji nešto slabijih rezultata, pretrpeli su tri poraza na poslednjih pet mečeva, ali su krajem minule sedmice uspeli da savladaju čačanski Borac (75:68). Nisu blistali protiv ekipe Marka Marinovića, ali najvažnije je da su zalečili rane posle neuspeha u Badaloni. Pritom, odigraće drugi vezani meč kod kuće, što znači da su imali više vremena za odmor i pripremu, o čemu je pred meč sa Andorom govorio i Obradović.

"Raduje me što smo posle utakmice sa Borcem imali tri dobra treninga. Samopouzdanje i ono što je važno da bi se odigrala dobra utakmica dolazi kroz trening. Izuzetno sam zadovoljan i prva stvar koju bih voleo da vidim na utakmici sutra je to da izgledamo kako smo izgledali na tri poslednja treninga u Pioniru", rekao je iskusni stručnjak.

Što se tiče zdravstvenog stanja, svi igrači su dobro sem Alena Smailagića koji je imao određenih problema. Odluka o njegovom nastupu protiv Andore biće doneta pred samu utakmicu.

Sa druge strane Partizanov protivnik je u januaru pretrpeo veliku promenu, kako je trener Ibon Navaro ostao bez posle posle serije loših rezultata (pre svega u ACB ligi). Nasledio ga je asistent David Eudal i odmah je došlo do reakcije. Dobijena su tri od poslednja četiri meča, jedino je Hamburg naneo poraz novom šefu struke (78:85), a pred Andorom su oružje položili Trento (82:71), madridski Real i to u Vizink centru (88:83) i minulog vikenda ekipa Huventuda (72:91). Vodila je Eudalova četa i 30 razlike protiv tima koji je prethodne nedelje dobio crno-bele u Evrokupu, a predvodili su je Oriol Pauli sa 20 i Dru Kroford sa 16 poena.

Kada je kadrovska situacija u redovima Andore u pitanju, Klevin Hena i Konor Morgan su se nedavno vratili u stroj, pa još traže pravi ritam.

Kodi Miler Mekintajer u dresu Partizana (©MN Press)Kodi Miler Mekintajer u dresu Partizana (©MN Press)

Najbolji igrač tima iz Andora la Velje ove sezone je dobro poznato lice u Humskoj - Miler Mekintajer. Bivši igrač Partizana beleži 14,5 poena i 7,2 asistencije po nastupu u Evrokupu (prosečan indeks 17,5), dok je u Endesi na proseku od 13,3 poena, 5,5 asistencija i 4,3 uhvaćene lopte. Da će jedan od najvažnijih zadataka crno-belih biti da ukroti upravo američkog beka, napomenuo je i talentovani Balša Koprivica.

"Miler Mekintajer im je vođa ekipe, voli da igra u tranziciji i glavni cilj će nam biti da ga zaustavimo. Moramo i da komuniciramo u odbrani i popravimo odbrambene rotacija u kojima nismo bili najbolji na prethodnih par utakmica. Ako budemo igrali i sa puno energije, sve ostalo će biti okej", istakao je centar crno-belih.

Ekipa Andore sa puno respekta dolazi u dvorani "Aleksandar Nikolić".

"Oni su bolji tim od nas i tu ništa ne može da se kaže, ali idemo tamo punih pluća, s namerom da se takmičimo. Pobede koje smo ostvarili poslednjih nedelja pomažu nam da sa velikim samopouzdanjem nastavimo da radimo ovaj posao. Biće to gostovanje sa izuzetnom atmosferom i veoma lepim iskustvom za život. Prolazimo kroz komplikovanu situaciju i želimo iz nje da izađemo na pravi način", rekao je Pako Vaskez, pomoćnik Davida Eudala.

Obradović je ipak svestan da njegovu ekipu čeka težak zadatak.

"Tim koji igra veoma dobro u poslednje vreme, u izuzetnoj je formi. Dobili su Real u Madridu i pre par dana Huventud, igrajući veoma dobru utakmicu u kojoj su dominirali od početka do kraja i vodili sa čak 30 razlike, na kraju dobili sa 20. To bi za nas trebalo da bude dodatna motivacija", rekao je trener Partizana.

EVROKUP - 13. KOLO

Utorak

Trento - Metropolitan 80:86

/Kerolajn 80 - Kamings 21/

Bursa - Promiteas 87:76

/Endrus 24 - Agravanis 19/

Sreda

18.00: (2,55) Turk Telekom (14,5) Huventud (1,60)

19.00: (1,35) Budućnost (16,0) Venecija (3,50)

19.30: (1,70) Ulm (14,5) Cedevita Olimpija (2,30)

20.30: (1,30) Partizan (16,0) Andora (3,90)

20.45: (1,30) Valencija (16,0) Virtus (3,90)

Odloženo

Hamburg - Lijetkabelis

Burg - Gran Kanarija

Lokomotiva Kubanj - Šlonsk

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK AndoraEvrokupŽeljko ObradovićKodi Miler MekintajerBalša Koprivica

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara