Foto: KSS
Foto: KSS

Otvoren Muzej Ranka Žeravice u Novom Miloševu

Vreme čitanja: 1min | pon. 12.06.23. | 13:03

Slavni trener dobio spomen muzej u svom rodnom mestu

U Novom Miloševu proteklog vikenda je otvoren Muzej Ranka Žeravice i spomen kompleks u čast i znak sećanja na slavnog trenera, jednog od najvećih svih vremena, koji je vodio Jugoslaviju do prvog svetskog zlata i osvojio jedinu zlatnu olimpijsku medalju.

Član FIBA Kuće slavnih i kandidat za Nejsmitovu kuću velikana od juče u rodnom Novom Miloševu ima i svoj spomen muzej, a među brojnim eksponatima istorijske vrednosti osim medalja i relikvija su i brojni njegovi zapisi o sezonama, planovi treninga…

Izabrane vesti

Muzej je sagrađen zahvaljujući porodici, pre svih Rankovom bratu Čedomiru Žeravici, donacijama prijatelja i pomoći opština Bečej i Kikinda. U okviru spomen kompleksa je i košarkaški teren koji je donacija KK Barselona, a sve ovo je nastalo kao ideja "Fondacije Žeravica“.

Svečanosti i zvaničnoj promociji i otvaranja muzeja prisustvovali su i Bratislav Đorđević, Nikola Plećaš, Stevan Karadžić i Ljupče Žugić, kao i Zagorka Žeravica, supruga legendarnog srpskog i jugoslovenskog košarkaša i trenera.

"Zna se ko je Ranko i šta je uradio, ko ne zna ovde će saznati. O njemu i njegovim uspesima nećemo sada pričati, ono što mogu da kažem da osim što je bio veliki trener, bio je dobar čovek. Jedan od njegovih kolega je rekao da je bio kao Dositej Obradović i da je sa rancem obilazio Jugoslaviju i tražio igrače po gradovima, ali i zabačenim selima", rekla je Rankova supruga Zagorka Žeravica.


tagovi

Ranko ŽeravicaKSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara