FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Otvoren Ol-star vikend: Vembanjama ostao bez MVP priznanja, došao je u kuću Benedikta Maderina (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.02.24. | 05:23

Košarkaš Indijane predovodio tim Džejlena Rouza do pehara na mini turniru rukija i sofmora

Prvi put posle 39 godina i 1985. najatraktivniji košarkaški vikend u godini održava se u Indijanapolisu. Dvorana Gejnbridž Fildhaus biće u noći između nedelje i ponedeljka po srednjoevropskom vremenu domaćin 73. Ol-star utakmice, a najznačajnijem događaju prethodi još nekoliko interesantnih, sada već decenijama tradicionalnih. Po običaju prve su na teren izašle takozvane "Zvezde u usponu" iliti najbolji igrači lige kojima je aktuelna sezona prva ili druga u NBA karijeri.

Rukiji i sofmori bili su izmešani u četiri ekipe čiji su treneri Džejlen Rouz, Detlef Šremf, Pau Gasol i Tamika Kečings. Prvi kandidat za rukija godine Viktor Vembanjama nastupao je za ekipu Paua Gasola, a tim legendarnog Španca poražen je već u polufinalu od Šremfovih izabranika 41:36. Kasnije je u finalnom susretu "Tim Rouz" pobedio protiv "Tima Šremf" 26:13 i osvojio turnir, a prestižno priznanje MVP-a osvojio je igrač domaćina Ol-star vikenda Indijana Pejsersa - Benedikt Maderin. Kanađanin je u polufinalnom meču pružio odličnu partiju i dao 18 od 40 poena svog tima i tako trasirao put ka osvajanju vredne individualne nagrade.

Izabrane vesti

Skloni su u NBA čestim eksperimentima sa formatom "Rising Stars Challenge" utakmice, a aktuelni glasi: Dva polufinalna meča do 40 datih poena, a onda finalni do 25. Čini se da je ovakvim skraćivanjem utakmica ostavljeno manje prostora igračima da publici podare veći broj atraktivnih poteza, pa se čitav događaj sveo na tek nekoliko zakucavanja. Praktično nijedan od tri "mini meča" nije trajao duže od dvadesetak minuta, pa je gledanje utakmica povremeno više podsećalo na dvoboje u basketu 3x3.

U takvoj igri najbolje se snašao pomenuti Maderin i dao 18 poena u polufinalu, a onda još četiri u finalu. Nije se preterano istakao 22-godišnji bek u meču za pehar, ali je zbirno na obe utakmice dao najviše poena (22), što je čak devet više od drugog na listi strelaca iz pobedničke ekipe Džordana Hokinsa (sedam poena u polufinalu i šest u finalu).

Prvi pik sa prošlogodišnjeg drafta Viktor Vembanjama trebalo bi prema svim procenama da se okiti priznanjem najboljeg rukija sezone, ali će u biografiji ostati uskraćen za jedno. Dao je Francuz 11 poena u polufinalu i bio najefikasniji igrač Gasolove ekipe, ali je ostao bez plasmana u finale i samim tim šanse za zvanje MVP-a.

Ol-star vikend biće nastavljen u noći između subote i nedelje takmičenjem u veštinama, u kom će nastupiti devet igrača (Benedikt Maderin, Tajris Halibarton, Majls Tarner, Paolo Bankero, Entoni Edvards, Viktor Vembanjama, Tre Jang, Skoti Barns i Tajris Maksi). Zatim je na programu šutiranje trojki (učestvuju Malik Bizli, Džejlen Branson, Tajris Halibarton, Dejmijan Lilard, Lauri Markanen, Donovan MIčel, Karl Entoni Tauns i Tre Jang), a onda i zakucavanja (Džejlen Braun, Mek Meklang, Džejkob Topin, Hajme Hakez).

Specijalitet večeri biće okršaj dva najbolja šutera u NBA i WNBA ligi, Stefa Karija i Sabrine Jonesku, koji će imati zasebno takmičenje u šutiranju trojki.




tagovi

NBA Ol star vikendViktor VembanjamaBenedikt Maderin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara