Luis Skola (Foto: FIBA)
Luis Skola (Foto: FIBA)

Ovaj čovek je neuništiv: Skola poveo Argentinu u četvrtfinale

Vreme čitanja: 2min | ned. 01.08.21. | 08:30

Selekcija Argentine je ubedljivom pobedom nad domaćinom Olimpijskih igara Japanom obezbedila mesto među osam najboljih na košarkaškom turniru

Nisu Argentinci imali rešenja za Sloveniju i Španiju, ali je zato za Luisa Skolu i drugove Japan bio mačji kašalj. Predvođeni veteranom koji po peti put predstavlja svoju zemlju na Olimpijskim igrama, bacili su Gaučosi na kolena selekciju argentinskog stručnjaka Hulija Lamasa i kao trećeplasirani u Grupi C obezbedili mesto u četvrtfinalu turnira u Tokiju - 97:77.

Neverovatan je Skola. Pre samo par meseci proslavio je 41. rođendan, a i dalje dominira reketima širom sveta. Uvek je za reprezentaciju davao svoj maksimum, ostavljao i poslednju kap znoja na parketu. Ništa se nije promenilo ni 19 godina posle njegovog debija na Igrama. Sa lakoćom je rešavao sve rebuse koje mu je zadavala odbrana japanske reprezentacije, još jednom je preuzeo odgovornost kada je bilo najpotrebnije i sa 23 poena i 10 skokova predvodio Argentinu do prve pobede u Tokiju. Pobede vredne plasmana među osam najboljih.

Izabrane vesti

Daleko je Argentina bolja ekipa od Japana. To je potvrdila sa 27 asistencija na današnjem duelu. Fakundo Kampaco je dirigovao igraom ekipe Serhija Ernandeza, pa je susret okončao sa 11 završnih dodavanja. Iako je bio jedan od najnižih na terenu, još jednom je pokazao koliko je borben, pa su mu samo tri skoka falila da upiše i tripl-dabl (17 poena).

Imali su Argentinci kontrolu skoka, sveli broj izgubljenih lopti na 11 i najboljeg igrača protivničke ekipe Ruija Hašimuru na 13 poena (sedam je dao u završnim minutima, kada je pitanje pobednika bilo rešeno). Košarkaš Vašingtona je proveo čak 39 minuta i 11 sekundi na parketu, ali je šutirao 6/17 iz igre, pritom nije uspeo da iznudi nijedno slobodno bacanje.

Dobili su Južnoamerikanci prvi set sa 26:16. Podigli su se košarkaši Japana u nastavku, ali je to bilo dovoljno samo da se zaostatak smanji za dva poena pred odlazak na odmor. Dodali su gas Argentinci, sveli rivala na 15 poena u trećoj deonici i u poslednjih 10 minuta ušli sa 12 poena viška. Nije Japan imao snage da odgovori, pa je prednost Ernandezove ekipe rasla iz minuta u minut. Pitanje pobednika je bilo rešeno već početkom poslednje deonice.

Na kraju su Skolu i Kampaca pratili Gabrijel Dek sa 16 i Markos Delija sa 14 poena. Sa druge strane se istakao Judaj Baba sa 18, Heđima je brojao do 13, dok je na oproštaju od Olimpijskih igara Daiki Tanaka ubacio 10 poena.

Trijumfom Argentine poznati su i svi učesnici četvrtfinala, ostalo je još da se odredi redosled pred žreb. Među povlašćenima su izvesno Francuska, Australija i SAD, a pridružiće im se pobednik duela Španije i Slovenije. U drugom delu su Italija, Nemačka i Španija, dok se čeka poraženi iz susreta između Španaca i Slovenaca.


tagovi

Olimpijske igre 2020tokio 2020košarkaška reprezentacija Argentinekošarkaška reprezentacija JapanaLuis SkolaFakundo KampacoRui Hačimura

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara