Melo Trimbl (FIBA BCL)
Melo Trimbl (FIBA BCL)

PAOK dočekuje Galatasaraj u Ligi šampiona: Bitka u kojoj će "igrati" emocije i ponos

Vreme čitanja: 3min | pon. 25.10.21. | 11:04

U nazivu domaćeg kluba "smešteno" je antično ime grada iz koga dolaze gosti

Istorija se potrudila da grčko-turski dueli imaju dodatnu draž i naboj, posebno kada u njima učestvuju ekipe iz Soluna i Atine čija su sportska društva početkom prošlog veka osnovali doseljenici sa istočne obale Egejskog mora poput PAOK, AEK i Panionisa. Tako će biti i večeras (18.30 časova) na otvaranju 3. kola FIBA lige šampiona kada će Svesolunski sportski klub iz Konstantinopolja (PAOK) dočekati tim koji nosi ime po kvartu iz tog istog Konstantipolja, odnosno Istanbula - Galatasaraj.

Solunjani u duel ulaze bez pobeda u prethodna dva kola, odnosno sa tesnim porazima od Igokee (68:64) i Nimburka koji je trijumf za Češku poneo košem Džerika Hardinga tri sekunde pre kraja (84:83). Ali to je bilo pre nepune dve nedelje. U međuvremenu PAOK je u nacionalnom šampiontu iz male bitke za Solun, protiv Iraklisa izašao uzdignute glave (72:69).

Izabrane vesti

Na drugoj strani, Galatasaraj, jedan od favorita ne samo za prvo mesto u grupi, nego i Lige šampiona, kod kuće je lako savladao pomenuti češki tim (101:85), a zatim izvukao trijumf u Laktašima (89:85). Odličnu formu potvrdio je velikom pobedom u istanbulskom derbiju protiv Anadolu Efesa (92:85) neposredno pred put u Solun.

"Galatasaraj igra sa mnogo amplituda. Zna da da gubi i 16 poena, a zatim za pet minuta da ode u plus 5, kao što je to bio slučaj sa Efesom. To možete da podvedete kao njihovu slabu stranu, ali i jaku, kada se vrate. Čeka nas definitvno teška utakmica", kaže Aris Likojanis trener PAOK-a kome je desetak dana bez utakmica dobro došlo da se oporave povređeni igrači.

U tim se vraćaju Džermejn Lav i Džoš Karter, što bi trebalo da olakša napadački deo posla Malkolmu Grifinu (15,5 poena), Dejvidu Dileu (11,5), Marvinu Džonsu (10,5), Vladimiru Jankoviću (9,5) i Vasileosu Toliopolosu (10,0).

"Nedostajali su njih dvojica, posebno Lav koji još nije uhvatio ritam, jer je pauzirao tri nedelje. Zato ne mislim da je potpuno spreman. Ipak, ovo je njegov tip meča, važan je, pravi slobodan prostor, radi stvari koje su nam nedostajale. Karter je dobro. Može da nam da poene koje nemamo od drugih igrača", dodao je Likojanis čiji hvalospevi o Galatasaraju nisu puko podilaženje rivalu iz Istanbula s kojim ima pozitivan skor. Doduše dva tima su odigrala samo tri zvanična duela.

Još pre 25 godina Solunjani su slavili dvaput, a 2011. u četvrtfinalu kvalifikacijonog turnira za Evroligu Galatasaraj je odneo pobedu i kasnije se plasirao u grupnu fazu takmičenja.

Da bi PAOK stigao do prvenca u Ligi šampiona koji bi ga ostavio u trci za tri mesta vredna nastavka takmičenja posle grupne faze, prvenstveno mora da nađe način kako da zaustavi Devona Akuna-Pursela (27,0 poena) i Melo Trimbla (22,5 poena) koji su do prvog i trećeg mesta strelaca takmičenja stigli uz odlične procente šuta iz igre od 65,4%, odnosno 53,6%. I to uz izuzetno mirne ruke iza linije za tri poena - 60% - na ne baš malom uzorku (8-6 i 9-15). Istina, Trimbl je protiv Igokee od pet hitaca iza 6,75 pogodio samo jedan, ali je onda zasuo koš Nimburka sa osam trojki iz samo 10 pokušaja.

LIGA ŠAMPIONA, GRUPA E- 3. KOLO

Ponedeljak

18.30: (2,55) PAOK (14,5) Galatasaraj (1,60)

Utorak

18.30: Nimburk - Igokea



tagovi

KK GalatasarajKK PAOKFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara