Željko Obradović sa košarkašima Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)
Željko Obradović sa košarkašima Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)

Parni valjak bi da završi 2022. u petoj brzini: Bajern se mesecima muči, ali zna da bude neugodan gost

Vreme čitanja: 6min | čet. 29.12.22. | 11:37

Gosti iz Minhena bez Lučića i Obsta, Trinkijeri još nije imao pun roster na raspolaganju

Prolete i ova 2022. godina kao vihor. Od 2. januara i deklasiranja Zadra (103:72), zaključno sa važnim trijumfom nad Igokeom u Laktašima Partizan Mozzart Bet odigrao je 63 i slavio u 46 takmičarskih utakmica kroz četiri različita takmičenja (ABA liga, Kup Radivoja Koraća, Evrokup i Evroliga). Duelom sa minhenskim Bajernom (TV Sportklub, 20.30) Parni valjak želi da godinu na izmaku završi u petoj brzini, da veže peti trijumf i u optimističnom tonu najavi 2023. u kojoj izazova na svim frontovima neće manjkati.

Crno-beli minhenski sastav dočekuju u odličnom momentu. Pošto je oborio lidera Evrolige - Fenerbahče - i dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope - Anadolu Efes - na pleća i sve to začinio pobedama nad plej-of konkurentima u ABA ligi - FMP i Igokea - prostrujala je krv u sve pore Partizan Mozzart Beta koji sa ogromnom željom i pred rasprodatom Beogradskom arenom cilja treću vezanu recku u Evroligi čime bi napravio još jedan ozbiljan korak napred ka ulasku u trku za četvrtfinale.

Izabrane vesti

20.30: (1,35) Partizan Mozzart Bet (16,0) Bajern Minhen (3,50)

Da je sve mnogo lakše kada se pobede nižu osetilo se i tokom otvorenog treninga pod komandom Željka Obradovića. Medijske ekipe dobile su propisano vreme za boravak u Štark areni, što je bilo sasvim dovoljno da se oseti daleko bolja atmosfera među igračima, u kojoj dominiraju osmesi. Istina, dok su se kamere pripremale za snimanje Obradovićev pomoćnik Đosep Marija Iskijerdo držao je u ruci papir na kojem je očigledno bilo ispisano ko koliko puta treba da istrči s jednog kraja terena na drugi, kao mera stimulacije da se procenat neiskorišćenih šuteva smanji. Dok Aleksa Avramović diže radnu temperaturu, Balša Koprivica počinje da hvata zalet i po rečima trofejnog stručnjaka, s početkom 2023. mogao bi nazad na parket, čime bi lista rekonvalescenata bila prazna.

U kasnijem obraćanju novinarima, devetostruki osvajač Evrolige poručio je da je ključ serije pobeda u kojoj se Partizan Mozzart Bet nalazi u kvalitetnijoj odbrani i većoj hladnokrvnosti u neizvesnim završnicama. Iskustvo koje je ova ekipa dobila tokom protekle dve sedmice mogla bi da bude od ključnog značaja za sve što dolazi, pogotovo Bajern koji i pored svih problema uspeva da bude tvrd orah. Čak i u gostima, gde je ostvario samo dve pobede u dosadašnjih sedam utakmica.

Sastav Andree Trinkijerija je u dosadašnjih 15 rundi ostvario čak 10 poraza, a sezonu je otvorio sa 0-5 zbog čega sada teško uspeva da sustigne konkurenciju. Polovina od ukupnog broja neuspeha završena je na jedan ili dva poseda. Samo je Baskonija pre tačno tri sedmice uspela zaista da deklasira Bajern, pošto je meč u Vitoriji završen rezultatom 78:53.

Sve preostale Bajernove utakmice u elitnom takmičenju imale su znatno nižu konačnu razliku. To važi i za pobede kojih jeste bilo manje, ali nije na odmet istaći da Trinkijeri nijednom još ove sezone nije imao ceo tim na raspolaganju. Zato je potpuno razumljivo što Bajern, baš kao i Partizan Mozzart Bet u jednom trenutku, ne uspeva da nađe adekvatan kontinuitet dobrih igara...

Važne promene je Bajern doživeo minulog leta. Bili su to kompromisi zbog nekih ranijih poteza. Otišli su Darun Hilijard i Dešon Tomas čije je iskustvo donosilo kvalitet više ekipi sa jakom hemijom, kao i starosedeoci Nihad Đedović i Leon Radošević. Velika kocka bačena je dovođenjem plejmejkera i centra bez evroligaškog iskustva, odnosno Kasijusa Vinstona i Fredija Gilespija, te Isaka Bonge koji nije osetio najbolju košarku u Evropi, ali jeste u NBA tokom četiri godine.

Kasijus Vinston (©Star Sport)Kasijus Vinston (©Star Sport)

Kod sve trojice vidi se određeni kvalitet, s tim da im definitivno nedostaje iskustva i to je ono što sada pokušavaju u hodu da nadoknade. Vinston jeste prvi asistent ekipe, ali sa 3,2 podeljena dodavanja. Takođe je i prvi strelac Bajerna sa bezmalo 11 poena u proseku, ali uz procente daleko ispod vrednosti za igrača elitnog ranga - 32 odsto iz igre i 27,3 odsto sa distance. Pokušava da na najbolji način iskoristi svoje napadačke kvalitete, igru jedan na jedan, što mu je možda i najjače oružje. Logično, kako mu šut varira, tako su i njegove partije šarene, zbog čega Bajern još i više pati. Kao da se nije još dovoljno navikao na evropsku košarku, pre svega na to koliko se agresivnija košarka igra ovde nego sa druge strane Atlantika.

Gilespi je dosad pokazao da je dominantan centar u odbrani. Uvek je na skoku, zbog čega je Bajernov lider u Evroligi i BBL, ali mu jako nedostaje napadački uticaj. I dalje je sirov, neiskorišćen potencijal i zato nijednom ove sezone nije prelazio marginu od osam poena. Poput Vinstona, još se adaptira na evropsku košarku i veliki iskorak koji je napravio u karijeri. Bonga je druga priča. On je u Bajern stigao sa iskustvom od gotovo 150 NBA utakmica u kojima uglavnom nije pokazao nešto spektakularno, ali imao je bolju polaznu tačku od Vinstona i Gilespija. Njega je dosta usporila povreda stopala zbog čega je propustio sam početak sezone i zato još traži optimalnu, a pre svega konstantnu formu.

Produžetak ugovora sa Nikom Vajler Bebom, Otelom Hanterom i Ogastinom Rubitom, kao i ostanak igrača poput Korija Voldena i Andreasa Obsta dali su treneru Trinkijeriju delimičan osećaj sigurnosti jer na papiru ima okosnicu tima koja zna kakvu košarku od svog tima želi da vidi. No, povrede i izostanci zbog virusa učinili su svoje, kao i određeni stepen zamora materijala.

Vladimir Lučić posle rane eliminacije Srbije na Evrobasketu nije uspeo da pronađe svoj prepoznatljivi ritam, sada je još i povređen zbog čega ga neće biti verovatno do polovine januara. Kontinentalno prvenstvo i osvajanje bronze sa Nemačkom dalo je Andreasu Obstu krila zbog čega je počeo da bude Trinkijerijev čovek od poverenja i prvi šuter. Dobio je veću ulogu i minutažu, te radi upravo ono što je poguralo Nemce do bronze - rešeta protivničke koševe sa distance kada uhvati ritam. Ni njega Bajern neće imati na raspolaganju protiv crno-belih zbog slične povrede lakta kao Lučić, s tim što je Nemcu stradala šuterska ruka...

Baš kako je Željko Obradović istakao u najavi susreta, Bajern Minhen je dominantan u skoku, pogotovo ofanzivnom gde beleži skoro 12 pokupljenih lopti i diše za vratom vodećem dvojcu Makabi - Monako. Takođe, ekipa je sa najviše ispaljenih šuteva za tri poena uz Baskoniju sa bezmalo 29 pokušaja i prosečno beleži nešto više od 10 dalekometnih hitaca, što je za nijansu slabije od tima iz Vitorije i Anadolu Efesa. Defanzivne rotacije dovode do čestih "krađa", pa je Bajern treća ekipa po broju ukradenih lopti (7,5), tek nešto slabije od Monaka (8,2) i Olimpijakosa (8,4).

S obzirom na kompoziciju ekipe, Trinkijeri se često odlučuje i za niže petorke sa većim šuterskim potencijalom, koje defanzivno mogu da preuzmu sve. Možda najveća boljka minhenskog tima uz stalne probleme sa povredama jeste izostanak jasnog lidera iliti čoveka na kojeg će igrači da se oslone u fazi napada. Prošle godine to su bili Hilijard i Lučić, ove su poeni ravnomernije raspoređeni i koliko to može da bude dobro, toliko u nekim situacijama i nije. Volden je ostao važan igrač rotacije, Hanter i Rubit važne spojnice ekipe, dok je Vajler Bebov najveći minus to što je igrač ritma...

Partizan Mozzart Bet ima dobru šansu i sve preduslove da ostvari važnu pobedu i nastavi da gradi dobru priču pred drugu polovinu sezone u kojoj ubrzo slede i prva odmeravanja snaga za trofeje. Svaka utakmica za ovaj tim je veliko iskustvo, a trijumf motiv više da pomere granice i zaigraju još bolje. Bajern nije u poziciji da se pita, ali ako bude osetio da je potcenjen - i te kako će napasti.

Za sve se ipak pitaju crno-beli i pune tribine...

EVROLIGA – 16. kolo

Četvrtak:

19.00: (2,55) Baskonija (14,5) Real Madrid (1,60)

20.05: (2,15) Makabi Tel Aviv (14,5) Efes (1,80)

20.30: (1,55) Olimpija (14,5) Valensija (2,70)

20.30: (1,35) Partizan Mozzart Bet (16,0) Bajern Minhen (3,50)

21.00: (1,30) Monako (16,0) Žalgiris (3,90)

Petak:

19.00: (2,30) Crvena zvezda (14,5) Barselona (1,70)

20.00: (1,45) Asvel (15,0) Alba (3,05)

20.00: (2,05) Panatinaikos (13,5) Olimpijakos (1,90)

20.30: (2,05) Virtus Bolonja (13,5) Fenerbahče (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK Bajern MinhenEvroligaŽeljko ObradovićAndrea Trinkijeri

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara