Matijas Lesor (©Starsport)
Matijas Lesor (©Starsport)

Partizan čeka redovnu mušteriju, Beograd neosvojiv za Trento: Ključ pobede u rukama Smailagića i Ledeja

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.01.22. | 11:39

Crno-beli večeras u "Štark Areni" od 20.30 igraju prvi evropski meč u 2022. godini

Zalečio je Partizan ranu koju mu je napravila Lokomotiva u Rusiji sa dve izrazito ubedljive pobede u ABA ligi, ali ožiljak je ostao da podseti crno-bele da nisu nedodirljivi u Evrokupu, i da im predstoji velika borba kako bi na kraju grupne faze bili prvoplasirani. Vratili su se crno-beli u “Štark Arenu”, a prvi evropski izazov – kako na svom terenu, tako i generalno – u 2022. godini biće im duel sa Trentom (20.30).

Stari su znanci Partizan i Trento, četvrtu sezonu zaredom se Parni valjak sastaje sa italijanskim timom, i ono što može da ga ohrabri pred novi dvoboj je – tradicija. Crno-belima je Trento u Beogradu redovna mušterija. U prethodna tri duela pred beogradskom publikom Trento nije slavio, a poslednji put kada je italijanski tim gostovao u srpskoj prstonici nije dobacio ni do 50 poena.

Izabrane vesti

Puni samopouzdanja ulaze izabranici Željka Obradovića u meč, jer su bili silni u prva dva meča u novoj godini. Samopouzdanje je napumpano, a period oko praznika iskorišten je da bi se pojačao intenzitet treninga, ali i podigla forma, koja je bila u padu pred kraj minule kalendarske godine i finalni produkt bio je poraz u Rusiji i “stotka” Lokomotive. Parni valjak od tog neuspeha u Krasnodaru boravio iskjučivo u Beogradu… Iskoristio je to na odličan način. Crno-beli su pregazili Zadar kod kuće (103:72), a zatim i Split (109:49).

20.30: (1.02) Partizan (30.0) Trento (13.0)

Podesili su košarkaši Partizana nišanske sprave i uhvatili pravi ritam pre nastavka Evrokupa, a za početak godine, barem na papiru, imaju najlakši zadatak. Tim Željka Obradovića podigao je lestivicu visoko i razmišlja samo o prvom mestu u grupi. Vodiće borbu sa Huventudom i Lokomotivom, a ni Andora koja zaostaje jednu pobedu nije daleko. Sa druge strane, Trentu visi prolaz. Italijani imaju samo jedan trijumf, nalaze se na začelju grupe i imaju male šanse za prolaz dalje. A Partizan bi mogao da ih svede na domen teorije.

Kvalitetna izdanja protiv hrvatskih klubova u ABA ligi učinili su da Partizan pun optimizma uđe u meč sa Trentom, a delimično su je pokvarili pozitivni testovi Nemanje Dangubića i Alekse Avramovića. Dvojac crno-belih je u izolaciji, nije dobio negativan nalaz uoči meča Evrokupa i moraće još neko vreme da sačeka na povratak. Ali ni Trento ne dolazi kompletan u Beograd.

"Prva stvar koja je dobra je da ćemo igrati tu utakmicu, s obzirom da smo svedoci dosta otkazanih mečeva zbog kovida. Ekipa Trenta će doputovati u nešto izmenjenom sastavu, imaju iste probleme kao i mi. Nažalost, dva igrača su u procesu oporavka, ali ono što je bitno jeste da smo obavili dobre treninge u poslenjih nekoliko dana i da ćemo probati da odigramo najbolju moguću utakmicu. Nadam se da će testovi koji radimo pokazati da su Aleksa i Nemanja negativni i da će se i oni uskoro priključiti ekipi", poručio je Obradović.

Gregor Glas (©Starsport)Gregor Glas (©Starsport)

U oba ovosezonska poraza Partizan je imao problem sa kontrolom skoka, a upravo je to jedna od retkih stvari koje funkcionišu u igri Italijana. Skok je najveći adut Trenta, često puleni Emanuele Molina dolaze do poena iz drugih ili trećih napada, pa će od velikog značaja biti kako će košarkaši Partizana štititi obruč i hoće li iskontrolisati skok u odbrani. Zbog toga će biti zanimljivi okršaji Alena Smailagića i Džordana Kerolajna, najboljih skakača. Smailagić u proseku hvata nešto manje od šest lopti ispod obruča (5,8 po meču), dok je Kerolajn sa prosekom 8,3 jedan od najboljih skakača u takmičenju.

Podigli su crno-beli procente šuta u novoj godini, otkačila se ruka šuterima, a ono što posebno može da raduje stratega Partizana je to što je veliki broj poena u duelima sa Zadrom i Splitom stigao sa klube. Trent se u Evrokupu muči sa šutom, naročito sa distance. Italijanski tim trojke šutira ispod 30 odsto, pa neće biti iznenađujuće ukoliko Partizan bude skupljao, jer je Trentu šut sa distance najslabije, a skok najjače oružje. Pored Džordana Kerolajna, koji je prvi skakač i drugi strelac tima, najveća opasnost će biti Kameron Rejnolds.

Osetiće se u igri Partizana nedostatak najboljeg asistenta i kradljivca – Alekse Avramovića. Imaće Željko Obradović manje i u pojedinim momentima bi moglo da dođe do problema u protoku lopte, ali budu li procenti šuta na nivou iz poslednja dva okršaja, Parni valjak ne bi trebalo da ima problema. Adut pod košem, ali i spolja biće Lek Ledej, a sve bolje partije pruža i Gregor Glas, koji je Splitu ubacio 19 poena.

"Bitna utakmica za nas. Ekipa Trenta igra bolje nego što to rezultati pokazuju. Moramo biti obazrivi kada je u pitanju njihov skok u napadu. U našem napadu da igramo stvari koje pripremimo, a u odbrani da igramo agresivno, sa puno snage i da komunikacija bude dobra", istakao je Glas.

EVROKUP - 9. KOLO

Sreda

18.00: (2.55) Lijetkabelis (14.5) Levaloa (1.60)

19.00: (1.25) Budućnost (17.0) Bursa (4.40)

19.30: (2.70) Ulm (14.5) Valensija (1.55)

20.30: (1.02) Partizan (30.0) Trento (13.0)

20.30: (1.17) Virtus Bolonja (20.0) Burg (5.50)

21.00: (1.60) Huventud (14.5) Lokomotiva (2.55)

***kvote su podložne promenama





tagovi

KK PartizanKK TrentoEvrokupŽeljko ObradovićGregor GlasMatijas Lesor

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara