Željko Obradović (© Star sport)
Željko Obradović (© Star sport)

Partizan i ranije zavisio od drugih: Najviše se pamti pomoć Žoca i Bodiroge

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.04.24. | 09:14

Sada Crvena zvezda može da preokrene čitavu sezonu Partizan Mozzart Beta ukoliko pobedi u Istanbulu naredne nedelje

Nije mogao sam Partizan Mozzart Bet ove sezone u Evroligi da obezbedi plej-of, na kraju ne zavisi od samog sebe ni za plej-in Evrolige. Gledaće crno-beli ka večitom rivalu i nadaće se njihovoj pomoći narednog četvrtka protiv Efesa, jer samo u slučaju pobede Crvene zvezde u Istanbulu, crno-beli ostaju u igri za 10. mesto. Ipak, nije ovo prvi put da klub iz Humske zavisi od drugih rezultata (ili timova), tokom godina, a i decenija... Pamte se neverovatne situacije koje su pomogle crno-belima da prođu u naredne runde takmičenja.

Naravno, u najlepšem sećanju je pomoć koja je stigla od Željka Obradovića u legendarnoj sezoni kada je Partizan otišao čak do Fajnal fora u Parizu 2010. godine. Tada je Obradović bio na klupi Panatinaikosa koji je pred poslednja dva kola tadašnje Top 16 faze ostao bez šanse za plasman u Top 8. U poslednjem kolu je Panatinaikos igrao protiv grčkog Marusija koji za zelene iz Atine nije donosio apsolutno ništa. Šuškalo se da su Grci napravili dil jer bi Marusi pobedom nad Panatinakosem izbacio Partizan iz daljeg takmičenja.

Izabrane vesti

Ipak, Obradović i njegovi puleni u Panatinaikosu su tada odradili izvanredan posao pobedivši Marusi pa je poraz Partizana u poslednjem kolu u Barseloni prošao nekažnjeno. Crno-beli su tada prošli u plej-of. Igrali legendarnu seriju protiv Makabija, pobedili i otišli na završni turnir.

"Marusi je odličan tim i svaka im čast na svemu što su postigli. Međutim, mi smo mislili samo na sebe, tako da čestitke i zahvalnost iz Srbije nisu bili neophodni, ali svakako prijaju. Želim da naglasim da mi nismo nikome pomogli ni odmogli, vodili smo računa o sebi, a Partizan je sam sebi obezbedio plasman u završnicu. Igraju sjajno od početka godine i nadam se da sada neće stati, već da će otići i korak dalje. Put preko Makabija do fajnal-fora nije jednostavan, ali kad je Partizan u pitanju, sve je moguće", rekao je bio tada Željko Obradović za Blic

Nije to jedini put da je Željko Obradović na ovaj način pomogao crno-belima. Slično se dogodilo i u sezoni 2013/14. U poslednjem kolu grupne faze, Partizan je izgubio od moćnog CSKA, ali je prošao u Top 16 jer je Fenerbahče bio siguran protiv Nantera. Tada je Žoc već uveliko sedeo na klupi turskog velikana. Opravdao je ulogu tada protiv Francuskog tima koji se tim porazom preselio u Evrokup, a klub iz Humske nastavio takmičenje u eliti kao deo najboljih 16 ekipa te sezone.

Malo stariji navijači pamte i čudesnu scenu iz Pionira 2007. godine kada je Partizan obezbedio plasman u Top 16 prvi put u svojoj istoriji. U neverovatnom meču protiv Unikahe, crno-beli su poraženi u prepunom Pioniru, ali se pamti slavlje jer je italijanska Lotomatika pobedila Cibonu pa je Partizan tada prošao uprkos porazu kao šesti iz grupe. Te sezone u Lotomatici briljirao je Dejan Bodiroga, a na klupi je bio Jasmin Repeša.

Bili su to najupečatljiviji momenti kada su drugi timovi pomogli Partizanu da nastavi sezonu u elitnom takmičenju, a vrlo lako može da se dogodi da se i Crvena zvezda pridruži ovoj grupi i verovatno uđe u istorijske knjige.

Posle svega što se dešavalo ove sezone u Humskoj... Od povreda, neverovatnih poraza... Partizan bi mogao da ide dalje uz veliku pomoć Crvene zvezde, ali treba biti realan i reći da je Efes veliki favorit na tom meču koji se igra narednog četvrtka. Turcima je ta utakmica biti ili ne biti, dok je Zvezda nažalost odavno izgubila sve šanse za prolaz dalje, ali zato mogu da nateraju večite rivale da navijaju za njih iz sveg srca.

Evroliga

34. kolo

Četvrtak

19.00 Žalgiris - Real Madrid

19.00 Monako - Bajern

19.30 Efes - Crvena zvezda

20.05 Makabi - Olimpija Milano

20.15 Panatinaikos - Alba

Petak

20.15 Olimpijakos - Fenerbahče

20.30 Partizan Mozzart Bet - Valensija

20.30 Virtus - Baskonija

21.00 Asvel - Barselona



tagovi

EvroligaKK PartizanŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara