Željko Obradović i Janis Sferopulos (© Star sport)
Željko Obradović i Janis Sferopulos (© Star sport)

Partizan i Zvezda moraće da izdvoje po 750.000 evra ako žele u Evroligu

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.05.24. | 20:31

Specijalna pozivnica za elitno takmičenje poskupela, ekipa Pariza nije siguran učesnik saznaje Mozzart Sport

Ako Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet žele da igraju elitno takmičenje naredne sezone, moraće da dobiju specijalne pozivnice od Evrolige, a to će ih koštati pravo malo bogatstvo. Naime, kako Mozzart Sport nezvanično saznaje specijalna pozivnica za narednu sezonu koštaće čak 750.000 evra!

Prethodnih godina ulaznica je koštala 500.000 evra, koliko je Partizan platio pre dve sezone, a Crvena zvezda prošle. Sada će oba tima morati da izdvoje dodatnih 250.000 evra u odnosu na prethodni period, što je svakako ozbiljna cifra, ne samo za beogradske večite rivale već i za ostale klubove koji konkurišu.

Izabrane vesti

Direktor Evrolige, Paulijus Motijejunas je za Basket Njuz istakao da to što je Crvena zvezda osvojila ABA ligu ne znači ništa kada je u pitanju ulazak u elitno takmičenje, već da o ulasku isključivo odlučuju vlasnici A licence koji će glasati o ovom pitanju početkom jula.

Pored Partizana i Crvene zvezde u konkurenciji za specijalne pozivnice su još Virtus Bolonja, Alba iz Berlina i španska Valensija. Očekuje se da jedan od ovih timova naredne sezone neće biti deo Evrolige jer je osvajanjem Evrokupa Pariz sebi čekirao kartu, ipak prema našim saznanjima ni tu situacija nije čista.

Klub iz Pariza za sada još uvek ne može da garantuje minimalan budžet koji se zahteva prema pravilima Evrolige da bi uopšte bili učesnici, ali tu je situacija podložna promenama. Francuzi su zatražili da dobiju trogodišnju licencu, nešto što nije naišlo na odobravanje vlasnika Evrolige.

Mnogima ovo poskupljenje nije lako palo, Alba je navodno bila spremna da izdvoji 250.000 evra za svoju pozivnicu, ali je i taj predlog odbijen, pa će i klub iz Berlina morati da izdvoji pomenutih 750.000 ukoliko želi da bude deo elite.

Raspodela bogatstva u Evroligi je svakako debelo na strani vlasnika A licence koji dobijaju po 1.500.000 evra od takmičenja, plus procente od TV prava. Primera radi grčki klubovi Panatinaikos i Olimpijakos dobijaju samo od TV prava preko 5.000.000 evra. Poređenja radi, beogradski klubovi nemaju ni evro od TV prava.

Zanimljivo da u čitavoj ovoj priči nema Dubaija. Klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je hteo da bude deo Evrolige, potom je bilo priče da će početi prvo iz Evrokupa, ali kako sada stvari stoje ta priča je u potpunosti utihnula i ne bi bilo iznenađenje da Dubaji vidimo samo u ABA ligi naredne sezone.

Taj potez će se ozvaničiti u najskorijoj budućnosti od strane regionalnog takmičenja.

Ostaje nam sada da sačekamo konačnu odluku Evrolige kada je u pitanju sudbina Partizana i Crvene zvezde, ali u ovom momentu večiti su više nego optimistični. Velika je verovatnoća da će Beograd i naredne sezone imati ponovo dva kluba u elitnom košarkaškom takmičenju.


tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara