Partizan koji obećava

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.09.18. | 09:15

Crno-beli otvorili sezonu pobedom nad Cedevitom u Zagrebu posle 2035 dana čekanja

Pobediti Cedevitu u Zagrebu u prvom kolu nove sezone... Jedan od najboljih mogućih načina da otvorite sezonu ABA lige. I to je tim Nenada Čanka uspeo da učini. Bila je to premijera na kojoj je trebalo da se vidi šta je Partizan uradio tokom leta. I dobili smo odgovor: crno - beli imaju potentniju ekipu nego prošle sezone. To već sada može da se tvrdi. Koliko mogu crno-beli u ABA ligi? E, za to je još rano išta tvrditi.

Ali, da pobeda nad Cedevitom u Zagrebu posle 2035 dana čekanja obećava dobre stvari za navijače Partizana - to je sigurno.

Izabrane vesti

Generalno smo već na Superkupu ABA lige videli da Partizan ima dosta potencijala. Pogotovo kada su crno-beli uspeli da pariraju Budućnosti u polufinalu. Posle loših rezultata u Španiji na pripremama tim Nenada Čanka je počeo da se diže i ovaj trijumf u Zagrebu je samo dokaz za to. Partizan ni u jačim sastavima nije blistao u Zagrebu protiv Cedevite. Ovo je tek druga pobeda crno-belih na tom terenu.

Partizan je juče dobio pre svega zbog prvog poluvremena kada je Parni valjak gazio i vodio s 53:32. Jedno od boljih poluvremena Partizana poslednjih godina. I ono treba da bude pokazatelj crno-belima kako treba da igraju i izgledaju na terenu.

Pejdž 9 (3sk, 5as), Aranitović 5, Marinković 25 (trojke 4/6, 4as), Gegić 6, Veličković 4, Pecarski, Gavrilović (4sk), Zagorac 12 (7sk, 4as), Lendejl 11 (4sk), Gagić 13 (8sk, 4izg), Nikolić 2 (2as, 3ukr)

Ipak, postoji tu i druga strana medalje. Neiskustvo. Partizan ima mnogo mladih igrača koji su skloni naivnim greškama i teško drže ritam tokom cele utakmice. Zato je Cedevita uspela da se vrati iz debelog minusa i ima šansu da pobedi.
"Ovo je izuzetno bitna pobeda za ekipu Partizana, koja je još uvek mlada, kao podsticaj za dalje utakmice u ABA ligi. Pobediti Cedevitu na njenom terenu nije nešto što je na ovim prostorima uobičajeno, tako da ova pobeda ima veliku težinu. Međutim, rekao sam svojim igračima da je tek početak sezone i sada je mnogo lakše srušiti favorite", rekao je trener Partizana Nenad Čanak posle ovog meča.

Čanka može da raduje činjenica da je Vanja Marinković počeo da pruža ono što se od njega dugo očekuje. Da preuzme odgovornost i krene da pogađa. Dao je 25 poena Cedeviti u Zagrebu. Nagoveštaj onoga što može da pruži. Još je rano. ali obećava. Važi za njega, ali i za ceo tim.

Partizan je uz dobru igru Gagića, Zagorca, Lendejla i Pejdža dobio smernice kako bi trebalo da igra i izgleda. Međutim, ono što su crno-beli dozvolili u završnici nije se dopalo Čanku.
"Rekao bih da smo na početku iskoristili grč kod igrača Cedevite. To im je bila premijera na domaćem terenu, imaju puno novih igrača, a tu je i novi trener. U drugom poluvremenu Cedevita je pokazala individualni kvalitet, istakli su se Kobs, Benite i Bel. Ušli smo u egal završnicu, a onda nismo donosili dobre odluke. Dopustili smo previše otvorenih trojki Kobsa i Benitea, ali na kraju smo ipak uspeli da sa četiri razlike utakmicu privedemo kraju", rekao je Čanak.

Možda je i najbolja stvar za Partizan to što ima još dosta prostora za napredak. Recimo, Novica Veličković tek ulazi u formu (četiri poena), a na prvom meču u sezoni nismo na delu videli ni Bondžu Sija. Tako da će Partizan sa njima dvojicom u formi biti još snažniji u utakmicama koje slede.

Glavna stvar po crno-bele je da uhvate ritam i da ga drže. Da ne bude oscilacija u igri i rezultatu i tokom utakmica, ali i sezone. Jer bi neki poraz od uslovno rečeno slabijih timova poništio ovaj uspeh protiv Cedevite. Partizan će ove sezone imati obaveze i u Evrokupu gde već u sredu gostuje italijanskom Trentu. Još jedna prilika da tim Nenada Čanka raste i napreduje kroz utakmice. Međutim, već sada može da se nasluti da Pejdž i Lendejl daju dobar doprinos, da je Gegić pozitivno iznenađenje, da Vanja Marinković i Rade Zagorac mogu da dobiju totalnu afirmaciju, te da Aleksej Nikolić igra dobru odbranu. I to je za sada osnova novog Partizana.

Bolje teško da je mogla da počne po Partizan. Samo još da vidimo kako će se nastaviti…

Foto: Cedevita/Marin Sušić


tagovi

Vanja MarinkovićRade ZagoracNovica VeličkovićNenad Čanak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara