Košarkaši Partizana (Foto: MN Press)
Košarkaši Partizana (Foto: MN Press)

Partizan Mozzart Bet se u Fonteti sveti za poraz pred 14.000 navijača: Valensija bez petorice, ali Džons je spreman

Vreme čitanja: 5min | čet. 19.01.23. | 09:07

Crno-beli imaju priliku da poprave bilans na strani, nastave seriju dobrih rezultata i odvoje se od tima sa kojim dele učinak, ali neće imati lak zadatak

Sedeli su na ivici stolica navijači Partizan Mozzart Beta u finišu susreta sa Valensijom pre nešto više od mesec i po dana (1. decembar 2022). Ušlo se u penal završnicu, Kevin Panter je ostao hladan kao led i pogađao bez greške sa crte. Španski tim se nije dao. Imao je i šut za pobedu, ali ga je Kris Džons promašio. Usledio je produžetak i ponovo napeta borba na oba kraja terena.

Razgalio je navijače trojkom na 36 sekundi do kraja Džejms Naneli, ali je ispustio priliku da bude heroj. Bukvalno. Uhvatio je loptu pod svojim košem posle promašaja rivala i krenuo po pobedu. Prišunjao mu se Ćabi Lopez Arostegi i ukrao mu loptu. Potom je Džered Harper sa linije penala odlepio goste, pa je četa Aleksa Mumbrua slavila pobedu.

Izabrane vesti

Bolan poraz. Najpre jer ekipa Željka Obradovića retko gubi kod kuće. Bilo je preko 14.000 navijača u dvorani, ali nisu mogli da se raduju sa Matijasom Lesorom i njegovim saigračima. Večeras će crno-beli zato biti dodatno motivisani da se revanširaju Špancima i iz Fontete odnesu kući trijumf (20.45).

Brojne stvari su se u crno-belim redovima promenile u međuvremenu. Počevši od odbrane koja se drastično popravila. Jasno, među razlozima za nalet boljih rezultata izdavaja se i povratak nekolicine prvotimaca na parket. Nije Obradović imao Aleksu Avramovića i Alena Smailagića na parketu protiv Valensije. Vratili su se u stroj, proširili rotaciju, te trofejni strateg ima više prostora da odmori ključne igrače, pa samim tim Partizan u dužim intervalima uspeva da održi koncentraciju na visokom nivou u odbrani.

Posle 100 primljenih poena u Areni od Valensije, Partizan je na osam nastupa u proseku dozvoljavao protivnicima 78,1 poen u Evroligi. Prošle nedelje je kod kuće protiv jedne od najpotentnijih ekipa u elitnom takmičenju, iako je igrala bez prvog strelca Markusa Hauarda, primio svega 65. Još jedan jasan pokazatelj da je Obradović zategao odbranu, što je umnogome doprinelo stvaranju serije odličnih rezultata (dobijenih devet od poslednjih 10 utakmica u svim takmičenjima, pet od šest u Evroligi).

"Sastajemo se sa timom koji jasno raste i dobio je pet od poslednjih šest utakmica u Evroligi. Igra sve bolje i bolje i dobija sve više igrača. Promenili su se značajno defanzivno. Sada su daleko bolji i čvršći. U napadu poseduju talenat, imaju igrače sposobne da odlučuju utakmice, nekoliko igrača se oporavilo, pojedini koji nisu počeli najbolje su pronašli formu. Bez sumnje čeka nas teška utakmica kod kuće", istakao je pred večerašnji meč šef struke Valensije Aleks Mumbru.

20.45: (2,05) Valensija (13,5) Partizan Mozzart Bet (1,90)

Partizan teže dolazi do dobrih rezultata na strani, ali tako je sa većinom evroligaških timova. Dobio je samo tri od poslednjih 10 gostovanja u oba takmičenja, jedno od poslednjih šest u Evroligi. Zato je susret u Fonteti odlična prilika za crno-bele da promene sliku. Ipak, neće imati lak zadatak.

"Veoma zahtevan protivnik nas čeka, sa odličnim trenerom i dugom klupom. Fizički odličan sastav koji je poput nas u dobrom ritmu. Moraćemo svi da uložimo dodatni napor, iskoristimo svoje vrline i pokušamo da odigramo dobru utakmicu kako bi nastavili sa da pobeđejemo i borimo se za plej-of Evrolige", kazao je slovenački bek iz redova španskog tima Klemen Prepelič i najavio borbu do poslednjeg atoma snage.

Činjenica je da je Valensija zbog povrede ostala bez bitnog igrača Hasijela Rivera. Dobro su se i centri Partizana upoznali sa borbenim Kubancem, pošto im je ubacio 22 poena u Beogradu, pa je jasno koliko nedostaje Mumbruu i njegovim saradnicima već neko vreme. Za razliku od prvog duela ovih timova, ni Viktor Klaver neće biti u protokolu Valensije zbog povrede, a odavno su van rotacije Martin Hermanson, Sem van Rosom i Miljan Himenez.

Ipak, Kris Džons i Džered Harper su spremni, a sastav iz Fontete je pokazao da može da se snađe i desetkovan. Šta više, da je kadar da na pleća obori pravaka Evrope. Pre nešto više od nedelju dana upravo je u Valensiji pao Anadolu Efes (81:71), iako je Mumbru morao da eksperimentiše sa mladim igračima, pošto mu je nedostajalo čak sedam prvotimaca.

Pokazali su Narandžasti da je njihova najveća snaga u timu, a mladi stručnjak da je izuzetno sposoban da se prilagodi svakoj situaciji. Jer posle Efesa je pao i Asvel, i to u Astrobal areni (83:79). A u timu nije bilo Rivera, Harpera, Džonsa, Klavera... Od pomenutog kvarteta su se Amerikanci vratili na parket minulog vikenda, ali nisu previše forisarali u trijumfu nad Manresom 103:92. Džons je za 14 i po minuta ubacio 12 poena, Harper je ostao bez učinka za duplo manje vremena na parketu.

Rešila je uprava Valensije da posle nekoliko dobrih rezultata popravi kadrovsku situaciju u klubu, pa je Mumbruu na raspolaganje stavila i jednog od najboljih igrača španske ACB lige - Šenona Evansa. Zvanično je stigao i stavio paraf na saradnju do leta 2024. godine, ali se šanse da već danas pomogne ekipi mere u promilima.

Statistika ukazuje da Partizanu najveća opasnost preti od Krisa Džonsa - najboljeg strelca Valensije sa prosekom od 14,5 poena. Igrao je zaista sjajnu sezonu Amerikanac sa jermenskim pasošem do problema sa povredom, a iako možda neće biti na maksimumu večeras, jasno je da je veoma sposoban da zatrpa koš svakog protivnika i da zahteva posebnu pažnju.

Tu su još sve bolji Džejms Veb, iskusni Bojan Dubljević, Prepelič, snažni Kajl Aleksender, kao i dva zlatna španska reprezentativca koji daju posebni šmek timu - Ćabi Lopez Arostegi i Haime Pradilja. U prvi plan je u poslednjem periodu, usled nepovoljne kadrovske situacije, iskočio i Đozep Puerto. Ubacio je recimo Efesu 15 poena, uz sjajnih 4/4 van linije 6,75.

"Imaju veliki broj kvalitetnih igrača, ali imamo i mi. Pristup od samog starta mora da bude agresivan, da odgovorimo na njihovu tranziciju i agresivnu odbrnau. Kao što je recimo Makabi postavio par prvih minuta utakmice, uz izuzetno visok nivo odbrane, a dopušteno je bilo i da se igra na granici faula. Poenta je da odigramo protiv Valensije tako čvrsto, da joj ne dozvolimo da napravi prednost koju može da zadrži i da mi diktiramo tempo", rekao je Avramović u najavi susreta.

Sve u svemu, jasno je da nas očekuje još jedan zanimljiv duel, u kojem će se obe ekipe čvrsto boriti, svesne da u meč ulaze sa identinčnim učinkom (9-10). Imaju priliku da se domognu 50 odsto, odlepe od večerašnjeg rivala i naprave novi korak ka plej-ofu.

EVROLIGA - 20. KOLO

Četvrtak

18.45: (1,55) Fenerbahče (14,5) Monako (2,70)

20.05: (1,30) Makabi Tel Aviv (16,0) Alba (3,90)

20.30: (2,30) Baskonija (14,5) Barselona (1,70)

20.30: (1,45) Virtus Bolonja (15,0) Panatinaikos (3,05)

20.45: (2,05) Valensija (13,5) Partizan Mozzart Bet (1,90)

Petak

18.30: (1,17) Anadolu Efes (20,0) Bajern (5,50)

19.00: (1,80) Žalgiris (14,5) Crvena zvezda (2,15)

20.00: (1,80) Olimpijakos (14,5) Real Madrid (2,15)

20.30: (1,35) Olimpija Milano (16,0) Asvel (3,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK ValensijaAleks MumbruKris DžonsKlemen Prepelič

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara