Odjeci afere Siti: Šta će biti s Gvardiolom? Da li će biti bežanije? I šta ćemo s Pari Sen Žermenom?

Vreme čitanja: 5min | sub. 15.02.20. | 11:05

I šta su uopšte skrivili Građani?

Kalčopoli tamo negde sredinom 2005, pa sad Mančester Siti. Dve najveće fudbalske afere u 21. veku. I dokaz da nadležne fudbalske institucije – iako nerado – umeju da udare i po najvećima. Ili najbogatijima, jer Siti svakako ne spada u sam krem evropskog fudbala. To društvance mu je bilo cilj, a u glavi šeika Mansura cilj opravdava sredstva. U Nionu se pak nisu saglasili sa tim makijavelističkim pristupom, pa su Građani na dve godine prognani iz Evrope iona i pride će morati da plate finansijsku globu od 30.000.000 evra.

Mančester Siti osvaja Ligu šampiona - kvota 6,00

Izabrane vesti

To je međutim najmanji problem za šeika Mansura. Najveće pitanje, ono o kojem sada drobi cela fudbalska čaršija, jeste da li ova Uefina kazna znači i kraj grandioznog projekta na Etihadu?

ŠTA ĆE BITI S GVARDIOLOM?

Čime će sada – osim novcem – šeik Mansur i kraljevska porodica iz Abu Dabija privlačiti najveća imena na Etihad? Do sada je imao Pepa Gvardiolu čiji ugovor ističe 2021. i on je više puta do sada isticao kako će ga odraditi do kraja. Međutim, pitanje je da li i on posle svega vidi svrhu ostanka? U Engleskoj je već osvojio sve što je mogao, prvi je uostalom trener koji je u jednoj sezoni ugrabio sva tri domaća trofeja na ostrvu, Liga šampiona mu je izmicala i ove sezone će imati poslednju šansu da je osvoji u Mančesteru. Odavno se već priča da je Juventus ozbiljno zagrizao, ne bismo se iznenadili ni ako bi ga Bajern pojurio, Pari Sen Žermen bi svakako pokušao, mada posle ovog sa Sitijem možda i Francuzi budu morali da “povuku ručnu“. Kako bilo, bar trenutno se čini realnijim da Gvardiola ode na kraju sezone, mada je nemoguće ništa tvrditi, jer će  Građani sigurno učiniti sve što mogu ne bi li ga zadržali. Evo i zašto...

ŠTA ĆE BITI SA IGRAČIMA?

David Silva je bio planiran da ide i pre ove Uefine kazne, ali izbacivanje iz Evrope će verovatno proširiti spisak onih koji nisu sasvim zadovoljni na Etihadu. Serhiju Agueru ugovor ističe 2021, isti je slučaj sa Lerojem Saneom, Džon Stons i Nikolas Otamendi su “vezani“ do 2022. Tek nakon toga bi Građani mogli da se vrate u Evropu. Tad će već možda biti kasno za pomenutu petorku. A oni najveći neće u klub koji ne igra Ligu šampiona, pa se postavlja i pitanje da li će šeik Mansur sa saradnicima uspeti da ubedi aktuelne zvezde u Gvardiolinom sastavu da ostanu u Mančesteru? Tu pre svega mislimo na Kevina de Brujnea, Bernarda Silvu, Edersona, Rahima Sterlnga, Rijada Mareza... Da li će svi oni hteti da najbolje fudbalske godine provedu van Evrope?

DA LI JE OVO KRAJ ŠEIKOVOG PROJEKTA?

Niko pri zdravoj pametni ne misli da će šeik Mansur sada dići ruke od kluba – naprotiv, on nije navikao na gubi i sigurno će sada imati šta da dokaže – ali je problem što će sve ovo izvesno značiti stagnaciju, pa i korak unazad. Siti više neće smeti da mimo propisa puni klupski budžet – o tome opširnije nešto kasnije – a izvesno je da će samo u dve naredne sezone izgubiti minimum 100.000.000 evra zbog toga što neće igrati u Ligi šampiona. To je samo direktan minus. Neminovno je pritom da će izbacivanje iz Evrope uticati na bar poneke igrače koji će poželeti da napuste klub, a Građani više nisu u situaciji da mogu da na sto istresu 100.000.000 ili 200.000.000 evra u jednom prelaznom roku i kupe naslednike. Time bi opet zaintrigirali Uefu, a valjda im je sada jasno da ne vredi rizikovati sa finansijskim fer-plejom. Posledice će se dakle dugo otklanjati...

ŠTA JE SITI SKRIVIO?

Sve je počelo kada je “uzbunjivač“ Rui Pinto – trenutno čeka suđenje u Portugaliji, optužen je za 147 krivičnih dela, među kojima i hakovanje – dostavio nemačkom Špigelu mejlove koji dokazuju kako je Siti “štelovao“ finansijske knjige. Recimo, Siti na ime ugovora sa Etihadom godišnje prihoduje 67.500.000 funti (oko 80.000.000 evra), ali se ispostavilo da Etihad od toga daje svega 8.000.000 (9.650.000 evra) dok ostatak donira kompanija Abu Dabi junajted grupa, direktno u vlasništvu šeika Mansura. Kao što znamo, finansijski fer plej je i osmišljen baš kako bi gazde bile sprečene da strovaljuju sopstveni novac u klubove već da troše otprilike onoliko koliko zarade. Tako je recimo za godine 2013. i 2014. Sitiju bilo dozvoljeno da bude u minusu od 45.000.000 evra. Ispostavilo se da su bili u minusu od 180.000.000 evra što su prikrivali “maštovitim knjigovodstvom“. Nervirali su pride Građani Uefu i samim stavom. U aferi “Football Leaks“ tako je otkriven i mejl klupskog advokata Sajmona Klifa u kome se kaže da je predsednik Sitija Kaldun al-Mubarak rekao Đaniju Infantinu, tada prvom čoveku Evropske fudbalske federacije, a sada Fife, da će “radije potrošiti 30.000.000 evra na 50 najboljih advokata koji će tužiti Uefu u narednih 10 godina“. Kad je umro Žan-Lik Deaen, nekadašnji premijer Belgije i ovde bitnije bivši šef istražilačkog tima Uefe, Klif je napisao: “Jedan manje, ostala su još šestorica“. Mislio je naravno na preostalih šest članove istražne komisije.

BUDUĆNOST FUDBALA

Možemo naravno da na ovu temu govorimo i filozofski. Jer iako je jasno da se prosečan fudbalski fanatik obradovao kazni za Siti misleći da će ova odluka zauzdati najbogatije ima i onih koji opravdano sumnjaju da će ona ograničiti samo “skorojeviće“, dok će stara fudbalska aristokratija – pre svih Real, Barselona, Bajern, Juventus, Liverpul, Mančester junajted – ostati nedodirljiva, jer ubire ubedljivo najveći deo finansijskog kolača od globalizacije igre. Dejli Mejl se tako u jednoj od kolumni pita kako je moguće da je kažnjen Siti – klub bez dugova – a ne Mančester junajted, koji više i ne zna koliko je dužan, ali zbog popularnosti i prihoda može sve da servisira? I kako će posle svega bilo koji klub koji ima novca i želi da investira moći da se približi starom fudbalskom plemstvu?  S druge strane, madridska Marka ima sasvim drugačiju dilemu i pita: A šta ćemo sa Pari Sen Žermenom?  I nemojte očekivati da će elita bilo koga oberučke prihvatiti u svoje društvo. Njima je lepo i ovako.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara