Silven Fransisko (©MN Press)
Silven Fransisko (©MN Press)

Partizan surovo kažnjen za oklevanje, Fransiskova trojka produbila krizu!

Vreme čitanja: 6min | čet. 08.02.24. | 22:39

Crno-beli pretrpeli i peti uzastopni poraz

Partizanova serija poraza se nastavlja, Silven Fransisko je dodatno produbio krizu trojkom na sekund pre kraja - 79:78 (23:26, 22:15, 18:18, 15:20)!

Crno-beli su surovo kažnjeni jer su oklevali u poslednjoj odbrani i nisu pravili faul nakon promašaja Kevina Pantera, što je francuski bek iskoristio da utakmicu pretvori u još jedan snažan udarac u pleksus... Probao je Panter da pogodi šut za pobedu, ali nije uspeo.

Izabrane vesti

Partizanu posle drugog mesta u Jadranskoj ligi, sada ozbiljni visi i Top 10 Evrolige, jer iz 26 utakmica ostaje na 12 pobeda. Srećom po ekipu, Makabi i Valensija su takođe poraženi večeras, što je blaga, nedovoljna uteha.

Kakvu je utakmicu odigrao Silven Fransisko, prepričavaće se sa bolom u redovima šampiona Jadranske lige. Pogotovo drugo poluvreme u kojem je zablistao punim sjajem. Pred poslednju četvrtinu imao je devet poena, od čega je osam ubacio u trećem periodu, da bi onda do kraja nakarikao ukupno 20 uz četiri trojke! Svaka veća za Bajern i bolnija za Partizan.

Ni kada je Partizan otišao na deset razlike sredinom treće četvrtine, nije izgledalo da je zaista prelomio susret i da će Bajern da se preda tek tako. Baš tako je i bilo. Umesto da zadaju završni udarac, domaći košarkaši su se ukočili, izgubili balans i pali na leđa posle Fransiskovog nokauta.

Fransisko je meč završio sa 20 poena za 20 minuta (4/7 za tri), Serž Ibaka je imao 14, a Karsen Edvards 12 poena. Kevin Panter je treću utakmicu zaredom ubacio 20+ poena, imao ih 22 (3/7 za tri), Frenk Kaminski je posle poluvremena života imao 14 poena, dok su po 10 dodali Pi Džej Doužer i Džejms Naneli.

Ostaće veliko pitanje, da li je Partizan morao da pravi faul uz oko 20 sekundi na semaforu pre isteka vremena. Odluka da se to ne radi završila se loše za sastav iz Humske, kao i to što se nije igralo agresivnije u napadu, jer Bajern nije izašao iz bonusa u odlučujućih deset minuta...

Upozoravao je Željko Obradović na opasnost Bajernovog šuta u poslednje vreme i da je generalno cele sezone među najdominantnijim timova u skoku, što su brzo osetili na svojoj koži košarkaši Partizan Mozzart Beta.

Uprkos ogromnoj energiji sa tribina i na parketu, gosti su nalazili način da “anesteziraju“ protivnika pogocima sa distance. Vajler Beb, Edvards i Lučić najavili su odlično šutersko veče što je Bajern dugo držalo u igri i pre svega ravnopravnoj borbi za pobedu. Ništa što su crno-beli pokušavali u odbrani nije urodilo plodom. U napadu nije bilo briga jer su Panter i Naneli počeli odlično raspoloženi i očigledno jako motivisani da Partizan ostavi daleko bolji utisak nego protiv Splita u ponedeljak. Kapiten Parnog valjka je tražio od celog tima da pokaže svoje pravo lice i u napadu nije bilo toliko muka, koliko u defanzivnom delu, na kojem je posebno insistirao trener Obradović.

Iz tog razloga i ne čudi što je trofejni stručnjak već u prvom poluvremenu iskoristio sve izuzev Džejlina Smita, u pokušaju da nađe dobitnu kombinaciju, koja bi dala adekvatan balans na oba kraja parketa. Partizan je u prvih sedam-osam minuta uspevao da iskontroliše protivnički skok, ali kako je fokus prelazio sve više na smanjenje šuterskog usijanja, tako su i igrači kluba iz Minhena “dobili krila“ u reketu i imali situaciju u svojim rukama.

Bajern je do kraja četvrtine šutirao u izuzetno visokom procentu van linije 6,75 metara, uz pet hitaca iz devet pokušaja, međutim rola Danka Brankovića je Lasovoj ekipi dala poseban elan. Hrvatski centar dobio je pomalo neočekivano veći prostor jer je Serž Ibaka brzo ušao u problem sa faulovima. I dok Španac u tom momentu nije uspeo da ostvari ozbiljniji uticaj na igru, što se kasnije promenilo, njegov zamenik je odigrao jednu od najboljih partija sezone. Svakako, poluvreme sezone za lične standarde, pošto mu je ovogodišnji rekord 14 poena... Samo u prvom delu utakmice za 13 minuta je imao 11 poena i tri skoka, od čega dva u napadu iz kojih je doneo prevagu.

Njegove realizacije pokrenule su Bajern u seriji 10:2 kojom je preuzeo vođstvo rezultatom 21:16, posle čega je Obradović uzeo tajm-aut, da bi posle istog Panter odgovorio trojkom koja je susret ponovo uvela u egal. Druga četvrtina bila je dosta slična uvodnom delu, samo je posle vezanih trojki Andreasa Obsta zablistao drugi čovek – Frenk Kaminski!

Frenk Kaminski (©Star Sport)Frenk Kaminski (©Star Sport)

Amerikanac sa srpskim korenima odigrao je četvrtinu za pamćenje, ubacio je 12 poena uz četiri trojke, sve sa iste pozicije, u ravni sa košem! Evidentno je iskusnom centru bila potrebna ovakva eksplozija, osetilo se i u njegovim reakcijama olakšanje posle svih kritika koje je istrpeo i vremena kada je bio van terena odlukom struke. Ruka mu je bila toliko usijana da je u poslednjih sedam minuta, od trojke Alekse Avramovića kojom se Partizan približio na tri poena zaostatka (30:33) ubacio sve poene svog tima iz igre! Uz njega dno mrežice pogađali su samo još Ledej i Jaramaz sa slobodnih bacanja.

Upravo zahvaljujući čarolijama Frenka Kaminskog Partizan Mozzart Bet je pred poslednji minut poluvremena otišao na šest razlike (45:39), mada je Bajer preko Edvardsa koji je takođe u tom momentu bio dvocifren uspeo da se približi i tako zadrži crtu neizvesnosti pred odlučujućih 20 minuta.

Problem je bio što izuzev Kaminskog i Pantera, nije bilo drugih naročito raspoloženih opcija. Naneli je stao na sedam poena iz prve četvrtine, Jaramaz i Avramović su se pojavljivali povremeno, zbog čega je i bilo važno da bar dvojica Amerikanaca nastave u istom ritmu.

Treća deonica pokazala je dva Partizanova lica. U prvih pet minuta Jaramaz i Panter su držali ključeve napada, da bi Naneli trojkom i svojim prvim poenima još iz uvodnog perioda doneo prvu dvocifrenu prednost (57:47).

Problem je nastao kada su Panter i Naneli izašli sa parketa, a frku je napravio Silven Fransisko. Francuski reprezentativac je za dva i po minuta u finišu deonice potpuno vratio Bajern u život sa dve trojke i osam uzastopnih poena, pa je razlika uoči završnih deset minuta iznosila samo četiri poena (63:59). Crno-belima je napad potpuno stao, pa je u intervalu od tri i po minuta pre poslednjeg malog odmora jedini koš ubacio samo Doužer.

Tako je utakmica i ušla u napeto nadmudrivanje na maksimalno dva poseda, da bi na dva i po minuta pre kraja izuzetno raspoloženi Fransisko i daleko bolji Ibaka doneli totalno poravnanje - 72:72. Željko Obradović je morao da reaguje tajm-autom, posle kojeg je poentirao Doužer. Strašno važna bila je sledeća odbrana crno-belih, jer je iz defanzivnog skoka ponovo zablistao nekadašnji plej Denvera novim pogotkom u svom maniru, sa poludistance za 76:72 minut i po pre kraja.

Ni tu nije bio kraj. Ibaka jeste pogodio dva hica sa penala, ali je Doužer i to uspeo da iskontroliše prvoklasnom asistencijom za Kaminskog, na tacni je imao zicer! No, dva penala Fransiska zaledila su sve u Areni, jer je Panter sledeći šut promašio. Da li je ideja bila da se igra odbrana u celom napadu ili ne, to je veliko pitanje, posledica takve odluke, odnosno da se ne pravi faul bila je Fransiskova trojka za 79:78 uz 1,1 sekund na semaforu...

Crno-beli poslednju utakmicu pred odlazak u Niš na Mozzart Kup Radivoja Koraća (14-17. februar) igraju u Laktašima sa Igokeom.

***** Evroliga, 26. kolo *****

PARTIZAN MOZZART BET - BAJERN 78:79

/23:26, 22:15, 18:18, 15:20/

Beogradska arena, Novi Beograd;

Gledalaca: Oko 19.000;

Sudije: Fernando Roča, Karlos Peruga, Šaulijus Racis.

PARTIZAN: Smit, Ledej 5, Avramović 3, Koprivica 2, Panter 22, Smailagić 2, Jaramaz 8, Naneli 10, Doužer 10, Ponitka-, Kaminski 14 (7sk), Kaboklo 2.

BAJERN: Vajler Beb 9 (6as), Fransisko 20, Edvards 12, Vajdeman, Gifaj 2, Radončić 2, Bonga - (7 sk), Lučić 3, Obst 6, Ibaka 14, Heris, Branković 11.

---------------------------

EVROLIGA - 26. kolo

Četvrtak:

Anadolu Efes - Makabi 105:91

/Larkin 22 - Boldvin 26/

Baskonija - Asvel 94:80

/Hauard 18 - Lovernj 16/

Olimpija - Real Madrid 81:76

/Šilds 27 - Musa 12/

Partizan Mozzart Bet - Bajern 78:79

/Panter 22 - Fransisko 20/

Valensija - Olimpijakos 65:7

/Odželeji 19 - Kenan 16/

Petak:

20.00: (1,60) Crvena zvezda (16,0) Žalgiris (2,65)

20.15 (1,50) Panatinaikos (16,0) Fenerbahče (3,00)

20.30: (1,07) Barselona (25,0) Alba Berlin (9,00)

20.30: (2,25) Virtus Bolonja (15,0) Monako (1,80)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

Karsen EdvardsOgnjen JaramazDanko BrankovićFrenk Kaminski JuniorDžejms NaneliVladimir LučićKevin PanterKK Bajern MinhenEvroligaPartizan Mozzart BetKK PartizanSilven Fransisko

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara