Partizan treći favorit za osvajanje Evrokupa

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.02.20. | 14:40

Specijalizovani košarkaški portal Eurohoops izvršio novo rangiranje timova pred ulazak u završne borbe

Ostala su još samo dva kola do kraja Top 16 faze Evrokupa, u kojoj smo ove sezone videli zaista veliki broj iznenađenja, ali su favoriti uglavnom „sačuvali glavu“. Najneprijatniji učinak svakako je svojim navijačima priredila River Andora, koja je imala sasvim dobar učinak u prvoj fazi takmičenja, dok je veliku većinu iznenadio Tofaš, te Promiteas, koji su jako blizu prolaska u četvrtfinale drugog po kvalitetu evropskog takmičenja.

PARTIZAN OSVAJA EVROKUP - KVOTA 6,00!

Izabrane vesti

Kao i obično, specijalizovani košarkaški portal Eurohoops izdvojio je favorite za osvajanje ovog takmičenja na dva kola pred kraj grupne faze. Partizan je napredovao u odnosu na prethodnu listu, dok je prvi favorit ostao Virtus iz Bolonje sa kojim crno-beli igraju sutra u „Paladoci“.

5. PROMITEAS PATRA

Krenućemo od petog mesta na ovoj listi na kojem se nalazi verovatno najveće iznenađenje od svih – Promiteas iz Patre. Eurohoops je Grke smestio tik iza najboljih, iako kao i svi ostali u njihovoj grupi imaju skor od dve pobede i dva poraza. Sastav iz ovog grčkog grada napravio je veliki broj promena. Klub je između ostalog napustio Oktavijus Elis, koji je prešao u Olimpijakos, ali i bez njega Promiteas je uspeo da dođe do velike pobede od čak 18 poena razlike u Italiji protiv tamošnjeg šampiona, Venecije. Odličnu partiju pružio je Lukas Mavrokefalidis sa 28 poena i 13 skokova, pa će tako Promiteas imati prednost ukoliko na kraju bude poravnat sa timom iz zalivskog grada na tabeli.

Ukoliko uspeju da savladaju Brešu sa više od sedam poena razlike na domaćem parketu, uz pobedu Venecije protiv Oldenburga, proći će dalje u četvrtfinale bez obzira na ostale rezultate u ovoj grupi.

4. UNIKS KAZANJ

Kada biste na papiru pogledali sva imena koja čine sastav Uniksa, verovatno biste bez dileme rekli da je reč o ekipi za finale, ako ne i trofej Evrokupa. Međutim, rezultati do sada su bili tako mlaki, da se takav utisak tek nazire iz magle. Mnogo je promena napravio tim iz Kazanja, te i dalje traži prave igre, koje bi ih povukle tamo gde treba da se nađu. Iskustvo imaju, a ujedno i šansu da već ove sedmice obezbede prolazak dalje u četvrtfinale.

Kako bi se Rusi našli u plej-ofu, neophodno je da ostvare pobedu protiv Ritasa sa šest ili više poena razlike, a da se ujedno nadaju porazu Galatasaraja na domaćem terenu od Monaka.

3. PARTIZAN

A onda dolazimo do ekipe Partizana, koja čak i da izgubi od Virtusa ove srede, ima gotovo stoprocentne šanse da se nađe u četvrtfinalu. Kako Eurohoops tvrdi, crno-beli imaju ubedljivo najjači domaći teren od svih klubova koji su preostali u takmičenju, što bi na kraju moglo da presudi da se Beograđani nađu u finalu ovog takmičenja. Crno-beli su pokazali ove sezone da imaju kvalitet da se nose sa najjačima i da igraju maksimalno kvalitetno, kako na domaćem, tako i na gostujućem terenu. Dobro im ide i u regionalnom prvenstvu, gde imaju priliku da se domognu prvog mesta na tabeli.

Crno-beli ove nedelje mogu da prođu dalje ukoliko pobede Virtus ili ukoliko Trento pobedi Darušafaku. U svakom drugom slučaju, čekao bi se rasplet u poslednjem kolu u kojem bi Partizan pobedom protiv Trenta mogao do čak i do prvog mesta.

2. UNIKAHA MALAGA

Kao i prethodnih sezona, Unikaha se „ušunjala“ u samu završnicu Evrokupa. Prošle godine su se zaustavili u četvrtfinalu, ali ove imaju nameru da odu sve do samog kraja, što uostalom govori i njihov trenutni skor u Top 16 fazi. Sa tri pobede i jednim porazom nalaze se na deobi prvog mesta sa Tofašom, sa kojim se sastaju ove sedmice na domaćem terenu i pobedom bi faktički obezbedili prvo mesto i prednost domaćeg parketa.

Upravo bi iskustvo od prošle sezone, kada su nesrećno ispali od Albe iz Berlina nakon tri utakmice, moglo da bude presudno u „rukovođenju“ ovog tima ka mestu u finalu i eventualnom plasmanu u Evroligu naredne sezone.

1. VIRTUS BOLONJA

Od samog početka sezone, svi ističu Virtus iz Bolonje kao glavnog favorita za osvajanje Evrokupa. Jednostavno, uloženo je dosta novca, ambicije su već na startu bile postavljene visoko i dovedeni su neki zaista kvalitetni igrači, koji su od samog početka ispunili, pa i premašili očekivanja. Miloš Teodosić i Stefan Marković ponekad deluju zaista zastrašujuće kada igraju u tandemu, a kada dodamo da na klupi sedi bivši selektor Srbije, Aleksandar Đorđević, to je više nego dovoljan adut za uspeh i trofej.

Trenutno se nalaze poravnati sa Partizanom u grupi, ali bi pobedom napravili veliki korak ka plasmanu u četvrtfinale, a obezbedili bi i prednost domaćeg parketa, ukoliko bi u poslednjem kolu slavili nad Darušafakom u Turskoj. To neće biti lak zadatak, ali kada je reč o Virtusu ništa ne mora da bude ni tako teško. Iza njih je serija od sedam utakmica na kojima nisu izgubili, a zanimljivo je da je poslednji neuspeh došao upravo protiv Partizana u Beogradu.

Foto: Shutterstock, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara