Željko Obradović sa Balšom Koprivicom i Alenom Smailagićem (© Starsport)
Željko Obradović sa Balšom Koprivicom i Alenom Smailagićem (© Starsport)

Partizan u Nišu u poteri za 17. Kupom, trećeligaš Borac citira Vujoševića: Uz šampione se napreduje

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.02.22. | 09:00

O Partizanovom rivalu na startu kupa mogu samo da se pišu hvalospevi. Tim koji dolazi iz trećeg ranga takmičenja je pokazao šta je to definicija ljubavi prema košarci", rekao je Obradović pred početak takmičenja

Kup Radivoja Korća je počeo po planu. U četvrtak uveče pobede su ostvarili Crvena zvezda i Mega Mozzart, a u petak su na programu još dva meča. FMP igra protiv Borca iz Čačka (18.00), dok će Partizan ukrstiti koplja sa Borcem iz Zemuna (21.00), ekipa koja je najprijatnija priča ove sezone kada je kup takmičenje u pitanju. O ulogama favorita na meču Partizana ne treba previše trošiti reči, potrebno je da se dogodi istinsko čudo da crno-beli ne prođu u polufinale. Sa Željko Obradovićem na klupi, Partizan ima samo jedan cilj – osvajanje trofeja.

Partizan je do sada osvojio16 trofeja u kupu. Zanimljivo da je tri godine u nizu osvajao, dok ta serija nije prekinuta prošle godine kada je Crvena zvezda ovojila trofej. Sada crno-beli imaju veliku želju da vrate „Žućkovu levicu“ u vitrine u Humskoj.

Izabrane vesti

Kup je specifično takmičenje, iziskuje da se svaki protivnik maksimalno poštuje. Tako ćemo pristupiti utakmici protiv Borca. Analizirali smo njihovu igru, naravno da želimo da se plasiramo u polufinale. To je jedini cilj koji imamo. Uradili smo dobar skauting kao što uvek rade moji pomoćnici, pripremili igrače za tu utakmicu i nadamo se da ćemo mi biti ti koji će u subotu igrati polufinale“, rekao je Željko Obradović.

Jedan od košarkaša koji je do sada osvajao trofeje sa crno-belima je Rade Zagorac. Kapiten Partizana je bio deo tima koji je tri godine uzastopno osvajao titulu i zna šta je potrebno da se takav uspeh ponovi i sada.

"Uvek je lepo kada neka ekipa koja nije u najvišem rangu izbori plasman na Kup Radivoja Koraća. Drago mi je što je to Borac iz Zemuna, potpuno zasluženo je došao do završnog turnira. Imaju respektabilnu ekipu, sa dobrim trenerom Sinišom Matićem, igračima koji su ranije igrali na visokom nivou i dosta mladih košarkaša. Bez ikakvog potcenjivanja pristupamo tom meču. Nadamo se da ćemo ga sa ozbiljnim pristupom i energijom od samog starta rešiti u našu korist", zaključio je Rade Zagorac.

21.00: (1,85) Partizan (hen -42,5) Borac Zemun (1,85)

Jedan od debitanata, kada je Kup Koraća u pitanju, iz redova Partizana je Dalas Mur. Amerikanac koji je igrao u promenljivoj formi, ali zanimljivo da je ubedljivo najbolju partiju u crno-belom dresu pružio baš u prethodnom meču kada je protiv FMP Železnika ubacio 21 poen.

“Pričali su mi saigrači šta mogu da očekujem od turnira. Kevin Panter i Matijas Lesor imaju iskustva i rekli su mi da može da bude baš zanimljivo i uzbudljivo. Ritam je ubitačan, ali to je draž košarke. Igrao sam kup takmičenje kada sam bio u Francuskoj, ali očekujem da će ovo biti posebno iskustvo sa Partizanom”, rekao je Mur za Mozzart Sport.

O Partizanovom rivalu na startu kupa mogu samo da se pišu hvalospevi. Tim koji dolazi iz trećeg ranga takmičenja je pokazao šta je to ljubav prema košarci.

Želim da vidim ono što nas je i dovelo do Kupa Radivoja Koraća, a to je vera u nas. Verovali smo da možemo da pobedimo jače od sebe, kao što smo i učinili protiv OKK Beograda i kragujevačkog Radničkog. Voleo bih da pokažemo i borbeni duh, da budemo pametni i pokažemo svoj maksimum. Svestan sam da postoji razlika u kvalitetu kroz sve segmente. Mi tu utakmicu gledamo na dva-tri načina, jedan je da smo mi sa svojim angažmanom zaslužili plasman na Kup, da se tu nađemo u vrhunskom društvu, jednog evroligaša, jednog člana Evrokupa, pet ekipa iz ABA lige... Samo mi dolazimo iz Druge lige Srbije i želim da pokažemo da smo zasluženo u tom društvu”, rekao je Siniša Matić, trener Borca za Mozzart Sport.

Pomenuo je iskusni trener i poznatu izreku koju je često koristio Duška Vujoševića kada je vodio Partizan do brojnih titula.

Najmanje na utakmicu gledamo kroz rezultat, jer je razlika u kvalitetu zapravo razlika u klasama. Ono što ću reći igračima je da utakmicu shvate kao takmičenje sa nivoom višim od sebe, ali i da ne smeju da ne veruju u sebe, da budu svesni da su i s druge strane samo ljudi, igrači. Da, visokog nivoa, ali da može sa njima da se igra. Ne smeju da se plaše, već da budu hrabri kako bi pružili svoj maksimum. Želimo da se pokažemo u što lepšem svetlu, a i da vidimo na čemu sve još treba da radimo. Utakmice najbolje pokazuju gde smo na dobrom putu, gde treba da radimo, pogotovo kada je protivnik jači od nas. Ono što, realno, većina trenera misli, a Duško Vujošević rekao: ’U trci sa šampionima možete da napredujete’. Nama je to cilj”, zaključio je Matić.

Partizanu ovaj meč ulazi posle serije od tri pobede. U ABA ligi su nadigrali Borac Čačak i FMP Železnik, dok je u Evrokupu ubedljivo savladana Andora.

Trener Obradović je u utorak prelomio i saopštio da Kup Koraća ne igraju Jam Madar i Gregor Galas koji su višak zbog pravila o broju stranaca. Ostatak tima ma veliki broj novajlija kada je borba za Žućkovu levicu u pitanju, ali to ne zanči da su ambicije promenjene.

Samo osvajanje titule bi bio uspeh za Partizan u Nišu, sve ostalo se zaboravlja.

OSVAJAČI KUPA RADIVOJA KORAĆA

2003. FMP Železnik

2004. Crvena zvezda

2005. FMP Železnik

2006. Crvena zvezda

2007. FMP Železnik

2008. Partizan

2009. Partizan

2010. Partizan

2011. Partizan

2012. Partizan

2013. Crvena zvezda

2014. Crvena zvezda

2015. Crvena zvezda

2016. Mega Mozzart

2017. Crvena zvezda

2018. Partizan

2019. Partizan

2020. Partizan

2021. Crvena zvezda

33 UČESNIKA - ČETIRI POBEDNIKA

U završnim turnirima Kupa Radivoja Koraća (od. 2003. godine) učestovalo je 33. ekipa, računajući i sadašnje debitantna Borac iz Zemuna. Samo su Zvezda i Partizan bili učesnici svih 20 godina, FMP 19, a Mega Mozzart i Vršac (nekadašnji Hemofarm) po 13.

Crno-beli su osam puta podizali Žućkovu levicu, uz pet poraza u finalu, Zvezda sedam, uz isti broj poraza u odlučujućem meču. FMP ima skor 3-3 u finalima, a Mega 1-3. Jedini tim, uz pomenuta četiri koji je stizao do finala i to u tri navrata jeste Vršac.

KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALE

17. februar

Crvena zvezda - SPD Radnički 103:59

/Ivanović 18 - Katić 17/

Mega Mozzart - Zlatibor 84:57

/Simanić 15 - Kutlešić 17/

18. februar

18.00: (1,55) FMP (14,5) Borac (2,70)

21.00: (1,85) Partizan (hen -42,5) Borac Zemun (1,85)

POLUFINALE

19. februar

17.00: Crvena zvezda - Mega Mozzart

21.00: FMP / Borac Čačak - Partizan / Borac Zemun

FINALE

20. februar, 21.00

 


tagovi

KK PartizanKup Radivoja Koraća

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara