Željko Obradović (© Star Sport)
Željko Obradović (© Star Sport)

Partizanova sezona se lomi u januaru: Protiv najgorih može da bude najteže

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.01.24. | 09:45

Partizan Mozzart Bet u prvom meču 2024. godine dočekuje poslednjeplasirani tim Evrolige (20.45 SK 1) Asvel u Štark Areni sa samo jednim ciljem - ostvariti ubedljivu pobedu!

Kažu da je unapred upisane pobede najteže izvojevati, jer kada vam je protivnik već otpisan od svih onda nema ni šta da izgubi, može samo da istrči na teren i iznenadi. Baš u takvoj situaciji Asvel dolazi na noge Partizan Mozzart Betu u 18. kolu Evrolige (20.45). Nema navijača koji ne očekuje da ekipa Željka Obradovića rutinski dođe do pobede protiv poslednjeplasiranog tima na tabeli baš kao što je to bio slučaj u oktobru sada već prošle godine. Međutim, potrebno je po ko zna koji put pokazati da kvalitet na papiru nije samo mrtvo slovo na hartiji, već da se zaista mora pokazati na parketu, jer u slučaju kiksa... Situacija za crno-bele kreće maksimalno da se komplikuje.

Okršaj sa Asvelom dobija na značaju zbog početka godine i serije od sedam izuzetno bitnih mečeva u januaru mesecu. Partizan je trenutno deveti na tabeli što ga stavlja u poziciju da mora da igra plej-in, a ako znamo da su pre samo nekoliko nedelja crno-beli bili na trećem mestu, onda je jasno da klub iz Humske ima kvalitet da bude pri samom vrhu elitnog takmičenja, samo je potrebno da krene da niže pobede. Asvel po svim dosadašnjim merilima jednostavno nije na istom nivou kao šampion ABA lige i idealan je kandidat da se uđe u niz trijumfa.

Izabrane vesti

Prvi i osnovni parametar je pozicija na tabeli. Asvel je na 18. mestu sa svega dve pobede i čak 15 poraza. Mnogi bi rekli da ovaj klub ni ne zaslužuje da bude deo elite zbog rezultata. I donekle bi bili u pravu. Klub iz Francuske je otvorio sezonu sa čak pet uzastopnih poraza, kao što to obično biva, ceh je platio trener. Doduše, verovatno je i ranije sa klupe morao da ode Ti Džej Parker. Ipak, bilo je to posle poraza od Virtusa. U toj početnoj seriji kikseva, Asvel je doživeo ubedljive poraze i od Crvene zvezde i od Partizana koji je izgledao dominantno u Vilerbanu.

Jasno je bilo iz aviona da je Asvelu potrebna nova energija, neko da prodrma ekipu, čak i da joj lupi šamar... A nema boljeg čoveka za taj posao od selektora Italije Đanmarka Poceka. Harizmatični Italijan se odmah bacio na posao na samo sebi svojstven način. Kako je seo na klupu, kao da je bacio bombu, svi su bili zahvaćeni eksplozijom energije Poceka, pa je tako na naredne tri utakmice Asvel sa Italijanom čak dva puta slavio.

Izgledalo je da je čudo moguće. Da čovek sklon teatralnostima koje za neke prelaze granicu dobrog ukusa može sa Asvelom da napravi ekipu kojoj je mesto u eliti.

Međutim, kako je vreme prolazilo, Pocekove fore i fazoni su sve manje delovali na ekipu. Ubrzo se iz potpune euforije prešlo u apatiju i Asvel stiže u Beograd sa čak devet izgubljenih mečeva u nizu. Ipak, moramo da napomenemo da je mnoge od tih mečeva izgubio u neizvesnim završnicama kao što je bio slučaj protiv Real Madrida u prethodnom kolu.

INTERVJU - BRUNO KABOKLO: HTEO SAM DA BUDEM VOJNIK, MAJKA ME GURALA NA ODBOJKU, ALI SU PRESUDILE SESTRE

Uprkos svemu tome, Partizan je apsolutni favorit i jednostavno mora da pokaže dominaciju od prve sekunde meča posebno što klub iz Humske i sam ulazi u ovaj okršaj posle dva uzastopna poraza (Real Madrid i Virtus Bolonja).

"Najmanje što treba da gledamo je njihova pozicija na tabeli. Pošto su oni tim koji je u svim utakmicama otkako je Poceko došao pokazao ono što njega krasi kao trenera, a to je karakter. I u svim utakmicama su bili veoma blizu da pobede. Košarka je takav sport da su izgubili i neke mečeve koje je bilo praktično nemoguće izgubiti. Maksimalno poštovanje, naravno sa željom da otvorimo ovu godinu dobrom utakmicom i pobedom“, naglasio je Željko Obradović

Iako je jasno da najveća opasnost u Asvelu preti iz spoljne linije zbog trija igrača Li - De Kolo - Luvavu, sve oči publike u Areni biće uprte u visokog igrača gostiju - Žofrija Lovernja. Nekadašnji kapiten crno-belih dolazi u Arenu prvi put kao protivnik crno-belih. Ekipe koja ga je lansirala u Evroligu pre više od 10 godine kada je ko klinac došao kod Duška Vujoševića.

"Nikada nisam krio emocije prema Partizanu niti ću to ikada uraditi. Svi znaju šta Partizan znači za mene. Sigurno će biti emotivno veče, potrudiću se da pomognem svojoj ekipi da pobedi", kratko nam je poručio Lovernj pred dolazak u Beograd.

Ono što je zanimljivo da Asvel stiže u glavni grad Srbije na dan same utakmice što nikako nije praksa u Evroligi. Gostujući timovi uvek stižu dan ranije kako bi osetili koševe u tuđoj dvorani, imali uglavnom dva treninga, ali to nije slučaj sa četom Đanmarka Poceka. Ranije su iz ASVEL-a govorili da prosto nemaju budžet za takav luksuz.

Bez obzira na sve navedeno, na ekipi Željka Obradovića je da se ne opusti i da dokaže ko je i šta je, uprkos problemima sa povredama. Naime, trener crno-belih je otkrio u ponedeljak da Zek Ledej nije trenirao jer ga muči hematom od udarca u kuk, ali očekuje se da bude u timu večeras, kao i Alen Smailagić koga je mučio skočni zglob. Ostaje da se vidi da li će Uroš Trifunović zaigrati posle duže pauze, a dobre vesti su vezane i za Aleksu Avramovića koji je krenuo sa individualnim treninzima i postoje naznake da će povratak na parket biti brži nego što se očekivalo. Dok se on ne vrati, značajnu ulogu će imati Džejlin Smit, Amerikanac koji večeras debituje u evroligaškom meču u dresu Partizana.

Ukoliko Partizan Mozzart Bet uradi ono što se od njega očekuje, biće to idealna uvertira za ono što tek predstoji u četvrtak - okršaj sa Crvenom zvezdom. O tom meču ćemo narednih dana.

EVROLIGA - 18.KOLO

Utorak

18.45 (1,30) Fenerbahče (17,00) Crvena zvezda (4,10)

19.00 (1,30) Žalgiris (17,00) Alba (4,10)

20.05 (2,40) Makabi (15,00) Monako (1,70)

20.15 (1,30) Olimpijakos (17,00) Olimpija Milano (4,10)

20.45 (1,15) Partizan Mozzart Bet (20,00) Asvel (6,50)

Sreda

19.30 (1,50) Valensija (16,00) Efes (3,00)

20.30 (2,25) Baskonija (15,00) Panatinaikos (1,80)

20.30 (1,45) Virtus Bolonja (16,00) Bajern (3,20)

21.00 (2,40) Barselona (15,00) Real Madrid (1,70)



tagovi

KK PartizanKK AsvelEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara