Lorens Roberts (© MN Press)
Lorens Roberts (© MN Press)

Partizanovci sanjaju novu trojku Lorensa Robertsa: Još pamtim taj zemljotres, kao da je bomba eksplodirala

Vreme čitanja: 5min | uto. 28.03.23. | 10:25

"Trojka protiv Barselone mi je omiljeni koš u kompletnoj karijeri", priča Roberts za Mozzart Sport u najavi pred novi okršaj sa Kataloncima u 31. kolu Evrolige

Nema sada stajanja za Partizan Mozzart Bet! Prošlog petka je u neverovatnom ambijentu Arene pao moćni Olimpijakos prvi put još od 2009. godine kada je Aleksandar Rašić imao veče za pamćenje. Sada stiže Barselona (20.30), koja je, da li slučajno ili ne, takođe poslednji put pala baš te legendarne sezone kada su crno-beli otišli na završni turnir elitnog takmičenja.

Grobari će reći da je trijumf protiv Barselone u februaru 2010. godine jedan od najupečatljivijih podviga te sezone. U prepunom Pioniru crno-beli su slavili posle produžetka u okviru Top 16 faze, a u centru pažnje bio je američki internacionalac Lorens Roberts koji je pogodio trojku koja se ne zaboravlja, a onda je imao i ključan skok posle kojeg je obezbeđena pobeda.

Izabrane vesti

"Trojka protiv Barselone mi je omiljeni koš u kompletnoj karijeri. Uvek ću pamtiti taj meč, jeste bio bitan pogodak i vrlo važna utakmica za oba tima, ali prvo što mi padne na pamet je reakcija navijača. Evo sada mi prolazi taj zvuk kroz glavu, taj zemljotres", javlja se Roberts iz Hjustona za Mozzart Sport.

Više nije u košarci, posvećen je biznisu sa kamionima i nekretninama u Hjustonu, ali i dalje se rado priseća perioda kada je nosio crno-beli dres u sezoni kada je osvojena ABA liga trojkom Dušana Kecmana, a igran je i Fajnal for u Parizu.

Iako je te godine kapacitet dvorane Pionir bio oko 7.000 mesta, svedoci tih mečeva će vam reći da je na svakoj utakmici bilo blizu 9.000 navijača, a kulminacija euforije viđena je baš na meču protiv Barselone. Nekako se istorija ponavlja i sada, više od 10 godina kasnije. Euforija dostiže vrhunac, prvo je savladan Olimpijakos (isto kao i tada), a sada stiže Barselona na noge timu koji je u velikom naletu. Crno-beli su i tada bili hit čitavog šampionata sa Duškom Vujoševićem na klupi, a sada sa Željkom Obradovićem izgledaju nezaustavljivo kada igraju u Beogradu.

Tadašnja Barselona sa igračima kao što su Jaka Laković, Huan Karlos Navaro i Erazem Lorbek nije bila u stanju da pronađe način da zaustavi crno-bele na krilima neverovatne podrške sa tribina.

U rovovskom ratu, već pomenuta trojka Robertsa je zatresla ne samo Pionir, već ceo Beograd.

"Kao da je bomba eksplodirala kada je lopta prošla kroz obruč. Navijači Partizana su najbolji, a dvorana Pionir je mesto gde jednostavno morate da dođete i igrate ako sebe smatrate zaljubljenikom u košarku. Ne postoji slična dvorana na svetu".

Trijumf je na kraju stigao posle produžetka i čuvenog skoka Robertsa posle kojeg su sudije većale i na kraju odlučile da trijumf ide u ruke crno-belih.

Na toj utakmici Roberts je imao fantastičan učinak od 12 poena i 11 skokova, ali najbolji pojedinac bio je Jan Veseli koji je imao 13 poena i čak 15 skokova. Zanimljivo danas je Veseli udarna igla Barselone. Katalonce, pored letećeg Čeha predvode Nikola Kalinić i Nikola Mirotić uz još nekoliko izuzeto kvalitetnih košarkaša.

I sada, kao i te pomenute sezone, Katalonci su apsolutni favoriti u Beogradu. Uostalom Barselona, je te 2010. i osvojila Evroligu, ali Partizan je pokazao da može svakoga da pobedi, nešto što je i današnja ekipa uradila pa čitava Evropa bruji o mečevima u Beogradu. Sada četa Željka Obradovića nezaustavljivo grabi ka mestu među osam najboljih. Plasman je blizu, skoro pa i obezbeđen, a eventualna još jedna čudesna pobeda bi mogla da dodatno prokrči put ka što boljem mestu.

Barselona je danas treća na tabeli sa 20 pobeda i 10 poraza, crno-beli sa druge strane imaju sjajnih 17 trijumfa i 13 poraza. A ako nastave u ovom ritmu, ni čudesni rezultati iz 2010. godine nisu nedostižni. Tada je klub iz Humske otišao na završni turnir u Parizu gde je zaustavljen od strane Olimpijakosa u polufinalnom meču za sva vremena.

"Još jedna luda utakmica, za anale. Sećam se samo da smo se svi spremili za Miloša i njegov šut. Trener Vujošević je to idealno pročitao, znali smo šta spremaju i idealno smo ga pokrili. Sećam se da sam u pravo vreme istrčao na njega. Možda se ne vidi na snimku, ali sam ga izblokirao, zakačio sam loptu i zato je promašio kompletan obruč, ali zaboravili smo na Čildresa. Nismo ga zatvorili na ofanzivnom skoku i sve ostalo je poznato. Otišli smo u produžetak, ali nismo imali snage. Još sanjam taj šut Teodosića, da sam izleteo pola sekunde ranije da mu izblokiram kompletan šut, pa da lansiram loptu na drugi kraj terena… Ipak, to je košarka", priseća se Roberts

Američki internacionalac u prvi plan stavlja Duška Vujoševića koji je od tadašnje ekipe napravio pravu vojsku.

"Duško je neverovatna osoba, zbog načina kako se ponaša i bori kroz život. To je nešto što sam preuzeo od njega, posebno kada sam završio igračku karijeru. Ljubav i poštovanje koje mi je ukazao dok sam bio u Partizanu je nešto neverovatno i uvek ću da budem zahvalan za sve što je uradio za mene tada. Nisu bile u pitanju njegove reči, već dela, njegova dela su legendarna, nikada nas nije slagao, uvek je govorio istinu i zato ga smatram za istinsku legendu. Zavoleo sam Srbiju zbog njega i ljudi koji su slični njemu, a bilo ih je dosta u Partizanu. Uvek nam je pričao da moramo da se držimo kao vojska, uvek zajedno. Da nikada ne okrećemo glavu kada neko napravi grešku, već da idemo glavom napred da ispravimo tuđu grešku, ta filozofija je bila ključna za sve uspehe. Drago mi je što sada čujem da je Partizan ponovo pred velikom utakmicom sa Barselonom i što se bori za najveće trofeje. Ostaće mi klub zauvek u srcu. Želim današnjoj ekipi svu sreću", završava Roberts razgovor za naš portal.

Baš kao što je Vujoševićeva filozofija pokrenula tadašnje crno-bele, sada šampionski mentalite Željka Obradovića se prenosi na parket gde igrači trenutno izgledaju nezaustavljivo. Tada su Bo Mekejleb, Lorens Roberts i Aleks Marić donosili trijumfe, a sada Kevin Panter, Zek Ledej i Matijas Lesor ispisuju nove stranice istorije kluba iz Humske.

Jedno je sigurno, Barselonu čeka pakao i ispunjene tribine Štark arene. Prema poslednjim informacijama ponovo će biti 20.000 navijača na tribinama, svi željni još jedne čudesne pobede Partizan Mozzart Beta.

 

EVROLIGA - 31.kolo

Utorak

18.00 (1,30) Makabi (17,00) Virtus Bolonja (4,10)

19.30 (1,70) Efes (15,00) Olimpija Milano (2,40)

19.30 (1,60) Panatinaikos (15,00) Bajern (2,65)

20.30 (1,15) Baskonia (20,00) Alba (6,50)

20.30 (1,95) Partizan Mozzart Bet (15,00) Barselona (2,05)

Sreda

18.00 (2,10) Žalgiris (15,00) Monako (1,90)

19.00 (1,50) Crvena zvezda (15,00) Valensija (3,00)

20.00 (1,07) Olimpijakos (25,00) Asvel

20.45 (1,45) Real Madrid (15,00) Fenerbahče (3,20)



tagovi

Lorens RobertsKK PartizanKK Barselona

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara