Kevin Panter i Zek Ledej (©Starsport)
Kevin Panter i Zek Ledej (©Starsport)

Partizanu teško ide bez šuta, još teže kad stanu Ledej i Panter

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.05.22. | 09:31

Crno-beli pretrpeli 13. poraz od početka sezone

Počela je borba za tron Jadrana. Crvena zvezde i Partizan su opravdali uloge favorita koje su im dodeljene pred početak i stigli do finala, a prva runda pripala je crveno-belima (90:76). Crno-beli su dobro otvorili meč, šutirali vrlo dobro sa distance i imali prednost od četiri poena posle uvodnih 10 minuta, ali je ekipa Dejana Radonjića do poluvremena uspela da preokrene, a onda po povratku sa pauze i da se odlepi. Sjajnom odbranom i dalekometnom paljbom čuvala je višak i zasluženo slavila pred svojim navijačima.

Pretrpeli su puleni Željka Obradovića tako 13. poraz od početka sezone, između kojih mogu da se povuku određene paralele. Iako su prvi susret finalne serije okončali sa 40,9 odsto preciznosti van linije 6,75 (9/22), koštao ih je osetan pad u drugom poluvremenu. Interesantno je da je to bio tek drugi put da su košarkaši Partizana imali procenat sa distance iznad 40 odsto u porazu. U čak sedam neuspeha gađali su sa manje od 30 odsto preciznosti.

Izabrane vesti

Bitna stavka je i učinak dvojice ključnih igrača, za koje je Crvena zvezda ove sezone uglavnom imala recept. Čak i u jedinom ovosezonskom trijumfu nad crveno-belima, Zek Ledej nije bio na nivou na koji je navikao pristalice kluba iz Humske (devet poena). Kevin Panter je isporučio svojih 22, ali u tom susretu u korist Partizana presudilo je nešto što im je u porazima nedostajalo - učinak trećeg igrača. Aleksa Avramović je u 21. kola ABA lige odigrao istorijski meč i okončao ga sa 33 poena, uz šut za tri 8/10.

U prvom sudaru večitih Ledej je brojao do pet, a Panter do šest. U Kupu Koraća bivši krilni centar Olimpijakosa, Žalgirisa i Olimpije Milano je ubacio 10 poena, a nekadašnji igrač tima sa Malog Kalemegdana 14. Sinoć je Ledej postigao 11, a Panter 14 poena (samo tri u prvom poluvremenu). U tim mečevima nije bilo iks faktora poput Avramovića, najbolji strelci uz vodeći tandem bili su Alen Smailagić u prvom derbiju sa 15, Matijas Lesor u kupu sa 19 i na startu finalne serije Dalas Mur sa 12 poena (mahom u finišu).

U samo tri ovosezonska neuspeha Partizana američki duo je upisao preko 30 poena. Protiv Burse je recimo Ledej brojao do 11, Panter do 13 (skupa 24 poena). Tada je na dobrom putu da još jednom izvuče crno-bele bio Avramović sa 23 poena, ali nije bilo dovoljno.

Naravno, kada vam protivnik ubaci 90 poena, jasno je da je ključ poraza bio u odbrani. Utisak je da se tu Partizanu ponavaljaju određene situacije, o čemu je govorio i Željko Obradović posle meča.

"Jasno je da smo izgubili kocentraciju u završnici prvog poluvremena. To su neke boljke koje traju cele sezone. Dozvolili smo im da se razigraju i iskoriste sve prednosti koje imaju. Imaju protok lopte, čitaju sjajno odbranu. Zaslužena pobeda protivnika. Ništa nismo čitali u odbrani, sporo smo se kretali. Zvezda je preozbiljna ekipa i to je kaznila", zaključio je trofejni stručnjak.

Sličnog mišljenja je i centar crno-belih Balša Koprivica.

"Dobro smo krenuli u prvom poluvremenu. Potom smo imali par nekih grešaka i dozvolili im da se vrate u utakmicu u trećoj četvrtini, koju smo započeli vrlo loše. Imali smo problema sa rotacijama, dopustili im neke šuteve za tri poena, lake poene posle izgubljenih lopti. Stekli su dvocifrenu prednost, a mi smo izgubili ritam", rekao je talentovani košarkaš Partizana za Mozzart Sport.

Čini se da usled pada koncentracije mlada ekipa iz Humske u ključnim momentima susreta ulazi i u probleme sa kontrolom poseda. Izgubljene lopte i oscilacije su normalna posledica nedostatka iskustva, a Partizan ih je u ABA ligi prosečno imao 12,9 po meču.

Kao najbolji parametar za kontrolu lopte i izvlačenje maksimuma iz napada često se koristi "assist-turnover ratio" - odnos asistencija i izgubljenih lopti. Procena je da dobar napad treba da ima odnos završnih dodavanja i prodatih poseda 2:1 (na 20 asistencija, 10 izgubljenih lopti).

U pobedi nad Metropolitanom je Partizan recimo imao jedan od najboljih rezultata prema ovom parametru u istoriji Evrokupa (22 asistencija i tri izgubljene lopte). "Assist-turnover ratio" dobija se tako što se broj asistencija podeli sa brojem izgubljenih lopti i pomnoži sa 100. Partizanov je u tom duelu bio 733,33 odsto.

Sinoć je bio 53,3 odsto (osam asistencija i 15 izgubljenih lopti). Najlošiji u sezoni. U svakom porazu od večitog rivala broj prodatih poseda Partizana bio je veći od broja završnih dodavanja.

"U nekim napadima nam nisu dozvolili ni da uputimo šut. Na sve te sitnice moramo da obratimo pažnju kako bi bili bolji. Moramo da budemo pametniji sa loptom i u rotacijama im ne dozvolimo veliki broj šuteva za tri poena", zaključio je Koprivica.

Partizan sinoć nije izvlačio najbolje iz svojih napada. Nedostajao mu je pravi protok lopte o čemu svedoči broj asistencija. Pokušavali su crno-beli individualnim akcijama, ali dva najbolja igrača bila su čvrsto čuvana, Ledej pritom i opterećen prekršajima. Šut ih nije služio u drugom poluvremenu (četiri trojke), a padovi u koncentraciji dovodili su i do defanzivnih propusta. Sve to Zvezda je na startu finalne serije uspela da kazni i povede.

PORAZI PARTIZANA

ABA liga

Crvena zvezda - Partizan 71:56

Partizan - Cedevita Olimpija 89:96

Partizan - Mega 90:93

Cedevita Olimpija - Partizan 81:79

Buducnost - Partizan 72:71

Crvena zvezda - Partizan 90:76

Kup Radivoja Koraća

Crvena zvezda - Partizan 85:68

Evrokup

Andora - Partizan 61:60

Lokomotiva - Partizan 101:94

Turk Telekom - Partizan 85:71

Huventud - Partizan 92:84

Lijetkabelis - Partizan 93:78

Partizan - Bursa 95:103 (84:84)


tagovi

KK PartizanZek LedejKevin PanterŽeljko ObradovićAleksa Avramović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara