Ivan Paunić (© Star sport)
Ivan Paunić (© Star sport)

Paunić o životu sportiste u blizini granice sa Ukrajinom: Zatvorili su aerodrom zbog Mariupolja, putujemo vozom

Vreme čitanja: 4min | čet. 31.03.22. | 17:34

"Moram da kažem da se u gradu ništa nije previše promenilo, život je isti, naravno svi pričaju o sankcijama koje su prisutne. Doduše, Krasnodar je u specifičnoj situaciji", priča srpski internacionalac za Mozzart Sport

Od kako je počeo konflikt u Ukrajini, politika i sport su se u potpunosti isprepletali. Košarka je doživela žestoke promene zbog suspenzije klubova iz Rusije. CSKA, Zenit i Uniks su isključeni i Evrolige, a Lokomotiva Kubanj iz Evrokupa. Svi klubovi su igrali ozbiljne uloge i gajili visoke ambicije. Sada svima njima preostaje borba u VTB ligi i to u izmenjenjim sastavima zbog velikog broja igrača koji su vrlo brzo napustili klubove iz pomenutih razloga. Ipak, neki su ostali, a među njima je i iskusni srpski internacionalac Ivan Paunić - član Lokomotive.

Reprezentativac Srbije je u utorak uveče odigrao najbolji meč ove sezone pošto je ubacio 18 poena u pobedi nad Astanom. Posle sjajno odigranog susreta u razgovoru za Mozzart Sport otkrio je kako funkcioniše klub tokom sankcija u Rusiji.

Izabrane vesti

"Moram da kažem da se u gradu ništa nije previše promenilo, život je isti, naravno svi pričaju o sankcijama koje su prisutne. Doduše, Krasnodar je u specifičnoj situaciji. Zbog blizine Ukrajini, tačnije Mariupolju, zatvoren je aerodrom i nema putovanja. Nama to drastično otežava stvari jer moramo prvo da idemo vozom, uglavnom do Sočija, onda možda i neki autobus, pa tek onda avion. Mnogo je sada komplikovano putovati", počeo je Paunić razgovor za naš portal.

Lokomotiva je u seriji od četiri pobede, a najznačajnija je stigla protiv Uniksa.

"Napustilo nas je nekoliko Amerikanaca, a to kao da je otvorilo prostora svima da igramo više kao kolektiv. Lopta se kreće, igramo dobru košarku. Lider nam je Erik Mekolim koji zaista izvanredno igra. Pobedili smo Uniks i za to nas je gazda častio velikim bonusom, isto je obećao ako pobedimo Zenit, tako da imamo i taj motiv".

Do kraja ligaškog dela Lokosi imaju još četiri meča od toga čak tri na domaćem terenu.

"Ukoliko pobedimo Saratov u narednom kolu mislim da smo skoro pa sigurno četvrti što nam daje prednost domaćeg terena na startu plej-ofa. Posle toga imamo taj Zenit i veliki put. Inače bismo imali direktan let, ali sada umesto da putujemo tri sata putovaćemo puna 22. Zato je planirano da krenemo čak tri dana pre utakmice".

U predstojećim mečevima ekipa srpskog trenera Branka Maksimovića može ozbiljno da računa na Paunića.

"Napustio nas je Steton Kid koji je igrao na mojoj pozicji, to je automatski otvorilo priliku da ja dobijem značajniju ulogu. Kada god sam dobio minute ove sezone odigrao sam dobro. Osećam se fizički spremno i mislim da mogu da pomognem ekipi u plej-ofu".

Svestan je srpski as da je sezona poremećena zbog svih dešavanja.

"Nema ništa gore od rata, užasno je kada bilo ko strada, ali smatram da politiku i sport treba razdvojiti. Vide svi šta se dešava. Četiri kluba iz Rusije ne igraju Evropu, a svi su sa ozbiljnim namerama, verovatno i najvećim budžetima. Mogu da kažem da je Lokomotiva otvoreno imala nameru da pokuša da osvoji Evrokup i da se tako plasira u Evroligu".

Ekipa iz Krasnodara nastavlja sezonu u izmenjenom sastavu.

"Znam da su bili veliki pritisci na evropske igrače koji su u Rusiji. Pretili su im da će im oduzeti pasoše ako ne napuste klubove. Evo čitam i o slučaju Jerepko koji je potpisao za CSKA, Šveđani već pričaju da neće moći da igra za reprezentaciju. Što se Amerikanaca tiče, oni su dobili mejlove da bi bilo poželjno da napuste zemlju, njima je najveći problem bio novac jer su zbog sankcija zabranjene novčane transakcije između Rusije i Amerike. Ipak, znam da su se snašli, sada šalju pare preko Kine pa je i taj problem rešen".

Paunić nije imao problema te vrste.

"Klub nikada nije kasnio sa isplatama, ni dan. Međutim kada je konlfikt počeo, kasnile su uplate 10 dana, ali je sada i to regulisano. Problem je zapravo bila inflacija, kurs je bio previše nestabilan pa je bila situacija da neki Amerikanac koji dobija 1.000.000 rublji platu po novom kursu mora da dobije 2.000.000. Kada se stabilizovala situacija sa kursom, plate su krenule redovno da stižu kao i do sada. Lokomotiva je poznata po tome, iza nas stoji ozbiljan sponzor, državna firma - železnica Rusije".

Ipak, nije lako kada ste sa porodicom u državi koja je ušla u rat.

"Razmišljao sam da pošaljem ženu i dete odmah za Beograd, ali dosta je komplikovano. Mi inače imamo direktan let za Beograd, ali sada kada je aerodrom zatvoren, morao bih da pošaljem ženu prvo za Soči, pa odatle za Istanbul, pa tek onda Beograd. Sve to je mnogo teško sa malim detetom. Oni su ovde uz mene, a ponavljam u gradu je sve u najboljem redu. Lepo se osećam u Rusiji, samo mi je žao zbog svega što se dešava, nadam se da će se sve brzo završiti i kako ljudi ne bi stradali. Čujem priče da će sve biti okončano u aprilu, onda neko kaže u septembru. Nema ništa gore od rata".

Glavno je u ovom momentu ostati koncentrisan na košarku i izazove koji slede za Lokomotivu.

"Atmosfera u ekipi je dobra. Igramo dobro. Uglavnom razmišljamo o Zenitu koji je vratio veliki broj igrača i oni su zaista jaki. CSKA je zadržao prvu petorku na čelu sa Nikolom Milutinovim, ali je problem verovatno njihova klupa, Uniks smo već uspeli da pobedimo. Očekujem da može da bude svašta kada dođe borba za titulu. Verujem da dosta toga dobrog možemo da uradimo", zaključio je Paunić razgovor za Mozzart Sport.



tagovi

Ivan PaunićKK Lokomotiva KubanjVTB liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara