Pejners za MOZZART Sport: Aritmija je prošlost! Igrao sam Evroligu, ali Darušafakin tim nije bio jak kao ovaj Partizanov

Vreme čitanja: 4min | sub. 31.08.19. | 08:24

Letonac o prvim danima među crno-belima, očekivanjima, sa kim je razgovarao pre dolaska u Beograd, ali i o nekim ličnim stvarima

Kada je Žanis Pejners postao novi igrač Partizana, iz više izvora smo dobili informacije da se radi o igraču uloge, timskom košarkašu koji prvo gleda asistenciju pa koš i nije previše fizički snažan. Rekli su nam da se radi o jako dobrom momku, "lepku" za tim. Nema neke previše dobre fizičke predispozicije, ali to sve nadomešćuje pametnim izborima. Ima dobar košarkaški IQ, kao i većina Letonaca u košarci, pa to može da bude napredak u odnosu na ono što su crno-beli imali na raspolaganju prošle sezone.

Imao je tokom karijere i problema sa aritmijom, neravnomernim kucanjem srca, ali to je za njega prošlost, o čemu priča i u intervjuu za MOZZART Sport u najavi sezone u crno-belom dresu.

Izabrane vesti

Takođe, ističe Žanis i da je ovaj tim Partizana po njegovom mišljenju i jači od Darušafakinog od prošle sezone iako je taj turski sastav igrao Evroligu.

Zanimljiva je priča da je Pejners kao klinac probao da trenira rvanje grčko-rimskim stilom. Zato smo odučili da ga to pitamo na početku razgovora.
Kada sam bio još u prvom razredu išao sam šest ili sedam meseci na treninge rvanja. Nije je to nešto dugo potrajalo, nisam naučio ni neke detalje u rvanju. Bio sam suviše visok i zato pa sam shvatio da je ipak bolje da pređem na košarku, ha-ha“ , rekao je Pejners za MOZZART Sport.

Da pređemo na košarku. Partizan tek hvata zalet, a Pejners ističe da na startu sve izgleda baš onako kako treba.
Lepo je. Ipak, rano je još bilo šta govoriti, ovde smo samo nedelju dana zajedno. Želim da vidim kako ćemo izgledati kada budemo igrali neke utakmice, to je najvažnije. Ova dvorana za trening je jako lepa, svi igrači su odlični. Trener je takođe veoma pametan i pozitivan, tako da videćemo kako će dalje ići“.

Nosio je Pejners već crno-beli dres, ali PAOK-a iz Soluna. Zna i o svemu što vezuje PAOK i Partizan, tako da sa te strane nije potrebno ništa da mu se objašnjava. Crno-bela boja mu nije strana…
Da, da, znam. Kada smo igrali međusobno protiv Partizana, tada su nam objasnili kako stoje stvari. U našoj tada dvorani je bilo veoma prijateljski, a onda smo došli ovde da igramo... Navijači Partizana su navijali i za nas tako da ne znam, bilo je pomalo čudno, kao da smo na nekoj Ol star utakmici ili tako nešto, ha-ha. Svakako, više su navijali za svoj klub, ali bila je veoma lepa atmosfera, puna dvorana, mnogo energije, jako interesantno“, priseća se Pejners.

Dakle, zna Pejners i šta ga sada čeka u crno-belom dresu. S tim što će on i njegovi saigrači ove sezone igrati u Beogradskoj Areni.
Da znam. Kada sam potpisao najjači su mi slali zaista mnogo poruka u kojima su mi čestitali. Tako da znam da je ovde neverovatno igrati .Očekujem da dobijamo utakmice, to je najvažnije ove sezone. Za naš tim će jedino prvo mesto biti dovoljno dobro, tako da je to naš cilj“.

Partizan mu je bio vrlo jasan kao destinacija, nema tu mnogo potrebe da se bilo šta objašnjava, radi se o bivšem prvaku Evrope.
„Naravno, mislim da svi znaju za Partizan u Evropi. To je veliki klub sa dugom istorijom. Jasno, nisam znao u broj koliko je Partizan osvojio titular i tako to, ali znam mnogo o navijačima o istoriji o klubu o tradiciji“, nabraja Letonac.

Kada se poveže Partizan i reč Letonac, mnogima prvo na pamet padne Davis Bertans koji je igrao za crno-bele. Da li ga je Pejners možda kontaktirao pre potpisivanja za crno-bele?
Ne, nisam razgovarao sa njim zato što sam rezonovao da je on odavno igrao za Partizan tako da se od tada mnogo toga promenilo. Ali, razgovarao sam sa Janisom Strelnijeksom o treneru Trinkijerju. Oni su radili zajedno Broseu, tako da mi je dao određeni informacije“.

Pejners može da igra na različitim pozicijama. Primarna mu je pozicija tri gde će se menjati sa Radetom Zagorcem. Ali, tu se priča ne završava…
Najviše igram na poziciji broj tri. Zanimljivo, karijeru sam počeo na poziciji plejmejkera, potom sam se pomerio na poziciju broj ,dva sada igram tri na četiri u najvećem broju slučajeva. Ponekad u reprezentaciji zaigram ponovo igra na poziciji jedan ako postoje neke povrede. Suštinski mogu da igram na pozicijama od jedan do četiri. Dosta volim da igram ´od lopte´. Ne treba mi toliko lopta u rukama. Jasno, mogu da igram i pik en rol, ali ću i u ovom timu biti momak koji želi da pomogne u igri van lopte“.

Aritmija je pravila probleme Pejnersu na startu karijere, ali to srećom sada nije slučaj.
Poslednjih godina nemam problem sa aritmijom, ali kada sam bio mlađi, kada sam imao 16 godina, imao sam te probleme. Zato sam počeo da igram relativno kasno kao profesionalac. Do jednog momenta mi nisu davali da počnem da igram profesionalno. Tako da... U poslednjih pet, šest godina nemam problema sa tim, sve je  u redu i moja karijera se gradi stepenik po stepenik“.

Jasno, Partizan je veliki iskorak u Pejnersovoj karijeri, šansa za još veće domete.
Partizan je veliki korak. Prošle sezone sam igrao Evroligu, ali naš tim nije bio toliko jak. Mislim da je Partizanov tim ove godine jači od onog u kom sam igrao prošle sezone

Misliš li da je ovo tim koji bi mogao da igra u Evroligi sledeće sezone, da je izbori kroz ABA ligu ili Evrokup?
Naravno, to je jedan od naših glavnih ciljeva za ovu sezonu“, zaključio je Pejners razgovor za MOZZART Sport.

FOTO: Star Sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara