Velimir Perasović (© VTB Liga)
Velimir Perasović (© VTB Liga)

Perasović: Svet se okrenuo naopačke, Zvezda i Partizan dovode igrače za milion evra

Vreme čitanja: 4min | sre. 22.02.23. | 09:20

Hrvatski trener Velimir Perasović pričao je za Mozzart Sport o stanju regionalne i evropske košarke, ali i o situaciji u VTB ligi gde trenutno radi na klupi Uniksa iz Kazanja

Prošla su vremena u ABA ligi kada su hrvatski klubovi na čelu sa Cibonom i Cedevitom bili takmac večitim rivalima u borbi za trofeje.

Čini se da je nemoguće da u finalu regonalnog takmičenja vidimo Cibonu i Cedevitu kao što je to bio slučaj 2014. godine. Sada Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda ne samo da su dominantni u regionu, već i u Evroligi igraju na izuzetnom nivou.

Izabrane vesti

"Partizan i Crvena zvezda su napravili veliki iskorak. Dve ekipe koje, po meni, mogu i do Fajnal fora da dođu i to oba tima. Recimo, Zvezda sa Kampacom je neka potpuo druga dimenzija i priča, to je igrač koji je pre dve godine je bio jedan od najdominatnijih u čitavoj Evroligi, neko ko pravi očiglednu razliku. Posebno će biti zanimljivo gledati Zvezdu u tih poslednjih devet kola kada od bude dirigovao igrom na parketu", kaže za Mozzart Spor Velimir Perasović, nekada trener Efesa, Valensije, Baskonije, a danas Uniksa.

Hrvatski stručnjak je dugo bio deo Evrolige sa pomenutim klubovima, danas pomno prati dok radi na klupi kluba iz Kazanja.

"Teško je to govoriti što se kvaliteta Evrolige tiče, jer svaka ekipa koja igra u takmičenju je ravnopravna, svako sa svakim može da se bori do samog kraja. Donekle je to bilo i prethodnih godina, ali sada svi gledaju borbu za plej-of pa se stvorilo veliko uzbuđenje".

Nekada je i Perasović bio deo ABA lige. Sedeo je na klupi Cibone, bio je i nadomak titule, ipak Dušan Kecman je legendarnom trojkom sprečio veliko slavlje Cibosa. Danas zagrebački tim ne može da se meri sa večitim rivalima koji u svojim redovima imaju igrače kao što su Fakundo Kampaco, Luka Vildoza, Kevin Panter, Dante Egzum ili Zek Ledej.

"Da li me iznenađuju ta imena? Normalno da me iznenađuju. U Hrvatskoj imate tri kluba koji imaju budžet milion evra, a u Srbiji se dovode igrači koji sami košataju preko milion evra. To je... potpuno se svet okrenuo naopačke. Ne kažem da je to loše, to je odlično za košarku, ali isto tako ne mogu da shvatim da klubovi poput Cibone i Zadra faktički nestaju. Svi imaju problema sa isplatama, jedino Split, ali to su sve sitni ugovori. To je drugi svet kada pričamo o finansijama Crvene zvezde i Partizana, jednostavno ne spada u isti koš".

U momentu dok se u potpunosti rasplamsala borba u Evorligi, nacionalni timovi širom sveta se ponovo okupljaju za odlučujuće utakmice u kvalifikacijama za Mundobasket. U takvoj situaciji je Srbije koja mora da pobedi ili Grčku ili Veliku Britaniju kako bi našla svoje mesto na svetskoj smotri, dok je primera radi Hrvatska odavno ostala bez šanse, a veliki, ako ne i najveći problem je kalendar takmičenja.

"Vrlo teško je to uskladiti, svedoci smo novog rukovodstva Evrolige. Videćemo da li će biti nekih pomaka. Čini se da je najveće klubove u Evropi malo briga za reprezentaije, isto tako FIBA se ne obazire na klubove i njihove interese. Onda imamo ovakvu situaciju. Za mene je tragično da reprezentacije igraju sa trećim timovima i zbog toga ne mogu da odu na velika takmičenja zato što jednostavno ne mogu da okupe najbolje svoje igrače. Videćemo kako će se Bodiroga tu snaći, ali za sada ništa nije rešeno. Gledamo B reprezentaije, a ponekad i C... Meni to degradira košarku".

Iako danas nije deo Evrolige, Velimir Perasović se bori za trofej u VTB ligi sa Uniksom. Za sjajne rezultate dobio je i poziv da bude deo VTB Ol-star događaja.

"Liga je i dalje kompetitivna, ima i dalje jakih igrača. Prethodnih godina je uz Španiju bila najjača liga u Evropi, ove sezone je drugačije, ali svaka ekipa i dalje ima izuzetne individualce. Svedok sam i da timovi dopunjavaju sastave, žele da se pojačaju za plej-of koji će nesumnjivo biti kvalitetan".

Klub iz Kazanja je trenutno drugi na tabeli sa 23 pobede i tri poraza. Za nijansu bolji je samo CSKA sa dva poraza, a jedan od ta dva je stigao baš protiv Uniksa. Sjajne timove još imaju Zenit sa Ćavijem Paskvalom na klupi i Tomasom Ertelom na terenu, tu je i Lokomotiva Kubanj, Nižnji Novgorod...

"Nisu tu samo četiri kluba, verujte i ostale ekipe su na visokom nivou. Bili su pametni, na početku nisu imali strance, igrali su sa domaćim igračima, gradili i sada kada su u poziciji da se bore za visok plasman dopunjuju ekipu. Evo primera, Samara, ima igrače koji su pre dve godine igrali Evroligu, to su ekipe koje svakoga mogu pobediti i to je činjenica".

Perasović je prošle godine stigao u Rusiju. Danas iz dobro poznate situacije, klubovi iz VTB lige ne igraju evropska takmičenja.

"Profesionalac sam, imam dvogodišnji ugovor. Teško jeste bez evropskih utakmica, ali ljudi u klubu su fantastični, liga je jaka, takmičarska, ali smo nekako izolovani, samo se vidimo na Areni sport u Srbiji i Hrvatskoj, nigde drugde. Ipak, košarka je i dalje na visokom nivou", završava Perasović razgovor za naš portal.


tagovi

Velimir PerasovićUNIKS KazanjVTB ligaKK Crvena zvezdaKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara