Svetislav Pešić (©FIBA Basketball)
Svetislav Pešić (©FIBA Basketball)

Pešić: Kad bih vam pričao kakve smo sve probleme imali...

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.09.22. | 20:38

“I dalje smatram da, kada smo u dobrom fizičkom stanju. možemo da igramo jako dobro. Tako je bilo protiv Turske ili Grčke“

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Srbija je pretrpela još jedan rezultatski debakl. Završili smo Evrobasket već u osmini finala, Italijani su nam otvorili stare rane i podsetili nas kako je to izgledalo u Beogradu jula prošle godine.

Izabrane vesti

Selektor Svetislav Pešić seo je pred srpske novinare i rekao da je bilo mnogo problema sa povredama i zdravljem kod igrača od starta priprema, ali nije želeo u tome da traži izgovore. Čestitao je pobedu Italiji i zahvalio se svojim igračima na svemu što su uradili, a pre svega na pokazanom zalaganju...

“Čestitam Italijanima, zaslužuju respekt i pobedu. Igrali su onoliko koliko im je bilo dozvoljeno, a to je bila odlična košarka. Bili su fizički mnogo bolji od nas. Kao što je Lučić rekao, nismo pogađali otvorene šuteve, ali najveći problem bio nam je nedostatak kontinuiteta u odbrani. Nismo imali tri dobre odbrane zaredom, oni su podizali samopouzdanje i ubacivali trojke. A čak i kada nisu pogađali, to su nadoknađivali skokom što ih je dodatno guralo napred, kaže Pešić i nastavio:

“Ne smem previše da pričam šta nas je pratilo kroz pripreme, jer nije bilo potrebe za tim. Neću ni sada, da ne bi ispalo da tražim izgovor. Neki su igrači izgubili kontakt sa ekipom zbog povreda i bolesti, što nas je poremetilo. U ovakvoj utakmici nema izgovora, već moramo svoje kvalitete da pokažemo na terenu. I dalje smatram da, kada smo u dobrom fizičkom stanju. možemo da igramo jako dobro. Tako je bilo protiv Turske ili Grčke“.

Selektor je poručio da je za nešto više ipak potrebna svežina...

“Ne želim da umanjujem pobedu, respektujem njihovu igru i sve što su uradili. Ipak, za ovakvu fazu takmičenje, gde jedna utakmica sve rešava, potrebno je da budeš zdrav i spreman. Jedan od naših najvažnijih igrača Milutinov odigrao je na svežinu odličan meč protiv Poljske, ali to nije moglo da bude protiv Italije. Kao i kod Vanje i još nekih. Analiziraćemo ono što smo mogli bolje da uradimo“.

U dahu je nastavio...

“Jako smo razočarani, jer smo želeli za nagradu za dobre igre, ali za tako nešto potrebno je da budete u boljoj fizičkoj formi“.

Kako su mogli fizički da budu bolji, bez prave ’petice’ u timu?

“Ne pričamo samo o kontaktima, igri unutra, već o samoj košarci. Igrali su bolje glavom, nogama, rukama... Italijanski tim uglavnom igra sa petoricom spoljnih igrača, našim igračima je bila potrebna svežina u nogama. Mi nismo loši, ali oni su odlično vrteli napade, igrali agresivno svaki put, a uz to odigrali odlično“.

Gde je srpska košarka izgubila korak?

“Imamo odličan tim, napravili smo određene napretke i pokazali dobru košarku. Ako izgubite kao večeras i ne kvalifikujete se dalje, svi će biti razočarani. Svakako, verujem da imamo odlične igrače, one koji su ovde, one koji nisu igrali... Videćemo. Ovo je samo jedna utakmica“.

Dobili su nas na sličan način kao prošle godine...

“Ne bih rekao da su nas dobili na isti način kao prošle godine. Da bi se napravio kontinuitet u igri, potreban je kontinuitet u odbrani. Mi nismo bili na našem nivou kao ranije. Podigli su samopouzdanje i nama je bilo dosta teško. Naša igra se ne svodi samo na odbranu, ali nam je to baza za sve ostalo. Izgubili smo samopouzdanja, strpljenja, nekoliko puta smo promašili šuteve koji su bili mogli da uđu. Sve treba da se analizira. Moramo da vidimo šta smo dobro, a šta loše uradili. Svi smo tužni, ali šta da radimo – to je sport. Ekipa je bila izvanredna, pokazali su veliko poštovanje prema rivalu, uz veliko zalaganje prema drugim igračima, pripremama, saradnji koju smo imali...“

Srbija će se uskoro vratiti za Beograd...



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022Svetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara