Kalinić, Jokić, Micić i Teodosić (©Star Sport, ©AFP)
Kalinić, Jokić, Micić i Teodosić (©Star Sport, ©AFP)

Pešić skinuo kapu srpskim asovima: Jokić čini da se NBA prilagođava njemu, mi smo posebna sorta

Vreme čitanja: 4min | čet. 12.05.22. | 00:36

“Naši su još opredeljeni da razmišljaju ne samo o sebi, već i uspesima klubova za koje nastupaju. To je velika razlika u odnosu na neke NBA igrače gde se individualnost stavlja ispred kolektivnog uspeha“, kaže selektor Srbije

Srbija je ponovo zemlja čiji je košarkaš MVP najjače košarkaške lige na svetu! Ono što je u ponedeljak najavljeno, večeras je zvanično potvrđeno - Nikola Jokić drugu godinu zaredom je zvanično najkorisniji igrač NBA lige.

Dok je Džoel Embid kurtoazno čestitao prvoj violini Denvera na uspehu i opet uspeo da pronađe način da okrene celu priču na vodenicu kako neko radi protiv njega, Jokićevo uzastopno MVP priznanje se u najvišim košarkaškim krugovima uopšte ne dovodi u pitanje.

Izabrane vesti

Takvog je razmišljanja i selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, koji se uprkos gustom rasporedu i obavezama javio na poziv Mozzart Sporta kako bi prokomentarisao individualni uspeh kakav srpska ne pamti.

“Gledajte, dvaput biti šampion sveta u nečemu je jako teška stvar. Nevažno da li je u pitanju ekipni ili individualni sport. To bi najbolje mogao da objasni Novak Đoković kao veliki šampion“, jasno će Pešić u javljanju za Mozzart Sport, uz poruku:

“MVP nagrada je ogromna stvar, fantastično priznanje. Ako gledamo racionalno, on je još u svom razvojnom putu i nije završen. On još ima vremena da napreduje i podigne kvalitet, iz godine u godinu podiže lestvicu“.

1.00: (1,50) Boston (13,0) Milvoki (2,95)

NBA liga videla je kroz bogatu istoriju ono najbolje što evropska košarka može da ponudi, od Paua Gasola, Dirka Novickog, Vlada Divca i Arvidasa Sabonisa, preko Detlefa Šempfa, Tonija Kukoča, Tonija Parkera, Marka Gasola, do Dražena Petrovića, Peđe Stojakovića, Šarunasa Marčuljonisa, Dina Rađe i mnogih drugih... Danas su tu Luka Dončić, Rudi Gober, ali samo je Janis Adetokunbo napravio ono što je Nikola Jokić na individualnom nivou.

“Pitali su me pre neki dan da li se on svrstava među najboljim Evropljanima sa Sabonisom, Gasolom, Divcem, Draženom, Marčuljonisom... Rekao sam da se on svrstava ne samo u tom društvu, nego među svim najboljim igračima koji su kroz istoriju nastupali u NBA ligi“.

Svetislav Pešić (©Star Sport)Svetislav Pešić (©Star Sport)

Jokić je u očima selektora Pešića jedinstven slučaj, neko ko svoj kvalitet ne pokazuje samo kroz individualni učinak, već se preliva na saigrače i ekipu...

“Za razliku od svih najboljih evropskih igrača, pa čak i neameričkih košarkaša koji su bili u NBA poput Đinobilija, Jokić je po meni zajedno sa Dončićem neko ko menja način igre u NBA. Kapa dole svima koji su bili u NBA i pravili velike rezultate, ali razlika njih dvojice u odnosu na ostale je taj što menjaju način igre. Prilagođavaju NBA igru svojim individualnim performansama. Ne kvalitetima, nego performansama“.

Trofejni stručnjak nije želeo preterano da hvali najboljeg srpskog košarkaša, već je želeo da se cela situacija sagleda kroz širu sliku. Pre svega to što je Nikola Jokić košarkaš koji ne voli da se previše govori o njemu i onom što je postigao...

“Ne treba ni u čemu preterivati, pa ni u pohvalama. Pogotovo što je Jokić momak koji generalno ne voli da se ni u čemu ne preteruje. Činjenica je da je velika razlika između njega i ovih koji su već ostvarili to da budu među najboljim svetskim igračima svih vremena. On je to ostvario u vremenu kada je još u razvoju“.

Prošle godine Srbija je postala jedinstvena na najvišem nivou svetske košarke pošto je istovremeno imala zvanično najkorisnije igrače u tri najvažnija klupska takmičenja na svetu - Nikolu Jokića u NBA, Vasilija Micića u Evroligi i Miloša Teodosića u prvoj fazi Evrokupa. Ni ove sezone nagrada ne manjka, centar iz Sombora ponovio je MVP nagradu, kapiten srpske reprezentacije našao se u idealnih pet drugog po kvalitetu evropskog takmičenja čiji je i osvajač posle trijumfa nad Bursom, na šta je dodao i zvanje najkorisnijeg igrača finala, dok je prošlogodišnji MVP Evrolige povećao broj pehara u već punim vitrinama sa nagradom “Alfonso Ford“ za najboljeg strelca... Uz sve to Nikola Kalinić, koga je selektor Pešić označio kao “najvažnijeg igrača reprezentacije Srbije“ okitio se MVP priznanjem u ABA ligi. Može li se reći da je selektor na slatkim mukama?

“Ne razmišljam o tome uopšte, nema šta ni da se razmišlja. Lično se radujem i jako sam zadovoljan njihovim dostignućima. To je pre svega dodatni motiv za sve njih da budu još bolji u izazovima koji im predstoje. Teodosić je osvojio Evrokup, Micića čeka Fajnal for Evrolige, Kalinića plej-of ABA lige... Poznavajući sve njih, vole priznanja i to je svakako nešto zbog čega svaki dan treniraju, jer uvek žele da budu bolji. Oni nisu završili sezonu i tu treba biti jasan“, podseća Pešić i zaključuje:

“Dobro bi bilo da ostanu na tom nivou i kada se završi klupska sezona. Njima nesumnjivo mnogo znače individualna priznanja, ali pre svega to da sa svojim klubovima ostvare najbolje moguće rezultate. To je velika razlika u odnosu na neke druge, pre svega američke igrače. Naši su još opredeljeni da razmišljaju ne samo o sebi, već i uspesima klubova za koje nastupaju. To je velika razlika u odnosu na neke NBA igrače gde se individualnost stavlja ispred kolektivnog uspeha“.


tagovi

Nikola JokićNikola KalinićMiloš TeodosićVasilije Micićkošarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićMVP NBA ligeMVP Jadranske lige

Obaveštavaj me

NBA
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara