Pešićeve reči upozorenja: Narod se „pali“, a mi nemamo sistem takmičenja! Potrebna nam je profesionalna srpska liga

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.09.23. | 22:18

„Iskoristite me, da vam pomognem“, kaže selektor Srbije

Vreme slavlja je prošlo, sad je vreme za analize. Ne onoga što je urađeno, već šta sledi. Kao čovek od autoriteta i iskustva Svetislav Pešić je i pre Mundobasketa, kao i tokom Prvenstva sveta govorio o problemima koji prate našu košarku, a koje ne može ili ne bi smeo da zamaskira sjaj srebrne medalje iz Manile.

Zato upozorenje. Nešto mora da se menja. Jer...

Izabrane vesti

Ako se ne menjamo - nema medalje. Sigurno“, precizirao je selektor Srbije tokom intervjua za Oko magazin u studiju RTS-a. „Ne bih voleo, ali moja obaveza kao selektora, čoveka koji snosi najveću odovornost, jeste da to kažem. Moje nije samo da osvojim medalju i napravim dobru atmosferu, nego da ostavim nešto iza sebe. Kad jednog dana završim ovaj izazov želim da uredim našu košarku“.

Zato Pešić ne gleda na košarku, bilo reprezentativnu, bilo klupsku, isključivo kroz prizmu rezultata.

„Meni smeta prevelika doza samopouzdanja. Puvanje. Kao, ciljevi. Da naši klubovi igraju Fajnal for. Mnogo teško. Mnogo bolji timovi nemaju tu šansu. Smeta mi što se narod „pali“. A rezultat je samo jedan. Odigra se Fajnal four i šta onda? Ne dočeku u utorak veče sam osetio fantastičnu atmosferu, shvatio kakvu odgovrnost imam prema ljudima koji doživljavaju reprezentaciju, žele visoke sportske rezultate. Zato se pitam se šta da uradimo da budemo na svakom takmičenju, donosimo medalje, proizvodimo igrače... Kako stići do tog nivoa? Ovako kako mi radimo – nemoguće“.

Razlozi su unutar zamršenih odnosa Sveza i klubova, slabljenja domaće lige, netrpeljivosti večitih i iznad svega...

„Nemamo sistem takmičenja. Postoji, ali je prevaziđen. Nemamo piramidu gde bi najvažnija bila proizvodnja igrača. Za godinu ili dve će se desiti sa Crvena zvezda i(li) Partizan dobiju vajld kartu ili postanu suvlasnici Evrolige. To je neminovno. Šta ćemo onda? Osim njih, niko drugi ne igra u Evropi godinama, a želimo da razvijamo našu košarku. Kad napravimo profesionalnu srpsku ligu onda će iz nje biti prohodnost ka međunarodnim takmičenjima. ABA ligu bi trebalo odmah ukinuti, da to ne igraju FMP, Mega, Borac, Spartak... Mi ne bi trebalo da ukinemo, nego da ne igramo ni ABA ni ABA 2 ligu, već da se vratimo profesionalnoj srpskoj ligi. Odmah, do kraja olimpijskog ciklusa. Ne govorim to sad bih imao bolju ekipu za Pariz, već zbog onoga što sledi posle mene. Svi bi trebalo da navijamo za večite, ali njima bi trebalo ponuditi adekvatan sistem takmičenja. Ako nema sistema nećemo razvijati potencijal“.

I struku. Svetislav Pešić se sam nudi, jer je i na Mundobasketu pokazao da mu mozak radi 300 na sat.

Iskoristite me! Ovde sam 40 godina i iskoristite me da vam pomognem! Pozovite me, analizirajte, dao sam projekat, možda će se stvari oko sistema takmičenja pokrenuti. Vrlo brzo, kad naši najbolji klubovi postanu suvlasnici Evolige, onda će se stvoriti piramida i nacionalne lige će dobiti na važnosti, jer tako želi FIBA. Klupska takmičenja idu ka tome da će se ujediniti, smanjiće se broj kupova, a povećati broj učesnika i zato će nacionalne lige dobiti na vrdnosti. Za to moramo da se pripremimo. A može lako da se desi da ni naredni ciklus, posle Olimpijskih igara u Parizu, ne iskoristimo. Možemo ponekad da osvojimo medalju, popnemo se na balkon, ali nam košarka neće biti na nivou koji želimo. Ovo što sad imamo nije dovoljno za budućnost naše košarke“, dodao je Svetislav Pešić za RTS.


tagovi

MundobasketMundobasket 2023košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićKSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara