Kaminski i Jan Veseli (© Star Sport)
Kaminski i Jan Veseli (© Star Sport)

Pet dugih dana za odbranu reketa: Partizan Mozzart Bet gleda ka NBA ligi i čeka 23. oktobar

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.10.23. | 10:43

Crno-beli i dalje tragaju za centrom koji bi im značajno pomogao u rešavanju svih vidljivih problema u Evroligi

Tri dosadašnje utakmice Partizan Mozzart Beta u Evroligi potvrđuju jasno vidljiv problem, ekipi fali centar koji je u stanju da zaključa reket i pokupi skokove, samim tim spreči druge prilike protivnika koje se obično završe šutem za tri poena. Da je nekog takvog Željko Obradović imao u utorak uveče na parketu Arene, Barselona bi pala prvi put posle 13 godina. Međutim, Partizan nije imao takvog centra, Barselona je zato imala 16 ofanzivnih skokova i 13 pogođenih trojki što je anuliralo svi borbenost crno-belih.

Izabrane vesti

"Želimo da dovedemo još jednog igrača, ali u ovom trenutku kakvo je stanje na tržištu, nema onoga što bi nama moglo da pomogne, to misle svi u klubu. Mi imamo obavezu prema navijačima da pokažemo kada dovodimo – zašto nekog dovodimo", rekao je bio Željko Obradović posle duela sa Barsom na konferenciji za medije.

I zaista jeste tako. Partizan je ekipu oformio početkom avgusta kada su stigli Frenk Kaminski i Pi Džej Doužer i tada je bilo jasno da će sa postojećim snagama krenuti u sezonu u kojoj za sada imaju tri pobede u ABA ligi i jedan trijumf i dva poraza u Evroligi. I još neko utakmica će ova ekipa na terenu pokušati da donese pobede.

Stvari mogu da se promene od 23. oktobra. Tog dana NBA timovi će oformiti konačne rostere za početak NBA sezone koja počinje 24. oktobra, a svi igrači koji u tom trenutku ne budu na listi nekog kluba potpuno su slobodni da potraže drugi angažman, bilo da je to u NBA ligi ili u Evropi. Partizan tu traži svoju priliku da dovede nekog visokog igrača sa gorepomenutim karateristikama, dominantan u skoku i odbrani. Neko ko atletskim sposobnostima može da značajno doprinese crno-beloj ekipi u nastojanjima da niže pobede u elitnom takmičenju pošto ABA liga uglavnom ne predstavlja problem.

U ovom momentu, nekoliko vrlo zanimljivih imena još uvek nemaju NBA angažman. Najpoznatiji su svakako Norlens Noel, Bismak Bijombo, Gorđi Đeng, Majers Leonard.. ali su tu još i igrači kao Demarkus Kazins, Blejk Grifin, Kai Džonson. Teškpo međutim da ćemo poslednju trojicu videti u Evropi. Za ostale, pa... nikada se ne zna. Produžiće se ova lista slobodnih centara značajno posle 23. oktobra i vrlo je verovatno da će Zoran Savić u konsultaciji sa Željkom Obradovićem dovesti nekog ko bi se uklopio u sadašnji sistem sa Frenkom Kaminskim i Balšom Koprivicom koji za sada pokrivaju poziciju pet.

Dok je Koprivica projekat crno-belih koji ide pravi smerom što je i sam Balša pokazao mečevima u ABA ligi, Evroliga je ipak posebno takmičenje gde se očekuje da Kaminski bude taj koji će da ponese najveći teret. Za sada... još se privikava. Ovu rečenicu ste verovatno previše puta pročitali kada je Kaminski u pitanju, ali jednostavno, igrač koji je osam sezona proveo u NBA ligi se još uvek pronalazi u Evropi, Partizanu i sistemu Obradovića. Da li će se pronaći tokom sezone? Za sada, ne možemo da znamo.

Suve brojke kažu da je Kaminski do sada u elitnom takmičenju imao jedno dobro poluvreme i to na meču protiv Asvela. To je za sada jedina pobeda crno-belih u Evroligi posle tri kola, a na tom susretu je pokazao Kaminski znakove šta može da se očekuje od njega. Sjajno vidi igru u napadu, ima meku ruku koja donosi poene. Ipak, protiv Makabija i Barselone nije bio na tom nivou, a u odbrani nije uspevao da se nosi sa protivnikom, centri Makabija su uspevali da uhvate čak 15 ofanzivnih skokova, i Asvelovi igrači su imali 14 ofanzivnih skokova, dok je Barselona pokupila16, od toga se posebno istakao nekadašnji NBA igrač Džabari Parker (11 skokova).

------

Kaminski u Evroligi

Makabi – Partizan Mozzart Bet 96:81

/Kaminski 6 minuta, 2 poena, 0 skokova/

Asvel – Partizan Mozzart Bet 62:88

/Kaminski 16 minuta, 8 poena, 4 skoka, 2 asistencije/

Partizan Mozzart Bet – Barselona 82:92

/Kaminski 14 minuta, 5 poena, 4 skoka/

Prosek: 12,6 minuta, 5 poena (6/9 za dva), 2,7 skokova

------

Sve ovo i dalje nije alarmantno stanje. Dovoljno je samo da vratimo film unazad da i da se prisetimo prošlosezonskih partija crno-belih u Evroligi. Katastrofe u Berlinu. Potom porazi od Baskonije i Olimpije Milano. Alarm u Humskoj se nije palio ni u momentu kada je ekipa bila na samom dnu tabeli sa četiri pobede i devet poraza. Sve se posle toga preokrenulo. Čak i tada je Partizan reagovao dovođenjem pojačanja, pomalo je zaboravljena činjenica da je prošle sezone crno-beli dres nosio Vladimir Brodžijanski. Slovak doduše nije uspeo nikako da se nametne, sada se čini da će klub morati da se dovede značajno kvalitetnije ime koje će imati značajnu ulogu na svakoj utakmici Evrolige, posebno kada je skok i odbrana u pitanju.

Za takvog igrača će klub iz Humske morati još neko vreme da se strpi i pokuša da ispravi sve probleme koji su za sada vidljivi, a onda krajem oktobra ili početkom novembra uklopi novi šraf u mašineriju koja bi mogla da ponovi seriju pobeda koju su navijači prošle sezone videli na delu kada su padali Efes, Olimpijakos, Monako, Panatinaikos...

Već u četvrtak ćemo moći da vidimo da li su crno-beli na pravom putu s obzirom da ih tada dočekuje moćni Olimpijakos sa Nikolom Milutinovom u reketu.

EVROLIGA - 3. KOLO

Utorak

Partizan Mozzart Bet - Barselona 83:92

/Naneli 14 - Laprovitola 20/

Fenerbahče - Panatinaikos 83:69

/Papajanis 15 - Lesor 19/

Anadolu Efes - Asvel 89:64

/Klajburn 19 - De Kolo 25/

Baskonija - Bajern 68:76

/Marinković 13 - Edvards 14/

Olimpija Milano - Olimpijakos 65:53

/Mirotić 20 - Milutinov 15/

Real Madrid - Žalgiris 93:79

/Dek 19 - Šmits 12/

Sreda

20.00 (1,70) Crvena zvezda (15,00) Monako (2,40)

20.30 (1,80) Valensija (15,00) Makabi (2,25)

20.30 (1,25) Virtus Bolonja (17,00) Alba (4,70)

***Kvote su podložne promenama





tagovi

KK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara